Nieuwe thuiswerken-wet in Spanje van kracht

Nieuwe thuiswerken-wet in Spanje van kracht
Beeld: 123rf

Nieuwe thuiswerken-wet in Spanje van kracht

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De corona-crisis heeft voor heel veel ellende gezorgd maar er zijn ook enkele lichtpuntjes zoals in dit geval het thuiswerken. Vóór de corona-crisis waren er maar zeer weinig werknemers die mochten en konden thuiswerken maar de crisis heeft ervoor gezorgd dat er steeds meer mensen aan ‘teletrabajar’ doen. Het ontbrak echter aan duidelijke regels. Daarom heeft de regering na maanden van overleg met werkgevers- en werknemers vakbonden en organisaties een speciale ‘ley de teletrabajo’ aan kunnen nemen die deze dinsdag 13 oktober van kracht is geworden.

Tijdens de corona-crisis worden bedrijven aangespoord om hun werknemers thuis te laten werken en gebleken is dat in veel gevallen dat ook mogelijk is. De oproep van de Spaanse regering was voor en tijdens de noodtoestand om aan ‘teletrabajo’ te doen ofwel thuiswerken. 

Thuiswerken is niet voor iedereen weggelegd in Spanje en ook al vraagt de Spaanse regering aan de bedrijven om zoveel mogelijk personen thuis te laten werken, de realiteit is dat dit bij lange na niet mogelijk is. Uit een onderzoek van Randstad bleek dat slechts 22,3% van de Spaanse beroepsbevolking de mogelijkheid heeft om thuis te werken. Dat zijn 4.405.320 personen op een beroepsbevolking van 19.779.300 personen.

Nieuwe wet

Op dinsdag 13 oktober is de nieuwe ‘ley para teletrabajar’ van kracht geworden in Spanje. Samengevat is het belangrijkste dat het thuiswerken vrijwillig moet zijn en nooit een verplichting moet zijn, omkeerbaar (dus men mag en kan ook op de werkplek werken) en dat de werkgever de kosten van het thuiswerken moet dekken. Voor de thuiswerkers gelden dezelfde rechten en plichten dan wanneer men op de werkplek werkt.

Belangrijk is dat werknemers ondanks de flexibele werktijden ook hun recht blijven behouden op digitale ontkoppeling (derecho a la desconexión digital). Er mag ook geen discriminatie of ongelijkheid wat betreft mannen en vrouwen plaatsvinden.

Ga naar de inhoud