skip to Main Content
Het hoe en wat over het geneesmiddel Nolotil in Spanje
Archieffoto

Het hoe en wat over het geneesmiddel Nolotil in Spanje

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Recent werd bekend dat het Spaanse ministerie van Volksgezondheid een verkoopverbod heeft uitgegeven voor het medicijn Nolotil nadat er tien Britten om het leven zijn gekomen na het nemen van Nolotil wat uit Spanje kwam. In Spanje is het gebruik van Nolotil heel normaal en gebeurd dat meestal zonder problemen maar blijkbaar hebben noord Europeanen meer last van de bijwerkingen van deze agressieve pijnstiller.

Het waren doktoren in ziekenhuizen op de Canarische Eilanden die samen met ziekenhuizen aan de Costa Blanca, om precies te zijn in Denia (Alicante), die het eerst aan de noodbel trokken vanwege het medicijn Nolotil. Het was op deze plaatsen waar men gedurende dit jaar melding maakte van verschillende gevallen die te maken hadden met het geven van metamizol, de commerciële naam van het meer bekendere Nolotil. Het ging in alle gevallen om toeristen uit Noord Europa, om precies te zijn Groot Brittannië en de Scandinavische landen.

Doden

Na deze melding werd er in eerste instantie door de Spaanse overheid niets gedaan omdat er geen sterfgevallen waren in Spanje. Dat veranderde echter nadat de Britse pers schreef over tien personen die na terugkomst uit Spanje en na behandeling met Nolotil om het leven waren gekomen. Meteen besloot het ministerie van Volksgezondheid een verbod uit te geven op de verkoop van Nolotil aan buitenlanders, met name noord Europeanen.

Met recept

Nolotil is een veel gebruikte en effectieve pijnstiller die veel gebruikt wordt en ook toegestaan is in Spanje. Bij de apotheken is Nolotil alleen te verkrijgen met een doktersrecept die slechts gegeven wordt als er bloedanalyses van de patiënt beschikbaar zijn om het gebruik ervan bij patiënten met een verhoogd risico op agranulocytose te voorkomen.

De hoofdverbinding van Nolotil is Metamizol waardoor het medicijn een krachtig pijnstillend, koortswerend en spasmolytisch effect heeft. Agranulocytose is een van de nadelige effecten van Nolotil wat de afweer verlaagt en de ontwikkeling van sepsis en meerdere infecties bevordert. Uiteindelijk kan Nolotil zelfs de dood veroorzaken.

Inwoners uit Noord-Europa hebben blijkbaar een genetische aanleg om te reageren op Metamizol, iets wat volgens onderzoeken bij Spanjaarden en wellicht inwoners uit Zuid-Europa niet het geval is.

In diverse landen werd het medicijn verboden zoals in Zweden in 1974 en de Verenigde Staten in 1977. In andere landen zoals Duitsland (waar het medicijn vandaan komt) en Spanje, Brazilië en Israël of Rusland wordt Nolotil wel gebruikt maar altijd met een doktersrecept. In veel landen binnen Europa wordt Nolotil echter wel gebruikt door dierenartsen.

Nolotil is in Nederland en België in de handel onder de naam Novalgin. Novalgin is een hele sterke pijnstiller en koortsverlagend middel voor kortdurend gebruik indien andere therapieën geen effect hebben gehad. Gebruik is beperkt gezien er vele bijwerkingen zijn en gezien het feit dat er voldoende alternatieven zijn. De Metamizol injectie is in Nederland geregistreerd als Novalgin injectie.

Rechtszaak

Ondertussen is er een rechtszaak begonnen tegen diverse fabrikanten van Nolotil. Zo wil men een schadevergoeding zien van tenminste 500 miljoen euro. Volgens de Spaanse media zijn er zo’n 200 personen die meedoen in deze justitiële strijd die door een advocatenkantoor in Palma op Mallorca wordt aangevoerd.

Aangezien Nolotil een legaal medicijn is in Spanje kunnen ook buitenlanders die niet geregistreerd of ingeschreven staan in Spanje maar daar wel wonen meedoen in de rechtszaak als ze benadeeld zijn door het medicijn.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 9 reacties
 1. Mijn recente ervaringen met Nolotil/metramizol.
  Op 16/11/2018 breuken in mijn enkel en schouderblad en een aantal diepe wonden wonden aan mijn hoofd en been, opgelopen na een verkeersongeval omdat een autobestuurder mij, als fietser, geen voorrang had verleend.
  Op de trauma afdeling van het Academisch Ziekenhuis (Carlos Haya) van Malaga direct een infuus met Nolotil gekregen en na de operatie tijdens de verpleging ook Nolotil infuus voor zelfdosering van de pijnbestrijding. Weer terug in ons appartement bestond de pijnbestrijding uit paraceetamol afwisselend met metamizol tabletten.
  Ik moet zeggen dat ik de pijnbestrijding met Nolotil/metanizol eigenlijk effectiever vond dan met paraceetamol alleen, zeker om minder pijn te hebben tijdens de nachtelijke uren.
  Ik heb niets gemerkt van vervelende bijwerkingen.
  Thuis moet ik het helaas met paraceetamol stellen, omdat Nolotil/metamizol niet toegelaten is in NL.

