Eenvijfde van de Spanjaarden koopt geen Catalaanse producten meer uit protest

Oeps ... foto ontbreekt!

Eenvijfde van de Spanjaarden koopt geen Catalaanse producten meer uit protest

Dit artikel is 7 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Terwijl op dit moment volgens een onderzoek zo’n 23% van de Spanjaarden die buiten Catalonië wonen geen Catalaanse artikelen meer kopen wil ongeveer de helft van de Catalanen de bedrijven boycotten die met hun bedrijf de autonome regio zijn verlaten. Het probleem volgens velen is echter dat elke vorm van een boycot niet alleen Catalaanse producten treft maar vaak ook leveranciers en producenten uit heel Spanje. Experts raden boycotten dan ook af maar in dit soort gevallen denkt men meer met de gevoelens dan met het verstand.

Volgens een onderzoek/enquête van het Reputation Institute heeft de politieke crisis tussen Catalonië en Spanje ook effect op de consumptie. Het gaat daarbij dan om artikelen en producten die uit de autonome deelstaat Catalonië komen en voor een groot deel in de rest van Spanje verkocht worden. Volgens de gegevens heeft 23,2% van de ondervraagde Spanjaarden die buiten Catalonië wonen aangegeven geen producten en artikelen meer te kopen die uit Catalonië komen. Een 20,9% geeft aan dat ze erover nadenken om hetzelfde te gaan doen. Zou Catalonië een eigen Republiek worden dan geeft 49,1% van de Spanjaarden buiten Catalonië aan dat ze zeker geen “Catalaanse” artikelen en producten meer zullen kopen.

Aan de andere kant straffen de Catalanen juist weer die bedrijven af die hun sociale en/of fiscale zetels buiten Catalonië hebben geplaatst of hun hele bedrijf hebben verplaatst naar een stad of regio buiten Catalonië. 47,8% van de ondervraagde Catalanen geeft aan dat ze het niet eens zijn met de verhuizing van bedrijven terwijl 38,3% aangeeft het wel eens te zijn met die beslissingen. Diezelfde 47,8% geeft ook aan reeds met een boycot te zijn begonnen tegen die bedrijven en producenten die in hun ogen Catalonië de rug hebben toegekeerd. We hebben het hier dan bijvoorbeeld over de twee grootste Catalaanse banken Sabadell en Caixabank die nu als “verraders” gezien worden of producten van producenten die in de supermarkten te vinden zijn.

Het onderzoek werd gehouden gedurende de laatste week van oktober onder 1.150 personen in heel Spanje waarbij onder andere gevraagd werd naar 41 bedrijven waaronder Banco Sabadell, CaixaBank, FC Barcelona, Abertis, Casa Tarradellas, Danone, Desigual, Freixenet, Gallina Blanca, Lidl, Mango, Panrico, Roca of Seat.

Boycot

Een boycot van producten is echter geen goed idee volgens experts want met een boycot van bijvoorbeeld Cava (Catalaanse mousserende wijn) tref je dan niet alleen de Cava producent maar ook de kurk industrie in Extremadura of de glasindustrie in Aragón (bijvoorbeeld). In het geval van pizza’s die in Catalonië gemaakt worden tref je niet alleen de pizzamaker maar ook de tomatenkweker uit Almería, de uienkweker uit Navarra en de olijvenboer in Andalusië om maar wat te noemen. De productie van artikelen is nu eenmaal zo in elkaar verweven in Spanje en Catalonië dat een duidelijke afscheiding vaak niet meer te merken is.

Bedrijven

Sinds de dag van het referendum op 1 oktober zijn er bijna 2.400 bedrijven die of in het echt Catalonië hebben verlaten of op papier met de verhuizing van de sociale en vaak ook fiscale zetels. Het gaat inmiddels om 2.388 bedrijven die tussen 2 oktober en 9 november volgens de officiële gegevens van het Colegio de Registradores Mercantiles de España hun bedrijven hebben verhuist (wat niet helemaal de correcte term is maar die wel in Spanje gebruikt wordt). Van deze 2.388 bedrijven hadden 2.131 hun hoofdzetel/adres in de stad en provincie Barcelona, 109 in Tarragona, 92 in Lleida en 56 in Girona.

Er zijn echter ook bedrijven die zich niets aantrekken van de politieke situatie of express hun bedrijf naar Catalonië hebben verplaatst. Het gaat dan binnen hetzelfde tijdsbestek om 87 bedrijven waarvan er 73 naar de provincie Barcelona gingen, 11 naar Tarragona, 2 naar Girona en 1 naar Lleida.

Ga naar de inhoud