Huisdieren in Spanje zijn geen “dingen“ meer maar “levende wezens”

Oeps ... foto ontbreekt!

Huisdieren in Spanje zijn geen “dingen“ meer maar “levende wezens”

Dit artikel is 7 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Eindelijk is het moment aangebroken waar zoveel dierenbeschermers in Spanje voor gevochten hebben. Huisdieren zijn officieel via diverse wetswijzigingen geen “dingen” meer maar “levende wezens met gevoelens”. Het is in Spanje een grote stap voorwaarts in de wereld van dieren in het land waardoor het mogelijk is geworden dat huisdieren niet meer in beslag genomen kunnen worden in geval van scheiding en er eventueel nieuwe wetten kunnen komen tegen dierenmishandeling.

Om de wijziging van “cosas” naar “seres vivos dotados de sensibilidad” te verwezenlijken moeten er veranderingen komen in het burgerlijk wetboek zodat huisdieren niet in beslag kunnen worden genomen bij een scheiding (artikel 605), de hypotheekwet om te voorkomen dat een hypotheek wordt verstrekt aan huisdieren of die van een vee-, industriële of recreatieve boerderij (artikel 111) en de wet op burgerlijke rechtsvordering.

Met name in het geval van de “Código Civil” gaat het tweede deel van het boek niet meer “De los bienes, de la propiedad y de sus modificaciones” heten maar “De los animales, los bienes, de la propiedad y de sus modificaciones” ofwel het deel dieren (animales) wordt in de titel opgenomen waarbij tevens in het eerste artikel (333) vermeld staat dat huisdieren/dieren “seres vivos dotados de sensibilidad” ofwel “levende wezens met gevoelens” zijn.

Wijzigingen

De wijziging in de wetboeken is mogelijk geworden nadat er bij het Spaanse Congres via de politieke partij Ciudadanos 250.000 handtekeningen via Change.org werden ingeleverd die door Justicia y Defensa Animal werden verzameld. Dankzij Ciudadanos werden de andere oppositiepartijen PSOE, Unidos-Podemos en de Catalaanse nationalistische partijen (ERC en PDeCat) overgehaald mee te stemmen en konden de conservatieven van de PP niets anders dan de wetswijziging aan te nemen. Overigens heeft de PP de tekst verder uitgebreid om erin te zetten dat de eigenaar van een huisdier hiervan mag genieten maar deze ook moet verzorgen, respecteren en niet te mishandelen of slecht te behandelen want het recht op gebruik geeft geen recht tot misbruik ofwel “el derecho de uso no ampara el maltrato”.

Niet ver genoeg

De politieke partij PACMA vindt echter dat de wijzigingen weliswaar zeer gewenst zijn maar meent dat de teksten niet ver genoeg gaan. Immers wordt er wel geschreven dat huisdieren nu “levende wezens met gevoelens” zijn maar het blijven “dingen” die doorverkocht, verhandeld en gebruikt kunnen en mogen worden. PACMA vindt het vreemd dat men huisdieren/dieren nu plots levende wezens noemt maar het nog steeds is toegestaan om dieren in winkels of markten te verkopen, te gebruiken in een circus of andere shows en plaatsen en mag doden of verwonden. Daarbij valt onder andere te denken aan het stierenvechten, weliswaar geen huisdieren maar wel dieren met gevoelens, aldus PACMA. De kans is met de conservatieve PP regering echter klein dat het stierenleed opgelost gaat worden.

Er is weliswaar een start gemaakt maar om een daadwerkelijke goede wetsverandering door te kunnen voeren om de dieren in het algemeen beter te kunnen beschermen zijn verdergaande wijzigingen nodig. Het erkennen van het hoogste niveau van bescherming en goede welzijnsnormen op basis van de toestand van de dieren en het herkennen van de psychische en fysieke gevoeligheid zijn van fundamenteel belang voor een goede bescherming zoals ook aangegeven staat in een Europees verdrag. Het rechtstreekse gevolg moet de erkenning zijn van de verplichting om dieren geen lijden, geweld, angst of een andere ongepaste behandeling toe te brengen op laste van juridische straffen.

Ga naar de inhoud