Nieuwe politieke partij Más País wil vierdaagse werkweek in Spanje

Oeps ... foto ontbreekt!

Nieuwe politieke partij Más País wil vierdaagse werkweek in Spanje

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Komende 10 november zijn er voor de vierde keer in vier jaar tijd parlementsverkiezingen in Spanje. Naast de gebruikelijke politieke partijen die proberen zoveel mogelijk stemmen en dus parlementarische zetels te winnen is er een nieuwe speler in het linkse kamp. Het gaat om de partij Más País die van oorsprong uit Madrid komt onder de naam Más Madrid.

De partij werd onder andere opgericht door de voormalige burgemeester van Madrid Manuela Carmena en een politicus die bekend werd als belangrijk persoon bij de politieke partij Podemos, Iñigo Errejón. Hij maakte uit ontevredenheid over de weg die Podemos was ingeslagen de overstap naar de lokale en regionale politiek in Madrid maar wil nu tijdens de 10-N verkiezingen een gooi doen naar het parlement.

Más País heeft in korte tijd al veel steun gekregen en bij de laatste opiniepeiling kreeg de formatie uit het niets toch 4% van de stemmen. Más País ging recent een samenwerking aan met de groene partij Equo waarna men een ‘groen’ plan presenteerde.

Zo wil de jonge partij over enkele jaren een vierdaagse werkweek in Spanje. De Spanjaarden moeten een 32 urige werkweek krijgen waardoor er meer mensen minder kunnen werken, iets dat ook ten goede komt aan het milieu want er is minder verkeer en dus minder uitstoot. Daarnaast zou een 32 urige werkweek ook goed zijn voor de gezondheid omdat men meer tijd heeft om te sporten of te genieten van de vrije tijd.

De huidige werkweek in Spanje bestaat voor praktisch iedereen uit 40 uur maar ook Podemos wil daar vanaf met een voorstel van een 34 urige werkweek, 2 uur meer dus dan het voorstel van Más País die een 32 urige werkweek wil voor alle Spanjaarden.

Hoe dit systeem moet werken staat verder niet omschreven in het verkiezingsprogramma van Más País maar men heeft het wel over een geleidelijke overgang naar een vijfdaagse werkweek die flexibel dient te zijn waardoor er uiteindelijk gemiddeld vier dagen gewerkt kan worden.

Ga naar de inhoud