Blauwe draken gevonden bij de Canarische Eilanden

Blauwe draken gevonden bij de Canarische Eilanden
Beeld: Sylke Rohrlach CC BY-SA 2.0 / Wikimedia

Blauwe draken gevonden bij de Canarische Eilanden

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

SANTA CRUZ – Bij verschillende Canarische Eilanden zijn de redelijk zeldzame blauwe draken of in het Spaans ‘dragones azules’ gevonden in het water en op het strand. Het gaat in feite om een zeenaaktslak die donkerblauw gekleurd is en tot wel zes centimeter lang kan worden. Om te blijven drijven maakt de slak gebruik van een met gas gevulde blaas.

In de Spaanse kranten wordt ook wel gesproken van een nieuwe plaag want er zijn al tientallen exemplaren van de Glaucus atlanticus op diverse stranden gevonden. Dat gebeurde onder andere op het eiland Fuerteventura waar in de gemeente La Oliva meerdere blauwe draken werden gevonden. Maar er werden ook exemplaren gevonden op het Las Canteras strand van Las Palmas de Gran Canaria en bij de kust van Granadilla de Abona op Tenerife.

Er wordt ook geschreven dat er geen reden tot ongerustheid is. De blauwe draken kunnen tot zes centimeter groot worden maar de meeste volwassen exemplaren zijn niet groter dan 3 tot 4 centimeter. De blauwe draken zelf zijn ongevaarlijk maar omdat deze diertjes kwallen eten slaan ze ook het kwallengif op wat bij aanraking dan vrij kan komen. De kans daarop is echter zeer klein volgens de experts. Zij vragen wel aan iedereen om de kleine diertjes niet aan te raken of te storen en weg te houden bij kleine kinderen en baby’s.

De blauwe draken of ‘dragones azules’ worden in Spanje ook wel ‘mariposa del mar’ genoemd en hebben in het Nederlands ook de naam zeezwaluw. De dieren hebben een langwerpig lichaam. Aan elke zijde zijn drie extremiteiten die eindigen in waaiervormige, vingerachtige cerata, waarmee ze kunnen zwemmen. Ze zijn zilvergrijs op de rugkant en licht- en donkerblauw op de buik. 

Omdat ze ondersteboven in het water liggen geeft dit een bescherming tegen predatoren die van boven zowel als van beneden zouden aanvallen. Ze zwemmen op hun rug en kunnen snel zwemmen. De slak voedt zich niet enkel met neteldieren maar zij eten ook andere zeedieren. De soort doet eveneens aan kannibalisme, dus ook soortgenoten worden gegeten.

Ga naar de inhoud