Zwitserland herdenkt 125-jarige moord op keizerin Sissi die ook Spanje heeft bezocht

Zwitserland herdenkt 125-jarige moord op keizerin Sissi die ook Spanje heeft bezocht
Beeld: via canva.com & Wikipedia

Zwitserland herdenkt 125-jarige moord op keizerin Sissi die ook Spanje heeft bezocht

Dit artikel is 8 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

125 jaar geleden schokte de moord op keizerin Elisabeth van Beieren, beter bekend als “Sissi”, Europa. Zwitserland herdenkt deze dagen deze gebeurtenis met verschillende evenementen, waaronder de publicatie van een monografie over haar intieme relatie met het land. Wij kijken naar de plaatsen in Spanje waar “Sissi” op bezoek is geweest en een indruk op de mensen heeft achtergelaten.

Op 10 september 1898 werd Sissi, koningin van Hongarije en keizerin van Oostenrijk, in Genève in Zwitserland vermoord door de Italiaanse anarchist Luigi Lucheni. Lucheni stak haar met een scherpe stiletto in haar hart terwijl ze een incognito-reis maakte tussen Genève en Montreux. Sissi viel na de aanval op de grond, maar wist zich weer op te richten en aan boord van de boot naar haar bestemming te gaan. Ze had echter een lichte pijn in haar borst. Na een paar ogenblikken stortte ze weer in op de boot en werd ze met spoed naar haar hotel in Genève gebracht. Daar overleed ze twee uur later.

Sissi was een reislustig persoon. Ze hield haar identiteit geheim en ging niet in op uitnodigingen van andere vorsten en edelen. Twee van haar favoriete bestemmingen waren Corfu en Madeira, maar ze bezocht ook regelmatig Spanje, zoals in de onderstaande plaatsen.

Elche

De keizerin Sissi was een groot liefhebber van palmbomen. In 1884 bezocht ze het beroemde palmenbos van Elche. Daar maakte een bijzondere palmboom in het Huerto del Cura veel indruk op haar. De palmboom had zeven takken, wat zeer zeldzaam is. Sissi was zo onder de indruk dat ze deze ‘de palmboom van de keizerin’ noemde.

De kapelaan van het Huerto del Cura gaf de bijzondere palmboom de naam ‘Palmera imperial’ ter ere van de keizerin Sissi. Hij liet ook een buste van de keizerin maken, die nu naast de palmboom staat. In 2000 werd het palmenbos van Elche uitgeroepen tot werelderfgoed. Het is het grootste palmenbos van Europa en een van de belangrijkste toeristische attracties van de stad.

Andalusië

Naast haar bezoek aan Elche in 1884, bezocht keizerin Sissi ook Spanje in 1861 en 1863. In 1861 kwam ze naar Sevilla, waar ze een stierengevecht bijwoonde dat ter ere van haar werd gehouden. In 1863 keerde ze terug naar Andalusië om Granada te bezoeken. Haar bezoek aan Granada werd pas in de huidige pers vermeld, maar niet in die tijd.

Mallorca

Keizerin Sissi bezocht ook het eiland Mallorca. Het mediterrane klimaat hielp haar om te ontspannen en in het landhuis Son Marroig, gelegen in Deià, kon ze genieten van de rust en de schoonheid van de omgeving. Het landhuis was eigendom van aartshertog Lodewijk Salvator van Habsburg, een neef van haar. Sissi genoot van de zonsondergang vanaf het uitkijkpunt. In het Miramar-klooster, dat ook eigendom was van aartshertog Lodewijk Salvator, verbleef Sissi ook een tijdje. Ze liet er een beeld van de maagd Maria achter als dank voor haar verblijf.

Ga naar de inhoud