Spaanse spoorwegmaatschappij Renfe staat reizen met honden tot 40 kilo toe

Spaanse spoorwegmaatschappij Renfe staat reizen met honden tot 40 kilo toe
Beeld: Renfe / web

Spaanse spoorwegmaatschappij Renfe staat reizen met honden tot 40 kilo toe

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Sinds 13 september (2022) is het mogelijk om met een hond die zwaarder is dan 10 kilo maar lichter dan 40 kilo te reizen in de treinen van Renfe. Dat wil zeggen, vanaf die datum is de Spaanse spoorwegmaatschappij begonnen met een proefperiode op het traject Madrid-Barcelona en vice versa voor zowel de AVE hogesnelheidstreinen als de Langeafstandstreinen ‘Larga Estancia’.

Renfe spreekt over een ‘prueba piloto’ ofwel proefperiode die op 13 september is gestart en een duur heeft van drie maanden. Daarna zal Renfe beslissen of honden die zwaarder zijn dan 10 kilo maar lichter dan 40 kilo met hun baasjes mee mogen reizen in de trein in Spanje. Het is toegestaan om per reiziger een ‘perro grande’ met een maximum van twee grote honden per treinstel mee te nemen. 

In feite gaat het om een samenwerking tussen Nestlé Purina en Renfe om dit proefproject met de naam ‘Proyecto Mascota Grande’ te beginnen. Purina zal de reizigers een speciale gids geven met daarin tips hoe een hond zich moet gedragen en hoe een baasje ervoor kan zorgen dat een hond andere reizigers niet stoort.

Tot 13 september was het alleen toegestaan met de AVE of Larga Distancia treinen te reizen als een hond lichter is dan 10 kilo. Dat geldt overigens niet alleen voor een hond maar ook voor katten, fretten en niet-pluimvee. De hond moet altijd in een bench reizen of een muilkorf dragen. Elke reiziger mag maximaal een huisdier meenemen. Reizigers moeten een speciaal huisdierticket (billete de mascota) boeken genaamd ‘Mascota Grande’ en heeft een prijs van 0 tot 20 euro, afhankelijk van het gekozen tarief (Premium gratis, Elige 10 en Básico 20 euro).

Regels

Er zijn enkele regels waar de reizigers met grote honden rekening mee moeten houden zoals dat er één grote hond per reiziger mee mag met een maximum van twee grote honden per treinstel/rijtuig. De honden en baasjes worden op een vaste plaats geplaatst waar ze zo min mogelijk andere reizigers ‘lastig kunnen vallen’. 

Men moet een eigen deken meenemen en speeltjes die geluid maken zijn niet toegestaan. Verder moet men voorkomen dat de hond in de drie uur voor de reis gegeten heeft (viajar en ayunas) om duizeligheid te voorkomen. Verder wordt geacht dat de hond van te voren is uitgelaten tijdens een ‘lange wandeling’.

Ga naar de inhoud