Politie arresteert 14 graffitiartiesten die metro in Barcelona binnen drongen

Politie arresteert 14 graffitiartiesten die metro in Barcelona binnen drongen
Beeld: via canva.com

Politie arresteert 14 graffitiartiesten die metro in Barcelona binnen drongen

Dit artikel is 7 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Oproer in Barcelona. 62 graffitikunstenaars gingen tegelijk op metrolijn L5 af. Bij Transportes Metropolitanes Barcelona (TMB) spreken ze over de grootste daad van vandalisme ooit in de geschiedenis van het bedrijf. De politie slaagde erin 14 van de daders aan te houden.

Dinsdag heel vroeg, nog voor dageraad, gingen 62 graffitikunstenaars tegelijk de metrostellen van lijn L5 te lijf. Ze wilden de toestellen illegaal beschilderen en zo hun stempel op de Metro achter laten. Ze kwamen het station Vall d’Hebron binnen door een poort te forceren en de bewakingscamera’s uit te schakelen. Op korte tijd richtten de vandalen schade aan ter waarde van meer dan 50.000 euro. 

Ze brachten zowel op de muren als op een paar treinstellen graffiti aan. Ook een bewakingsagent kreeg rake klappen. Het hele debacle zorgde voor stevige vertragingen op het netwerk.

Vier metrostellen moesten van de lijn worden gehaald om te worden schoongemaakt. Dat levert nog steeds langere wachttijden op voor lijn L5. De directrice van TMB klaagt de aanval aan en zegt dat dergelijk vandalisme voor een totaal onrechtvaardige publieke kosten zorgt.

De politie slaagde erin 14 van de 62 vandalen aan te houden. Eind juli werd trouwens een plan goedgekeurd om vandalisme in Barcelona een halt toe te roepen. Boetes voor wildplassen stegen bijvoorbeeld van 200 naar 300 euro; die voor het toebrengen van graffiti van 300 naar 600 euro. Wie dronken is en de openbare orde verstoort, kan een boete van 600 euro verwachten.

Ga naar de inhoud