skip to Main Content
Spanje heeft te maken met een “boom” van wasserijen

Spanje heeft te maken met een “boom” van wasserijen

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Het lijkt erop dat er in Spanje een nieuwe “boom” is ontstaan, de wasserijen waarvan er steeds meer te zien zijn in het Spaanse straatbeeld. De afgelopen vier jaar is het aantal wasserijen ofwel lavanderias in het Spaans verdubbeld naar meer dan 1.200 wasserijen in heel Spanje, hoofdzakelijk in de grote steden.

Deze wasserijen worden geopend in populaire wijken waar veel zakenmensen wonen en waar veel toeristen komen. De reden dat men veel wasserijen opent is dat er veel geld te verdienen is met het wassen van kleding.

Het gaat in de meeste gevallen om de “lavanderias autoservicio” ofwel de zelfservice wasserijen waar de klant alles ter beschikking heeft wat men nodig heeft voor het wassen van kleding. Een lavanderia autoservicio is iets anders dan een tintoreria waarbij het bij het laatste mogelijk is om kleding achter te laten wat daarna voor de klant gewassen wordt.

Volgens de Asociación Española de Franquiciadores, ofwel de vereniging van franchises in Spanje, zijn er op dit moment 18 merken te vinden die in totaal 1.200 zelfservice wasserijen hebben in heel Spanje. In al deze wasserijen wordt jaarlijks 158 miljoen euro omgezet, een behoorlijke stijging ten opzichte van enkele jaren geleden.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 10 reacties
 1. In Nederland heet zo’n zaak een wasserette. Een wasserij haalt thuis de vuile was op en brengt die weer schoon teruug.

 2. Ik zie hier eigenlijk nooit iemand zijn was doen. Volgens mij zijn het witwassers, net als de vele speelhallen, sportsbars, sushiafhaalplaatsen etc. Nooit iemand en nog steeds open na jaren.

 3. ‘Er is veel geld te verdienen met het wassen van kleding’. Verderop blijkt het om autoservicio te gaan… en dat toeristen onderweg ergens hun kleding willen wassen begrijp ik maar bedoel je met zakenmensen buitenlandse zakenmensen die in een hotel verblijven…?

 4. Handig om je dekbed in te gooien. Dan gaat je eigen machine er niet aan. En veel schoner dan stomerij. Alle bedbugs dood.

  1. Doe ik ook met beddegoed. Is redelijk goedkoop, je neemt je eigen wasmiddelen mee, het gaat snel in 1 x 18 kg machine en droger daarna en je hebt thuis niet die rompslomp met 3 x machine-draaien.
   Dat alles met de gedachte dat je je tijd op een leuke manier besteedt…..

  1. Precies, wilde laatst het dekbed wassen moest ik 2x 5 euro aftikken, dacht het niet dan toch maar het dekbed in de eigen machine.

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken