Search
menu
Search

Dit mooie strand op Tenerife heeft geïmporteerd zand inclusief schorpioenen

Dit mooie strand op Tenerife heeft geïmporteerd zand inclusief schorpioenen
Beeld: via canva.com

Dit mooie strand op Tenerife heeft geïmporteerd zand inclusief schorpioenen

De Canarische Eilanden importeren elk jaar ongeveer 200.000 ton zand uit het Westelijke Sahara. Dit zand wordt gebruikt voor de aanleg en regeneratie van stranden. Sommige stranden op de eilanden hebben daardoor goudkleurig zand, terwijl het natuurlijke landschap in die gebieden zwart zand of keien bevat. Een voorbeeld hiervan is het strand Las Teresitas op Tenerife, een van de populairste stranden van het eiland dat ooit bezaaid was met Afrikaanse schorpioenen.

Het strand Las Teresitas op Tenerife was vroeger een ruige plek met veel stenen en keien. De zee was vaak wild en het strand was verdeeld in drie zones: Tras la arena, Los Moros en Barranco de Las Teresas. In de jaren 1960 begonnen bouwers het zwarte zand van het strand te gebruiken voor andere projecten. Hierdoor verdween het zwarte zand van het strand en werd het vervangen door goudkleurig zand uit het Westelijke Sahara.

In 1961 werd een plan gemaakt om het strand Las Teresitas te vergroten. Hiervoor werden tientallen boerderijen onteigend. In 1973 werd het strand dan ook uitgebreid en werd het zwarte zand vervangen door goudkleurig zand uit het Westelijke Sahara.

Het goudkleurige zand dat werd geïmporteerd uit het Westelijke Sahara kwam zonder enig filter. Hierdoor kwamen er niet alleen de korrels aan die nodig waren voor de aanleg van het strand, maar ook schorpioenen, cicaden, schorpioenen en rode mieren uit de woestijn fauna. De lokale bevolking was bang om op het zand te lopen, maar het klimaat van de Canarische Eilanden zorgde ervoor dat deze insecten langzaam verdwenen.

Na de eerste import van goudkleurig zand uit het Westelijke Sahara in 1973, volgden er nog drie importen: in 1988, 1999 en 2014. Het zand werd gebruikt voor de aanleg en regeneratie van stranden op verschillende Canarische Eilanden.

De totale hoeveelheid zand die uit het Westelijke Sahara is geïmporteerd, wordt geschat op ongeveer 1,5 miljoen ton. Dit is een aanzienlijke hoeveelheid, die een impact heeft op het natuurlijke landschap van de Westelijke Sahara. 

De import van zand uit het Westelijke Sahara is een controversiële kwestie. Er is kritiek op het feit dat de Canarische Eilanden hierdoor een deel van de woestijn fauna van het Westelijke Sahara importeren. Er is ook kritiek op het feit dat de import van zand de legitimiteit van de Marokkaanse claim op het Westelijke Sahara zou kunnen versterken.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?