Tienduizenden manifestanten tegen nieuwe eerstelijnszorgplan van de regio Madrid

Tienduizenden manifestanten tegen nieuwe eerstelijnszorgplan van de regio Madrid
Beeld: Europa Press

Tienduizenden manifestanten tegen nieuwe eerstelijnszorgplan van de regio Madrid

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – In de Spaanse hoofdstad zijn zondag tienduizenden manifestanten bijeengekomen om te demonstreren tegen de plannen van de regionale overheid van de Madrid regio voor de eerstelijnszorg. Het komt in feite neer op een demonstratie tegen de regionale premier Isabel Díaz Ayuso. Ze ligt al onder vuur uit de gezondheidszorg nadat diverse artsen hun ontslag hebben aangeboden en nadat er dagen lang gestaakt werd en wordt in de komende dagen in de Madrileense gezondheidszorg.

Tienduizenden inwoners van de stad Madrid zijn samen met het gezondheidspersoneel bijeengekomen om hun ontevredenheid te uiten tijdens diverse manifestaties in het centrum van Madrid. Men komt op voor de verdediging van de volksgezondheid en men is tegen het regionale plan om de primaire gezondheidszorg te vernietigen.

Madrid is de regio met het hoogste inkomen per hoofd van de bevolking, maar is ook degene die het minste geld investeert in eerstelijnszorg. Het is ook de regio die het minste geld per inwoner uitgeeft en degene met de minste gezondheidscentra per 100.000 inwoners.

Er werden tientallen miljoenen uitgegeven aan een nieuw ziekenhuis waar nu, na de pandemie en de coronaprik campagne, amper gebruik van wordt gemaakt. Er is een groot tekort aan artsen in vooral de eerstelijnszorg waardoor de wachtlijsten steeds langer worden. En dat alles terwijl de regionale overheid blijft bezuinigingen op de volksgezondheid met het doel deze particulier te maken.

Vanaf 21 november zal een staking plaatsvinden voor onbepaalde duur waar 4240 huisartsen en 720 eerstelijns kinderartsen aan mee zullen doen. Sinds 7 november wordt ook gestaakt door meer dan 200 artsen van de SUMMA 112 nooddiensten.

Ga naar de inhoud