Emigratieverhaal Spanje: Een nieuw avontuur in Galicië (82)

Emigratieverhaal Spanje: Een nieuw avontuur in Galicië (82)
Beeld: NaarGalicië

Emigratieverhaal Spanje: Een nieuw avontuur in Galicië (82)

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

INTRO: Sol, Rob en hond Antares zijn begin 2021 naar Noordwest Spanje verhuist om in het dorp Freán om op een nog te verbouwen boerderijtje, een stal en 7 hectare weiland en bos een nieuw leven op te bouwen. Lees de avonturen van het drietal dat ervoor gekozen heeft om niet in het toeristische Spanje langs de Middellandse Zeekust maar in het Groene Spanje aan de Atlantische Oceaan te gaan wonen.

De verbouwing van onze keuken is nog steeds gaande. Maar nu gaan we dingen kunnen doen die als ze gedaan zijn gelijk een beter beeld geven van hoe het gaat worden. Was ik eerst met de vloer en de muren bezig, werk wat noodzakelijk was, maar waar je niet veel aan ziet. Met een nieuwe laag cement op de hobbelige bestaande vloer wordt de keuken niet ineens mooier. Dat zelfde geldt natuurlijk bij het aansmeren van gipswanden. Maar nu zijn we op een punt gekomen dat we dus gingen doen waarbij de keuken stukje bij beetje mooier wordt. Natuurlijk valt er over smaak te twisten, maar wij vinden het in ieder geval mooier worden.

Waren vorige week de bestelde wandtegels binnen en zijn we die gaan halen, waren deze week ook de vloertegels binnen. Al kan ik op dit moment nog even niets met vloer- en wandtegels, we kunnen ze maar klaar hebben liggen. Om met de wandtegels te kunnen beginnen moet er eerst een vensterbank gemaakt worden van vensterbanktegels. En om een vensterbank netjes te kunnen maken moeten we een aanrechtblad hebben. Daar hebben we een tijdje naar gezocht. Het lijkt wel alsof alles wat wij graag zouden willen alleen in Valencia te koop is. Het aanrechtblad wat we mooi vinden verkopen ze dus ook weer daar. Maar naar nog verder zoeken komen we ook een bedrijf tegen bij ons in Galicië met een website. 

We willen een massief houten aanrechtblad. De winkel verkoopt massief houten bladen van drie verschillende soorten hout, Den, Kastanje en Iroko. Zoals altijd vinden we het duurste het mooiste, maar een aanrechtblad van Kastanje is wel heel erg duur! Iroko is ook erg mooi en is de helft goedkoper. Sol belt met de winkel en vraagt naar de voorraad en of we twee aanrechtbladen van 3 meter 30 kunnen komen halen. De voorraad is 3, dus we kunnen naar Lugo komen. Deze week hebben we dus mooie aanrechtbladen gekocht, Al moeten ze nog wel afgewerkt worden, nu zijn het gewoon dure planken.

Tijdens het verbouwen hier in huis heb ik al heel wat hout gezaagd, meestal gaat dat goed maar soms meet of zaag ik verkeerd en dan zit je dus met iets wat te lang of te kort is. Te lang is dan weer geen probleem natuurlijk. Met een van de aanrechtbladen heb ik maar een kant om het goed te doen. Van de plank van 3 meter 30 moet 13 centimeter af. De plaats waar de plank moet komen meet ik verschillende keren na om het wel heel zeker te weten dat ik na het zagen een plank van 3 meter 17 heb. Al het verkeerd gezaagde hout was goedkoop. Maar nu moet er over een lengte van 66 centimeter 13 centimeter af van een, voor ons, hele dure plank afgezaagd worden. Maar dan komt het moment dat de zaag er in gaat. 

Sol en ik krijgen de plank met z’n tweeën niet naar boven en op de constructie die ik een dag eerder maakte. Maar gelukkig komt tegen de avond een buurman de bestelde honing afleveren. Met hem krijg ik de plank wel naar boven en op de juiste plaats. Ik vraag de buurman of hij even tijd heeft om te helpen. Even later ligt het aanrechtblad op zijn plaats netjes tussen de muren. 

Nu het aanrechtblad op zijn plaats ligt kan ik met de vensterbanktegels beginnen. Die komen voor een klein deel over het aanrechtblad te liggen. Met het tegelen van de vensterbank ben ik een aardig tijdje bezig. Helaas blijkt dat allemaal voor niets, want als ik de volgende dat aan een tegel voel blijkt die los te liggen. Als ik de andere 20 tegels voel liggen die op 3 tegels na ook los. Dat moet dus opnieuw gedaan worden. Soms zit het mee en soms zit het tegen.

Zoals ik nu voor Spanjevandaag.com wekelijks een samenvatting geeft van wat ons is overkomen en wat we gedaan hebben, schrijf ik ook dagelijks een blog. Als je wil kun je daar ook eens een kijkje nemen. www.naargalicie.nl

Ga naar de inhoud