Tropische storm Theta nadert toch diverse Canarische Eilanden

Tropische storm Theta nadert toch diverse Canarische Eilanden
Beeld: Aemet.es ( aangepast)

Tropische storm Theta nadert toch diverse Canarische Eilanden

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

LAS PALMAS – Het zijn tegenstrijdige berichten waarbij de ene keer gesproken wordt over slechts een 10% kans dat de tropische storm Theta de Canarische Eilanden zal treffen terwijl er nu weer gesproken wordt over een verandering van de storm die dus nu wel richting de Canarische Eilanden komt. Er is niets minder verraderlijk dan een tropische storm boven de Atlantische Oceaan maar wat zal het effect zijn op de Spaanse archipel en op het Spaanse vasteland.

Zoals het er nu op vrijdag 13 november voorspeld wordt door de Spaanse weerdienst Aemet en het Amerikaanse National Hurricane Centre (NHC) zal de tropische storm in de nacht van zaterdag op zondag diverse Canarische Eilanden kunnen treffen. 

Het gaat dan om de eilanden La Palma, El Hierro, La Gomera en Tenerife waar windsnelheden tot 80 km/uur verwacht worden op de hoogste punten van de eilanden. Daarom heeft de Spaanse weerdienst Aemet gele weeralarmen afgegeven voor de eilanden El Hierro, La Gomera en deels La Palma en het noorden van Tenerife.

Vooralsnog lijkt het erop dat de eilanden Gran Canaria, Fuerteventura en Lanzarote niet te maken krijgen met de gevolgen van de tropische storm Theta.

Verwacht wordt dat Theta op zondag op zo’n 250 kilometer voor de kust van het eiland La Palma minder krachtig zal zijn waarna de tropische storm Theta veranderd wordt naar een post-tropische storm. Theta bevindt zich dan halverwege de Canarische Eilanden en het Iberische schiereiland (Spanje en Portugal) en ten noordoosten van het Portugese eiland Madeira. 

Vanaf maandag kan het noordwesten van het Iberische schiereiland getroffen worden door de afgezwakte post-tropische storm Theta wat te merken zal zijn in regen en wind maar ook een periode van hogere temperaturen zoals 20 garden in Galicië in het noordwesten van Spanje.

Ga naar de inhoud