skip to Main Content
Er zijn steeds minder bars in Spanje te vinden
El Pais

Er zijn steeds minder bars in Spanje te vinden

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Sinds 2010 is het aantal bars in Spanje met 18.269 afgenomen naar 184.430 bars in heel Spanje in 2017. De cultuur in Spanje speelt zich grotendeels af in een bar voor het ontbijt, voor of tijdens de lunch en dan tijdens de tapas-tijd maar blijkbaar is er een nieuwe tendens waardoor bars vanwege gebrek aan clientèle moeten sluiten.

Volgens de Federación Española de Hostelería ligt de enorme afname in zeven jaar tijd niet alleen aan de crisis maar spelen andere factoren ook een rol zoals de vergrijzing en de ontvolking in landelijke gebieden. Daarnaast zijn er steeds minder kleine bars te vinden en worden de aanwezige bars groter en uitgebreider.

Volgens de landelijke horecavereniging daalde het aantal bars in Spanje in 2017 alweer voor het zevende opeenvolgende jaar. Eind 2017 waren er in heel Spanje 184.430 bars te vinden wat dus 18.269 bars minder zijn dan 7 jaar daarvoor in 2010. Ook voor 2018 voorspelt de vereniging een lichte daling van bars in Spanje.

Bij de Federación Española de Hostelería zijn niet alleen bars aangesloten maar ook restaurants, hotels, turismo rural en campings. In de hele sector is echter wel een stijging waarneembaar van 1,5% tot een aantal van 309.625 bars, restaurants en hotels. Dat is echter nog steeds minder dan de 314.185 die de vereniging registreerde in 2010.

In de horeca zijn in Spanje 1.637.100 personen werkzaam, 33.000 meer dan in 2016. De zwarte zijde van het werken in de horeca is dat 39,3% van de contracten tijdelijk van aard zijn.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 10 reacties
 1. Ik ga al 5 jaar in een Bar die door een Chinees koppel open wordt gehouden. Zij zijn heel vriendelijk, rap bestelt, netjes,(tafels en stoelen worden telkens net gemaakt als de klant de tafel verlaat) spreken met de klanten (kan je niet zeggen van de Spaanse bar houders) en…goedkoop. Eerst was de bevolking wantrouwig maar nu zit het vol met Spaanse klanten. Men zegt dat je met Spaanse mensen contact moet maken om Spaans te leren, maar heb meer dan 10 jaar niks geleerd in een Spaans café, wel in het Chinees Café daar spreek ik met iedereen. Alle Nationaliteiten komen er.

 2. Hoezo is het aantal tijdelijke contracten een zwarte zijde? Als de zwartwerkers als zwarte zijde wordt benoemd is het wat anders. De horeca is in veel gevallen onderhavig aan seizoenen. Dan heb je dus een flexibele bezetting nodig. Als je in het hoogseizoen 3 keer zoveel werk heb als in het laagseizoen, dan heb je tijdelijk minimaal 2 x zoveel personeel nodig. Het is helaas financieel niet haalbaar om al die mensen het hele jaar door te laten werken als er geen werk is. Dus ik vind het naief om dat als zwarte zijde te benoemen.

 3. Ik denk dat er 2 toegevoegde redenen zijn waarom er in Spanje veel bars zijn gesloten:
  1/ pensioengerechtigde leeftijd van de eigenaren
  2/. Klantenverlies, klanten worden steeds veeleisender.
  Laten we eerlijk zijn : er zijn nog duizenden bars waar de viezigheid er vanaf druipt; vieze vloeren, smotsige tafels, vervuilde TL-lampen, akoestiek, tocht, kleine smerige toiletten en het zicht op stapels lege kratten bier….onsmakelijk en ongezellig, daar ga je toch nooit meer naar binnen?….

 4. Heel jammer ,dat de kleine Spaanse ,gezellige bars verdwijnen .
  Klantvriendelijkheid tegen over buitenlanders is niet altijd oke .De Spanjaarden krijgen bij een biertje of wijn een kleine tapas ,terwijl de toeristen in dezelfde bar niks bij hen drankje krijgen .Ze doen zichzelf de tas om

  1. Femke, die discriminatie van toeristen heb ik nog nooit meegemaakt. Niet vroeger toen ik zelf toerist was en ook niet nu ik in Andalusië woon…..

 5. Hier is het toch echt de crisis geweest waardoor bars dicht gingen, eerst bleven de mensen weg die hun dagelijks bakje koffie niet meer konden betalen dus de bars gingen later open waardoor er nog minder klanten kwamen en uiteindelijk door te lage inkomsten moesten sluiten. wat er nu nog is draait maar het kraakt een beetje aangezien de mensen nog altijd niet genoeg geld hebben, misschien gaat het beter worden als het minimum loon in Spanje omhoog gaat.

 6. Het bar-hangen is niet meer van deze tijd. De vraag naar veelzijdigheid wordt meer op prijs / kwaliteit getoetst. Entertainment en vooral bites zijn in trek. Met alleen bier , frisdrank , wijn koffie / thee zal het niet meer lukken. Het uitzicht / ligging is bepalend voor het bestaandsrecht voor / van het bedrijf. De concurrentie is heftig . Het weer is zowat het belangrijkste ..! Horeca is niet eenvoudig eerder afhankelijk van.! De klant is koning en dat blijft zo..! Alles moet goed zijn en schoon.! Klantvriendelijkheid moet top zijn.

  1. Pedro, deels eens met je opmerkingen.Maar wat voor ons vaak doorslaggevend is is de kwaliteit van de tapas. En die zijn bij ons in Andalusië gelukkig altijd gratis….

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken