Spanje vraagt als eerste EU-land 10 miljard euro uit NextGenerationEU herstelfonds

Spanje vraagt als eerste EU-land 10 miljard euro uit NextGenerationEU herstelfonds
Beeld: Pool Moncloa/Fernando Calvo

Spanje vraagt als eerste EU-land 10 miljard euro uit NextGenerationEU herstelfonds

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – De Spaanse regering heeft de eerste 10 miljard euro uit het Europese herstelfonds NextGenerationEU aangevraagd bij de Europese Commissie. Daarmee is Spanje andere landen vooruit nadat de regering voldoet aan de eisen van de EU om aanspraak te maken op een deel van het herstelfonds.

Spanje was een van de eerste landen die het hervormingsplan op 30 april aan de Europese Commissie overhandigde. Het was ook een van de eerste landen die in juni de goedkeuring van het plan kreeg en een voorfinanciering kreeg bestaande uit 9 miljard euro in augustus. En nu is Spanje ook het eerste EU-land dat als eerste een deel van het NextGenerationEU heeft aangevraagd, in dit geval 10 miljard euro.

“Een nieuwe mijlpaal in de lancering van ons NextGenerationEU-herstelplan“, tweette de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen: “We ontvingen het eerste betalingsverzoek van een lidstaat. Uit Spanje, ter waarde van 10 miljard euro, om energie-efficiëntieprojecten, duurzame mobiliteit en opleidingsprojecten te financieren. Nu zullen we snel evalueren en beslissen”, aldus von der Leyen in haar Twitterbericht.

Wat de Europese Commissie moet evalueren is de vervulling van 52 mijlpalen dus de regering verwacht dat de ratificatie soepel zal verlopen. De Europese Commissie heeft tot twee maanden de tijd, en daarna de Europese Raad, bestaande uit 27 regeringen, tot een maand de tijd.

Spanje heeft in NextGenerationEU de beschikking over 140 miljard euro, bestaande uit 69,5 miljard euro als ‘schenking’ terwijl het land nog eens 70,5 miljard euro kan lenen. De Spaanse regering gaat als eerste de 69,5 miljard euro aannemen omdat het land twee jaar de tijd heeft om het resterende bedrag van 70,5 miljard te vragen aan de Europese Commissie.

De Europese Commissie eist dat 37% van het NextGenerationEU-plan wordt toegewezen aan de ecologische transitie en 20% aan de technologische transitie. De analyses uitgevoerd door de technici van de EC tonen aan dat Spanje aan deze criteria voldoet: 40% van het bedrag wordt toegewezen aan de ecologische transitie en 28% aan de technologische transitie. Over het algemeen is men in Brussel tevreden met de ambitie en reikwijdte van het Spaanse herstelplan.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.