 2. Alweer 10 jaar geleden lag ik in een ziekenhuis op Tenerife op de Intensive Care en kreeg voor hoofdpijn Nolotil in mijn infuus en werd prompt beroerd.Gelukkig meteen stop gezet Maar daarna stond Nolotil wel altijd op mijn allergie- lijstje !

 3. Hier is mijn vriend onlangs plots overleden hij had hevige pijn in zijn schouder de ambulants laten komen hij heeft toen 2 ampullen gekregen die hij om de zes uur de andere mocht in nemen,daar hij cintron in nam mocht hij niks meer bij nemen een paar dagen daarna terug het zefde naar de.medico geweest en hij kreeg vier pillen metamizol mocht er 2 van in nemen en ging zijn middag slaapje doen en staatop met hevige hoofdpijn ,voet zich niet goed bel ambulans ze nemen hem mee met veel moeite het resultaat was een zware hersen bloeding en is dvolgende dag overleden niks meer kunnen zeggen en dat was verschrikkelijk ik vraag me nogaltijd af had het iets te zien met die metamizol , zij zegden we weten het niet maar ik ben mijn man kwijt en met veel vragen ,

 4. Hier is mijn vriend onlangs plots overleden hij had hevige pijn in zijn schouder de ambulants laten komen hij heeft toen 2 ampullen gekregen die hij om de zes uur de andere mocht in nemen,daar hij cintron in nam mocht hij niks meer bij nemen een paar dagen daarna terug het zefde naar de.medico geweest en hij kreeg vier pillen metamizol mocht er 2 van in nemen en ging zijn middag slaapje doen en staatop met hevige hoofdpijn ,voet zich niet goed bel ambulans ze nemen hem mee met veel moeite het resultaat was een zware hersen bloeding en is dvolgende dag overleden niks meer kunnen zeggen en dat was verschrikkelijk ik vraag me nogaltijd af had het iets te zien met die metamizol , zij zegden we weten het niet maar ik ben mijn man kwijt en met veel vragen ,

 5. Ik kreeg het voorgeschreven in Malaga na een heupoperatie als pijnstiller. In het ziekenhuis heb ik ze ingenomen, maar na thuiskomst niet meer, toen ik de bijsluiter had gelezen. Ook al had ik veel pijn, ik voelde intuïtief dat het voor mij een te sterk middel was. Ik hield het bij paracetamol en ibuprofen. In Nederland vroeg ik mijn huisarts wat hij vond van Nolotil. Hij kende het middel niet, zei hij. Ik heb het niet meer aangeraakt en ben daar blij om, nu ik bovenstaand artikel lees.

 6. Mijn ervaring is dat dit niet zomaar wordt verstrekt, alleen bij heftige pijn en je mag het slechts innemen zolang die heftige pijn duurt.

  Maar ik krijg het gevoel dat dit zoiets is als het verhaal over Britten die hotels oplichten.

 7. Onlangs hier in Murcia nog voorgeschreven door een arts van urgencias (eerste hulp ziekenhuis) bij een blaasontsteking en eerder bij een kaakontsteking.Heb er maar enkele van genomen, want kon niet op mijn benen staan.

 8. Mijn vrouw heeft het overleeft met dit pijnstillend middel. Ik was 8 uur bij mijn vrouw die allergisch voor vele dingen is en toen ik even na het toilet moest, kreeg ze van de dokter nolotil, want ze had veel pijn met haar nierontsteking. Ik was er helaas niet bij en toen ik 5 minuten later weer bij haar was, zag ik een dokter met een rood gezicht bezig om mijn vrouw weer op te peppen. Mijn vrouw wilde nolotil niet en toch gaf de dokter haar deze injectie. Het gevolg een grote allergische reactie en toen moest er weer adrenaline en urbason aan te pas komen. Dat is alweer 40 jaar terug in een publiek ziekenhuis. Vanaf die tijd ben ik vrijwillig verzekerd en wil niets met die publieke ziekenhuizen te maken hebben, die heel goed werken, maar helaas weinig personeel en veel haast hebben. Dus nooit geen nolotil meer.

 9. Medicijn kastje nagekeken en hier ligt het inderdaad ook in huis mijn vrouw kreeg het toen ze een ontstoken kies had wat verschrikkelijk veel pijn gaf, gelukkig heeft ze het maar 2 dagen gebruikt.

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken