Search
menu
Search

Tot wanneer heeft Spanje tot 30 graden en tropennachten in november?

Tot wanneer heeft Spanje tot 30 graden en tropennachten in november?
Beeld: via canva.com

Tot wanneer heeft Spanje tot 30 graden en tropennachten in november?

De temperaturen in Spanje in november zijn onvoorspelbaar. De maand begon met koude temperaturen, maar die zijn sindsdien weer gestegen tot boven het normale niveau. De oorzaak van dit warme weer is niet duidelijk, maar het is waarschijnlijk te wijten aan een warme luchtstroom vanuit het zuiden. Het is moeilijk te zeggen hoe lang dit warme weer nog zal aanhouden. Mogelijk duurt het nog enkele weken, maar het kan ook zijn dat het al snel weer kouder wordt.

Op atmosferisch niveau zijn de hoge temperaturen te wijten aan twee hoofdfactoren. Ten eerste heeft Spanje aan de oppervlakte te maken met de invloed van een anticycloon, gecentreerd boven het vasteland. Ten tweede bestaat er in de hoogte een zogenaamde dorsale, die ervoor zorgt dat de lucht moet dalen door de verticale bewegingen ervan. Als de lucht gedwongen wordt te dalen, zal deze zich verwarmen voordat deze in lagere lagen en aan de oppervlakte komt.

De hoogste temperaturen in Spanje deze week zullen voorkomen in het oosten en het zuiden van het land. Op dinsdag kunnen de maxima in delen van Valencia en Murcia de 30 graden bereiken, terwijl het in Catalonië ook tot 27 graden kan worden zoals in Girona of 24 graden in Barcelona en Tarragona. In het zuiden zullen de maxima rond de 26 graden schommelen, maar kunnen ze in de laatste dagen van de week tot 27 of 28 graden stijgen. Op de Balearen eilanden zullen de temperaturen rond de 22 graden liggen.

De Canarische Eilanden zullen in de komende dagen ook bovengemiddeld warme temperaturen kennen. ’s Nachts kunnen de temperaturen op sommige eilanden, zoals Gran Canaria en Tenerife, nog oplopen tot boven de 21 graden. Dit is hoger dan normaal, want in november zouden de minima al onder de 20 graden moeten liggen. Daar is dus sprake van tropennachten in de maand november.

De hoge temperaturen in Spanje in november kunnen echter snel voorbij zijn. De recentste weersvoorspellingen wijzen op een mogelijke drastische verandering vanaf het komende weekend of maandag van volgende week. Als deze voorspellingen uitkomen, zal een koudere luchtmassa uit het noorden afzakken en Spanje treffen. De temperaturen zullen dan snel dalen, tot zelfs onder het normale niveau voor deze tijd van het jaar. Deze situatie zou echter droog zijn in het grootste deel van het land, gezien de herkomst van de luchtmassa.

Als de voorspellingen uitkomen, zullen de hoge temperaturen in Spanje in november snel voorbij zijn. De temperaturen zullen dan weer normaal worden voor deze tijd van het jaar, en kunnen zelfs iets lager zijn dan normaal. Echter, er is nog een week tot de mogelijke verandering, dus de onzekerheid is nog hoog. We moeten de updates van de voorspellingen volgen om te zien of de koude luchtmassa Spanje daadwerkelijk zal treffen.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?