Nieuwe politieke partij Más País wil vierdaagse werkweek in Spanje

Europa Press
Beeld: Europa Press

MADRID – Komende 10 november zijn er voor de vierde keer in vier jaar tijd parlementsverkiezingen in Spanje. Naast de gebruikelijke politieke partijen die proberen zoveel mogelijk stemmen en dus parlementarische zetels te winnen is er een nieuwe speler in het linkse kamp. Het gaat om de partij Más País die van oorsprong uit Madrid komt onder de naam Más Madrid.

De partij werd onder andere opgericht door de voormalige burgemeester van Madrid Manuela Carmena en een politicus die bekend werd als belangrijk persoon bij de politieke partij Podemos, Iñigo Errejón. Hij maakte uit ontevredenheid over de weg die Podemos was ingeslagen de overstap naar de lokale en regionale politiek in Madrid maar wil nu tijdens de 10-N verkiezingen een gooi doen naar het parlement.

Más País heeft in korte tijd al veel steun gekregen en bij de laatste opiniepeiling kreeg de formatie uit het niets toch 4% van de stemmen. Más País ging recent een samenwerking aan met de groene partij Equo waarna men een ‘groen’ plan presenteerde.

Zo wil de jonge partij over enkele jaren een vierdaagse werkweek in Spanje. De Spanjaarden moeten een 32 urige werkweek krijgen waardoor er meer mensen minder kunnen werken, iets dat ook ten goede komt aan het milieu want er is minder verkeer en dus minder uitstoot. Daarnaast zou een 32 urige werkweek ook goed zijn voor de gezondheid omdat men meer tijd heeft om te sporten of te genieten van de vrije tijd.

De huidige werkweek in Spanje bestaat voor praktisch iedereen uit 40 uur maar ook Podemos wil daar vanaf met een voorstel van een 34 urige werkweek, 2 uur meer dus dan het voorstel van Más País die een 32 urige werkweek wil voor alle Spanjaarden.

Hoe dit systeem moet werken staat verder niet omschreven in het verkiezingsprogramma van Más País maar men heeft het wel over een geleidelijke overgang naar een vijfdaagse werkweek die flexibel dient te zijn waardoor er uiteindelijk gemiddeld vier dagen gewerkt kan worden.

Meer recente artikelen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Het is nu weer mogelijk om te reageren op onze artikelen, altijd met respect voor anderen en altijd op de juiste en correcte manier. We hebben veel last gehad van spam reacties waardoor er technische problemen waren. We hebben geprobeerd dit op te lossen en hopelijk gaat het nu beter. Als u een reactie plaatst met daarin een link (zoals een andere website of YouTube) dan dient dit altijd handmatig door ons goedgekeurd te worden en dat kan even duren (we zitten niet 24 uur achter de pc). Ook worden reacties met bepaalde woorden, zinnen en opmerkingen automatisch verwijderd of geblokkeerd en soms halen wij deze zonder opgaaf van reden handmatig weg. Je kunt uiteraard ook altijd naar onze Facebook pagina en Facebook groep gaan.

Abonneer
Abonneren op
Als je geen naam invult staat er 'Anoniem'.
Hier doen wij niets mee maar is een antispam maatregel.
11 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Dus 32 uur werken daar zal de ondernemer BLIJ mee zijn. Dan moet die voor zijn winkel personeel aan nemen. De kosten voor een ondernemer is al erg hoog. Dus er zullen veel winkels gesloten worden omdat de werkgever het niet meer kan betalen.

wat mensen willen en wat mensen krijgen zijn 2 hele verschillende dingen xd

Hallo allemaal, Het is voor iemand die politiek wil bedrijven altijd leuk om iets leuks voor de mensen aan te kondigen: je hoeft nog maar 32 uur te werken! Geweldig, toch? Over de financiering daarvan hoor je natuurlijk niets. Zodra het huidige loon door 40 wordt gedeeld en dan maal 32, ja dan wil niemand 32 uur gaan werken; wat ook logisch is. Om dat probleem dan weer op te lossen zal men in de truckendoos naar een mogelijkheid moeten zoeken om er een hoger uurloon uit te slepen. Het huidige maandloon moet je dan door 32 uur delen (in… Lees verder »

