Nieuwe thuiswerken-wet in Spanje van kracht

Nieuwe thuiswerken-wet in Spanje van kracht
Beeld: 123rf

Nieuwe thuiswerken-wet in Spanje van kracht

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De corona-crisis heeft voor heel veel ellende gezorgd maar er zijn ook enkele lichtpuntjes zoals in dit geval het thuiswerken. Vóór de corona-crisis waren er maar zeer weinig werknemers die mochten en konden thuiswerken maar de crisis heeft ervoor gezorgd dat er steeds meer mensen aan ‘teletrabajar’ doen. Het ontbrak echter aan duidelijke regels. Daarom heeft de regering na maanden van overleg met werkgevers- en werknemers vakbonden en organisaties een speciale ‘ley de teletrabajo’ aan kunnen nemen die deze dinsdag 13 oktober van kracht is geworden.

Tijdens de corona-crisis worden bedrijven aangespoord om hun werknemers thuis te laten werken en gebleken is dat in veel gevallen dat ook mogelijk is. De oproep van de Spaanse regering was voor en tijdens de noodtoestand om aan ‘teletrabajo’ te doen ofwel thuiswerken. 

Thuiswerken is niet voor iedereen weggelegd in Spanje en ook al vraagt de Spaanse regering aan de bedrijven om zoveel mogelijk personen thuis te laten werken, de realiteit is dat dit bij lange na niet mogelijk is. Uit een onderzoek van Randstad bleek dat slechts 22,3% van de Spaanse beroepsbevolking de mogelijkheid heeft om thuis te werken. Dat zijn 4.405.320 personen op een beroepsbevolking van 19.779.300 personen.

Nieuwe wet

Op dinsdag 13 oktober is de nieuwe ‘ley para teletrabajar ’ van kracht geworden in Spanje. Samengevat is het belangrijkste dat het thuiswerken vrijwillig moet zijn en nooit een verplichting moet zijn, omkeerbaar (dus men mag en kan ook op de werkplek werken) en dat de werkgever de kosten van het thuiswerken moet dekken. Voor de thuiswerkers gelden dezelfde rechten en plichten dan wanneer men op de werkplek werkt.

Belangrijk is dat werknemers ondanks de flexibele werktijden ook hun recht blijven behouden op digitale ontkoppeling (derecho a la desconexión digital). Er mag ook geen discriminatie of ongelijkheid wat betreft mannen en vrouwen plaatsvinden.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.