skip to Main Content
Eenvijfde van de Spanjaarden koopt geen Catalaanse producten meer uit protest
123rf

Eenvijfde van de Spanjaarden koopt geen Catalaanse producten meer uit protest

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Terwijl op dit moment volgens een onderzoek zo’n 23% van de Spanjaarden die buiten Catalonië wonen geen Catalaanse artikelen meer kopen wil ongeveer de helft van de Catalanen de bedrijven boycotten die met hun bedrijf de autonome regio zijn verlaten. Het probleem volgens velen is echter dat elke vorm van een boycot niet alleen Catalaanse producten treft maar vaak ook leveranciers en producenten uit heel Spanje. Experts raden boycotten dan ook af maar in dit soort gevallen denkt men meer met de gevoelens dan met het verstand.

Volgens een onderzoek/enquête van het Reputation Institute heeft de politieke crisis tussen Catalonië en Spanje ook effect op de consumptie. Het gaat daarbij dan om artikelen en producten die uit de autonome deelstaat Catalonië komen en voor een groot deel in de rest van Spanje verkocht worden. Volgens de gegevens heeft 23,2% van de ondervraagde Spanjaarden die buiten Catalonië wonen aangegeven geen producten en artikelen meer te kopen die uit Catalonië komen. Een 20,9% geeft aan dat ze erover nadenken om hetzelfde te gaan doen. Zou Catalonië een eigen Republiek worden dan geeft 49,1% van de Spanjaarden buiten Catalonië aan dat ze zeker geen “Catalaanse” artikelen en producten meer zullen kopen.

Aan de andere kant straffen de Catalanen juist weer die bedrijven af die hun sociale en/of fiscale zetels buiten Catalonië hebben geplaatst of hun hele bedrijf hebben verplaatst naar een stad of regio buiten Catalonië. 47,8% van de ondervraagde Catalanen geeft aan dat ze het niet eens zijn met de verhuizing van bedrijven terwijl 38,3% aangeeft het wel eens te zijn met die beslissingen. Diezelfde 47,8% geeft ook aan reeds met een boycot te zijn begonnen tegen die bedrijven en producenten die in hun ogen Catalonië de rug hebben toegekeerd. We hebben het hier dan bijvoorbeeld over de twee grootste Catalaanse banken Sabadell en Caixabank die nu als “verraders” gezien worden of producten van producenten die in de supermarkten te vinden zijn.

Het onderzoek werd gehouden gedurende de laatste week van oktober onder 1.150 personen in heel Spanje waarbij onder andere gevraagd werd naar 41 bedrijven waaronder Banco Sabadell, CaixaBank, FC Barcelona, Abertis, Casa Tarradellas, Danone, Desigual, Freixenet, Gallina Blanca, Lidl, Mango, Panrico, Roca of Seat.

Boycot

Een boycot van producten is echter geen goed idee volgens experts want met een boycot van bijvoorbeeld Cava (Catalaanse mousserende wijn) tref je dan niet alleen de Cava producent maar ook de kurk industrie in Extremadura of de glasindustrie in Aragón (bijvoorbeeld). In het geval van pizza’s die in Catalonië gemaakt worden tref je niet alleen de pizzamaker maar ook de tomatenkweker uit Almería, de uienkweker uit Navarra en de olijvenboer in Andalusië om maar wat te noemen. De productie van artikelen is nu eenmaal zo in elkaar verweven in Spanje en Catalonië dat een duidelijke afscheiding vaak niet meer te merken is.

Bedrijven

Sinds de dag van het referendum op 1 oktober zijn er bijna 2.400 bedrijven die of in het echt Catalonië hebben verlaten of op papier met de verhuizing van de sociale en vaak ook fiscale zetels. Het gaat inmiddels om 2.388 bedrijven die tussen 2 oktober en 9 november volgens de officiële gegevens van het Colegio de Registradores Mercantiles de España hun bedrijven hebben verhuist (wat niet helemaal de correcte term is maar die wel in Spanje gebruikt wordt). Van deze 2.388 bedrijven hadden 2.131 hun hoofdzetel/adres in de stad en provincie Barcelona, 109 in Tarragona, 92 in Lleida en 56 in Girona.

Er zijn echter ook bedrijven die zich niets aantrekken van de politieke situatie of express hun bedrijf naar Catalonië hebben verplaatst. Het gaat dan binnen hetzelfde tijdsbestek om 87 bedrijven waarvan er 73 naar de provincie Barcelona gingen, 11 naar Tarragona, 2 naar Girona en 1 naar Lleida.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 8 reacties
  1. Pijnlijk voor Spanje minder inkomsten, minder land, maar zij kan gewoon business as usual doen met de EU en de rest van de wereld. Hoe zit dit dan met het “denkbeeldig” Catalaanse Republiek? Schengenzone? EU lidstaat? Handelsverdragen?

