150.000 bijen hebben weken onder het vulkaanas gelegen en overleven dat

150.000 bijen hebben weken onder het vulkaanas gelegen en overleven dat
Beeld: ADS Apicultores de La Palma

150.000 bijen hebben weken onder het vulkaanas gelegen en overleven dat

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

SANTA CRUZ – Een natuurwonder of simpelweg slimme bijen die proberen te overleven op het Canarische Eiland La Palma. Na meer dan 50 dagen bedekt te zijn geweest door een laag vulkaanas, hebben 150.000 bijen dat overleefd. De bijenkasten bevinden zich op slechts 600 meter afstand van de plaats waar de vulkaanuitbarsting plaatsvindt maar de bijen hebben dit natuurgeweld overleefd.

Op het eiland La Palma zijn al honderden honden, katten en andere dieren gered maar dit keer gaat het om 150.000 bijen die levend onder een zwarte laag vulkaanas zijn gevonden. De bijen hebben dit overleefd omdat het soort fijne vulkaanas (lapilli) dat de kasten bedekte lucht doorliet en omdat de eigenaar van de bijenkasten de zomerhoningoogst nog niet had geoogst waardoor de bijen ook eten hadden.

Volgens de voorzitter van de Agrupación de Defensa Sanitaria (ADS) waren vijf van de zes bijenkasten volledig intact en alleen de bijen van de zesde bijenkast hebben de vulkaanuitbarsting niet overleefd, misschien niet vanwege de uitbarsting van de Cumbre Vieja-vulkaan maar misschien omdat ze al zwak waren voor de vulkaanuitbarsting.

Samen met militairen van de Unidad Militar de Emergencias (UME) en agenten van de Guardia Civil ging de imker op onderzoek uit waarbij ze op de 150.000 levende bijen stuitten, iets wat eigenlijk niemand had verwacht. Drie kasten waren zichtbaar maar de overige drie moesten worden uitgegraven. Normaal heeft elke bijenkast tussen de 30.000 en 40.000 bijen, soms 20.000 tot 25.000 bijen als er minder bloemen zijn.

Ga naar de inhoud