Wel vermindering van het aantal uren en ook van brutoloon. Maar wel meetellen voor volledig pensioen. Minder bruto = minder belasting afgehouden. Minder uren werken = meer personen aan het werk ipv vervangingsinkomen valt iets voor te zeggen.

linkse hippies

Mensen die willen werken is veel beter. Dan anderzijds moeten werken dat is niet modern eerder oud-bollig en niet motiverend. Een andere kijk op werken wat plezier geeft en iets neerzet. Moderne en innnoverende werkzaamheden daar gaat het om. We moeten vooruit met de tijd mee gaan en niet stil gaan staan. Spanje heeft dat nodig op alle fronten. Een frisse regering die echt verstand van zaken heeft en kan uitvoeren.

mensen met verstand in een bestuursfunctie waar vindt ge die in Europa ??? en al zeker niet onder politici want die zijn alleen bezig met hun herverkiezing en nog andere dingen ??!!

Ze zijn toch echt van de pot gepleurd die Spanjaarden! Als de reden nu zou zijn om meer mensen een baan te bezorgen met de 8 vrijgekomen uren, kan ik er misschien nog een beetje inkomen. Maar redenen om te kunnen sporten en relaxen met meer vrije tijd in een land met zoveel werkeloze mensen dan sta je toch erg ver van de realiteit. Dan ben je nog nooit buiten Madrid het land in geweest of heb je inderdaad maar één hersencel méér dan een koe! Laat ze eerst maar eens beginnen met afschaffen van de siësta tijd midden op… Lees verder »

Nou Henk je kan denken dat ze “van de pot gepleurd” zijn maar in Nederland is decenia geleden de ATV ingevoerd wat hetzelfde is, alleen kregen mensen dan meer vrije dagen over het hele jaar òf een kortere werkweek. Ok dat ging niet over 32 maar over 36 uur. Maar het principe is gelijk en bij mijn weten hebben veel werknemer daardoor heel veel extra vrije dagen gekregen, en bestaan deze rechten in veel bedrijven nog steeds. Het heeft alleen niet echt tot meer werkenden geleid omdat iedereen gewoon een stapje harder moest zetten. Hoe dan ook, het systeem ArbeidsTijd… Lees verder »

Je wilt Nederland van 45 jaar geleden toch niet vergelijken met het huidige Spanje?
Bovendien hebben wij die ATV/ADV als werknemer destijds zelf over een periode van vier jaar gefinancierd vanuit onze jaarlijkse prijscompensatie.
Voor de deelnemende bedrijven kwamen daardoor “productieve” uren vrij die weer met hetzij PT of FT medewerkers werden opgevuld. Natuurlijk zijn er ook bedrijven geweest die daar misbruik van hebben gemaakt maar door de bank genomen was het een mooie regeling.
Ik zie de Spanjaarden geen salaris inleveren om die 32 urige werkweek te gaan financieren.

Zou mooi zijn, een vierdaagse werkweek. Maar zelfs al zou het teruggebracht worden naar 32 uur per week, zal dit voor velen toch meer dan 4 dagen betekenen. Hier aan de Costa is een zes-daagse werkweek heel normaal. En ik denk niet alleen in dit deel van Spanje. Bijvoorbeeld in de horeca, de winkels, de kantoortjes van de loterijen. En dan de 40 uur verdeeld over 6 dagen. In Nederland ondenkbaar, maar veel mensen hier hebben geen twee dagen per week vrij, dus 3 is Utopia. En hoe gaat dat betaald worden, als er al zoveel stress is over het hoognodige verhogen van het minimumloon.

dag/nacht
Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.