Spanje heeft te maken met een “boom” van wasserijen

LET OP: Dit artikel is meer dan 12 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Het lijkt erop dat er in Spanje een nieuwe “boom” is ontstaan, de wasserijen waarvan er steeds meer te zien zijn in het Spaanse straatbeeld. De afgelopen vier jaar is het aantal wasserijen ofwel lavanderias in het Spaans verdubbeld naar meer dan 1.200 wasserijen in heel Spanje, hoofdzakelijk in de grote steden.

Deze wasserijen worden geopend in populaire wijken waar veel zakenmensen wonen en waar veel toeristen komen. De reden dat men veel wasserijen opent is dat er veel geld te verdienen is met het wassen van kleding.

Het gaat in de meeste gevallen om de “lavanderias autoservicio” ofwel de zelfservice wasserijen waar de klant alles ter beschikking heeft wat men nodig heeft voor het wassen van kleding. Een lavanderia autoservicio is iets anders dan een tintoreria waarbij het bij het laatste mogelijk is om kleding achter te laten wat daarna voor de klant gewassen wordt.

Volgens de Asociación Española de Franquiciadores, ofwel de vereniging van franchises in Spanje, zijn er op dit moment 18 merken te vinden die in totaal 1.200 zelfservice wasserijen hebben in heel Spanje. In al deze wasserijen wordt jaarlijks 158 miljoen euro omgezet, een behoorlijke stijging ten opzichte van enkele jaren geleden.

Meer recente artikelen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Het is nu weer mogelijk om te reageren op onze artikelen, altijd met respect voor anderen en altijd op de juiste en correcte manier. We hebben veel last gehad van spam reacties waardoor er technische problemen waren. We hebben geprobeerd dit op te lossen en hopelijk gaat het nu beter. Als u een reactie plaatst met daarin een link (zoals een andere website of YouTube) dan dient dit altijd handmatig door ons goedgekeurd te worden en dat kan even duren (we zitten niet 24 uur achter de pc). Ook worden reacties met bepaalde woorden, zinnen en opmerkingen automatisch verwijderd of geblokkeerd en soms halen wij deze zonder opgaaf van reden handmatig weg. Je kunt uiteraard ook altijd naar onze Facebook pagina en Facebook groep gaan.

Abonneer
Abonneren op
Als je geen naam invult staat er 'Anoniem'.
Hier doen wij niets mee maar is een antispam maatregel.
10 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

In Nederland heet zo’n zaak een wasserette. Een wasserij haalt thuis de vuile was op en brengt die weer schoon teruug.

Ik zie hier eigenlijk nooit iemand zijn was doen. Volgens mij zijn het witwassers, net als de vele speelhallen, sportsbars, sushiafhaalplaatsen etc. Nooit iemand en nog steeds open na jaren.

Naar mijn overtuiging voor een groot deel witwasserijen…

‘Er is veel geld te verdienen met het wassen van kleding’. Verderop blijkt het om autoservicio te gaan… en dat toeristen onderweg ergens hun kleding willen wassen begrijp ik maar bedoel je met zakenmensen buitenlandse zakenmensen die in een hotel verblijven…?

Handig om je dekbed in te gooien. Dan gaat je eigen machine er niet aan. En veel schoner dan stomerij. Alle bedbugs dood.

Doe ik ook met beddegoed. Is redelijk goedkoop, je neemt je eigen wasmiddelen mee, het gaat snel in 1 x 18 kg machine en droger daarna en je hebt thuis niet die rompslomp met 3 x machine-draaien.
Dat alles met de gedachte dat je je tijd op een leuke manier besteedt…..

Beter en goedkoper dan de wasmachine van de camping !

Inderdaad anoniem. Amen !!

Nou, ik was wel zelf hoor. Veel goedkoper.

Precies, wilde laatst het dekbed wassen moest ik 2x 5 euro aftikken, dacht het niet dan toch maar het dekbed in de eigen machine.

dag/nacht
Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.