   Carrgill levert aan geheel Spanje en Portugal, straks alleen het “denkbeeldig”
   Catalaanse Republiek of besluit zij alle productieactiviteiten te verhuizen buiten het “denkbeeldig” Catalaanse Republiek, idem voor al die bedrijven die nu in het “denkbeeldig” Catalaanse Republiek zitten om logistiek (soms fiscaal technisch) redenen om hun afzetmarkt in Spanje te bedienen.

 1. Het belangrijkste wapen van een boycot wordt in het artikel helemaal niet meegenomen. Nl. de boodschap die er mee gegeven wordt. Net als dat er altijd vragen zijn bij boycots van het westen tegen landen, andere landen tegen weer andere landen etc. etc. is het altijd zo dat een boycot meestal niet goed werkt door de directe werking. Maar meestal op den lange duur wel en vooral als boodschap naar de getroffenen toe. Als half Spanje geen producten meer koopt die uit Catalonië komen zullen ze daar a. niet direct mee zitten, en b. ook Spaanse handelaren en producenten mee treffen. Maar uiteindelijk vinden die laatste wel weer een andere manier op geld te verdienen en ondertussen is de boodschap natuurlijk wel sterk. En het is altijd nog zo dat Catalonië natuurlijk meer gebaat is bij handel met de rest van Spanje dan andersom. Catalonië mag dan een belangrijke deelstaat zijn, de rest van Spanje is in absolute zin nog steeds veel groter natuurlijk. Dus een boycot van Spanje naar Catalonië toe heeft veel grotere gevolgen en impact voor Catalonië dan andersom.

  En als het om grote bedrijven gaat? Wat dacht je dat er gebeurd als de Spanjaarden besluiten om maar geen Seats meer te kopen. Want die worden wel voornamelijk in Catalonië in elkaar gezet. Waar denk je dat Seat meer verkoopt? In Catalonië of in heel Spanje. Het is dus wel duidelijk dat zij bij een boycot zich snel van Catalonië of de separatisten willen distantiëren.
  Waarom denk je dat de Caixa bank eieren voor zijn geld kiest? Het zelfde verhaal.
  (Er telt nog meer mee, maar dat valt buiten dit artikel.) Nee, een boycot werkt wel degelijk.

 2. Het probleem met de experten hun denkwijze is de volgende: Ja, als je bijvoorbeeld een Pizza van Catalonië boycot, dan tref je ook leverancier uit de andere provincies dat producten leveren voor die pizza. Maar, het betekend ook dat mensen niet op hun kin gaan kloppen en minder gaan eten of kopen, deze kopen dan pizza’s of andere producten dat uit de andere provincies zijn. Het gevolg is dat die bedrijven en leveranciers juist meer verdienen. Economische impact voor Spanje: 0. En mensen in Catalonië eten meer lokale producten uit “protest” tegen Spanje. Impact Catalonië: 0

  De economische gevolgen worden een beetje overroepen. Bepaalde bedrijven zullen gevolgen ondervinden maar anderen zullen beter om de leegte te vullen doen waardoor er een balans komt.

 3. Nationalisme en verdeeldheid alom, dat hebben de separatisten dus wel mooi voor elkaar gekregen. Hoe dom kan je zijn, trouwens het is nog gevaarlijk ook, waarschijnlijk niks geleerd van de jaren voor 1938.

 4. Eigenlijk is het best cynisch. Overheid en bedrijfsleven hebben iets gelijklopend: meer meer! Overheid meer macht in een land zonder aandacht voor het individu. Bedrijf maximalisatie van winst zonder aandacht voor de werknemer. Geen wonder dat die twee elkaar vinden. En de media zijn ook bedrijven met aandeelhouders. Alle drie worden ze gedoogd door diegenen die zich niet geviseerd voelen: de zwijgende meerheid, de man/vrouw die zich niet geviseerd/bedreigd voelt omdat hij bv nog zijn job heeft en dus niet zijn nek wil uitsteken. Deze mensen trekken zich niks aan van boycot en zullen, uw voorbeeld, met kerstmis hun cava kopen en drinken gelijk waar de productieeenheid zich bevindt. Tot welke toestanden dit kan leiden was duidelijk met het referendum: minderheid komt op en probeert zowel nationaal als internationaal zijn ding door te drukken. Als de opkomst op 82% wordt geraamd ipv van de 40 bij het referendum dan heeft die zwijgende meerderheid een herkansing gekregen. Of dit de bedrijven zal doen terugkeren? Dikke misschien. Wat was de demografische samenstelling van de geënqueteerden? Iedereen heeft een dikke klont boter op zijn hoofd. Degestegen werkloosheid en tempering economische groeivooruitzichten vertellen het echte verhaal. In onze directe kring hier hebben door al dat krakeel ook mensen hun job verloren. De boycot zal voor hen ook van toepassing worden: ze hebben niet meer. Zonde hoe zo’n mooie regio in de pikkel kan draaien.

 5. Bedrijven boycotten straks weer meer mensen op straat nog meer ellende, denk toch eens na. Hier los je helemaal maar dan ook helemaal niets mee op.

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken