Onderscheidingen voor zes Spaanse politiehonden

Onderscheidingen voor zes Spaanse politiehonden
Beeld: Ministerio de Interior

Onderscheidingen voor zes Spaanse politiehonden

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De minister van Binnenlandse Zaken Fernando Grande-Marlaska heeft persoonlijk de politiehonden Ginger, Alva, Bull, Neo, Yuko en Elko onderscheidingen gegeven voor hun heldhaftige acties zoals het opsporen van geld, drugs, wapens en het voorkomen van aanslagen. Met de onderscheidingen wil men het belangrijke werk van de gespecialiseerde honden van de ‘unidades caninas’ van de Policía Nacional eren en erkennen.

Zes honden van de nationale politie hebben woensdag een onderscheiding gekregen in aanwezigheid van de minister van Binnenlandse Zaken en het hoofd van de Policía Nacional. 

Het gaat om honden die uitzonderlijk werk hebben verricht de afgelopen jaren. Vijf van deze honden zijn gespecialiseerd in het opsporen van drugs, geld en wapens en een van deze honden is gespecialiseerd in het voorkomen van aanslagen.

Het gaat om Ginger die in Alicante de agenten bijstaat; Alva uit Málaga; Bull uit Las Palmas de Gran Canaria; Neo uit Málaga; Yuko uit Alicante en Elko uit Parayas. Deze laatste is de specialist in aanslagen en ondersteunt de Grupo Especial de Operaciones (GEO).

Op dit moment zijn er in Spanje bij de Policía Nacional 461 honden actief. 197 van hen zijn gespecialiseerd in het vinden van explosieven, 178 in het vinden van drugs, geld en vuurwapens, 11 honden helpen mee bij reddingen, 6 helpen bij het opsporen van mensen of menselijke resten en 3 honden helpen bij het vinden van brandversnellers in verband met o.a. bosbranden. Daarnaast zijn er ook op dit moment 66 honden nog in training.

Politiehonden in adoptie

De stichting ‘Héroes de 4 patas’ is enkele jaren geleden begonnen om gepensioneerde politiehonden in Spanje een nieuw huis te geven waar ze de laatste jaren gelukkig verder kunnen leven na hun belangrijke werk bij o.a. de Policia Nacional en Guardia Civil. ‘Héroes de 4 patas’ heeft in vijf jaar tijd meer dan 200 politiehonden in adoptie en dus een goed pensioen gegeven.

Deze ONG (Niet-gouvernementele organisatie) werd vijf jaar geleden opgericht om honden die vaak tussen de 9 en 11 jaar oud zijn maar ook soms 2 of 3 jaar als de honden om de een of andere reden worden afgekeurd, een nieuwe familie te geven.

Bekijk HIER de website ‘Héroes de 4 patas’ en de honden die op dit moment te adopteren zijn.

Ga naar de inhoud