Search
menu
Search

Nieuwe poging tot het vormen van een regering in Spanje

Nieuwe poging tot het vormen van een regering in Spanje
Beeld: congreso / web

Nieuwe poging tot het vormen van een regering in Spanje

Pedro Sánchez van de PSOE wordt op woensdag 15 en donderdag 16 november opnieuw geïnvesteerd als premier van Spanje. Het debat over zijn investituur begint op woensdagmiddag om 12:00 uur en wordt geleid door de voorzitter van het parlement. Sánchez zal zelf zonder tijdslimiet het woord voeren. De stemming over zijn investituur wordt naar verwachting op donderdag gehouden.

Het debat over de investituur van Pedro Sánchez wordt gehouden veertig dagen na zijn voordracht door de koning op 3 oktober jl. en bijna vijftig dagen na de mislukte investituur van Alberto Núñez Feijóo, de leider van de PP-partij. Feijóo kreeg in de eerste en tweede stemming niet genoeg steun van het parlement.

De socialisten en hun coalitiepartners willen het wetsvoorstel voor amnestie voor de verdachten van het Catalaanse afscheidingsproces zo snel mogelijk indienen. Er wordt ook met de andere politieke partijen gesproken om te zien of zij de wet steunen. Het is nog niet bekend of de presentatie van de wet fysiek of online zal plaatsvinden.

Het wetsvoorstel voor amnestie zal waarschijnlijk worden ondertekend door alle coalitiepartners van de socialisten, met uitzondering van Coalición Canaria. Deze partijen hebben samen 178 zetels in het Congres, twee meer dan de absolute meerderheid. Het is dus waarschijnlijk dat de wet zal worden aangenomen.

Het wetsvoorstel voor amnestie voor de verdachten van het Catalaanse afscheidingsproces heeft voor veel sociale en politieke onrust gezorgd in Spanje. Al dagenlang wordt er gedemonstreerd op straat in Madrid en andere steden in Spanje tijdens bijeenkomsten die door onder andere de PP en VOX zijn georganiseerd. Dit heeft voor het partijgebouw van de PSOE in Madrid al voor veel onrust en problemen gezorgd tussen de oproerpolitie en ultra’s die zich tussen de demonstranten voegen.

Verwacht wordt dat de demonstraties doorgaan in Spanje, terwijl de politie vanaf nu tot de inhuldiging van Pedro Sánchez het parlementsgebouw geheel afsluit om problemen te voorkomen. VOX heeft ondertussen via de eigen vakbond een landelijke staking aangekondigd voor 24 november, maar de vraag is of dat veel effect zal hebben.

Ga naar de inhoud