Spanje heeft te maken met een “boom” van wasserijen

Oeps ... foto ontbreekt!

Spanje heeft te maken met een “boom” van wasserijen

Dit artikel is 6 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Het lijkt erop dat er in Spanje een nieuwe “boom” is ontstaan, de wasserijen waarvan er steeds meer te zien zijn in het Spaanse straatbeeld. De afgelopen vier jaar is het aantal wasserijen ofwel lavanderias in het Spaans verdubbeld naar meer dan 1.200 wasserijen in heel Spanje, hoofdzakelijk in de grote steden.

Deze wasserijen worden geopend in populaire wijken waar veel zakenmensen wonen en waar veel toeristen komen. De reden dat men veel wasserijen opent is dat er veel geld te verdienen is met het wassen van kleding.

Het gaat in de meeste gevallen om de “lavanderias autoservicio” ofwel de zelfservice wasserijen waar de klant alles ter beschikking heeft wat men nodig heeft voor het wassen van kleding. Een lavanderia autoservicio is iets anders dan een tintoreria waarbij het bij het laatste mogelijk is om kleding achter te laten wat daarna voor de klant gewassen wordt.

Volgens de Asociación Española de Franquiciadores, ofwel de vereniging van franchises in Spanje, zijn er op dit moment 18 merken te vinden die in totaal 1.200 zelfservice wasserijen hebben in heel Spanje. In al deze wasserijen wordt jaarlijks 158 miljoen euro omgezet, een behoorlijke stijging ten opzichte van enkele jaren geleden.

Ga naar de inhoud