Er zijn steeds minder bars in Spanje te vinden

Er zijn steeds minder bars in Spanje te vinden
Beeld: El Pais

LET OP: Dit artikel is meer dan 12 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Sinds 2010 is het aantal bars in Spanje met 18.269 afgenomen naar 184.430 bars in heel Spanje in 2017. De cultuur in Spanje speelt zich grotendeels af in een bar voor het ontbijt, voor of tijdens de lunch en dan tijdens de tapas-tijd maar blijkbaar is er een nieuwe tendens waardoor bars vanwege gebrek aan clientèle moeten sluiten.

Volgens de Federación Española de Hostelería ligt de enorme afname in zeven jaar tijd niet alleen aan de crisis maar spelen andere factoren ook een rol zoals de vergrijzing en de ontvolking in landelijke gebieden. Daarnaast zijn er steeds minder kleine bars te vinden en worden de aanwezige bars groter en uitgebreider.

Volgens de landelijke horecavereniging daalde het aantal bars in Spanje in 2017 alweer voor het zevende opeenvolgende jaar. Eind 2017 waren er in heel Spanje 184.430 bars te vinden wat dus 18.269 bars minder zijn dan 7 jaar daarvoor in 2010. Ook voor 2018 voorspelt de vereniging een lichte daling van bars in Spanje.

Bij de Federación Española de Hostelería zijn niet alleen bars aangesloten maar ook restaurants, hotels, turismo rural en campings. In de hele sector is echter wel een stijging waarneembaar van 1,5% tot een aantal van 309.625 bars, restaurants en hotels. Dat is echter nog steeds minder dan de 314.185 die de vereniging registreerde in 2010.

In de horeca zijn in Spanje 1.637.100 personen werkzaam, 33.000 meer dan in 2016. De zwarte zijde van het werken in de horeca is dat 39,3% van de contracten tijdelijk van aard zijn.

Meer recente artikelen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Beste lezers. Wij zijn genoodzaakt om opnieuw de mogelijkheid tot reageren op onze artikelen te annuleren omdat we veel last hebben van spam-reacties en extra webverkeer. Hierdoor wordt de vraag naar onze website te hoog waardoor onze webhosting ons al meerdere keren op non-actief heeft geplaatst. We moeten opnieuw zoeken naar een oplossing om ervoor te zorgen dat jij als lezer kunt blijven reageren maar ook dat de website ‘in de lucht’ blijft.

Er zijn meer dan 30.000 reacties geplaatst op SpanjeVandaag en de mogelijkheid om te reageren willen we ook graag blijven handhaven maar dan wel op een manier dat de website in de lucht kan blijven. Ter vergelijking, op een normale dag worden tussen de 30 en 50 reacties geplaatst maar komen er net zoveel of meer spam-reacties binnen die weliswaar gescreend en gedetecteerd worden maar waardoor de website trager wordt en soms niet te bereiken is. Daardoor kunnen ook goedbedoelde reacties tussen de spam-reacties komen en dat kunnen we niet altijd controleren(ook omdat we niet 24 uur achter de computer zitten en de spam automatisch elke dag verwijderd wordt).

Excuses voor het ongemak en we zoeken opnieuw (het is de derde keer dat dit gebeurd) naar een oplossing. Je kunt altijd op onze Facebook pagina en Facebook groep of op Twitter terecht om te reageren op onze artikelen. Mocht je ergens vragen over hebben dan kun je ons altijd een email sturen of contact opnemen via WhatsApp. We proberen alle vragen die over Spanje gaan te beantwoorden. De redactie.

Abonneer
Abonneren op
10 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Ik ga al 5 jaar in een Bar die door een Chinees koppel open wordt gehouden. Zij zijn heel vriendelijk, rap bestelt, netjes,(tafels en stoelen worden telkens net gemaakt als de klant de tafel verlaat) spreken met de klanten (kan je niet zeggen van de Spaanse bar houders) en…goedkoop. Eerst was de bevolking wantrouwig maar nu zit het vol met Spaanse klanten. Men zegt dat je met Spaanse mensen contact moet maken om Spaans te leren, maar heb meer dan 10 jaar niks geleerd in een Spaans café, wel in het Chinees Café daar spreek ik met iedereen. Alle Nationaliteiten… Lees verder »

Hoezo is het aantal tijdelijke contracten een zwarte zijde? Als de zwartwerkers als zwarte zijde wordt benoemd is het wat anders. De horeca is in veel gevallen onderhavig aan seizoenen. Dan heb je dus een flexibele bezetting nodig. Als je in het hoogseizoen 3 keer zoveel werk heb als in het laagseizoen, dan heb je tijdelijk minimaal 2 x zoveel personeel nodig. Het is helaas financieel niet haalbaar om al die mensen het hele jaar door te laten werken als er geen werk is. Dus ik vind het naief om dat als zwarte zijde te benoemen.

Ik denk dat er 2 toegevoegde redenen zijn waarom er in Spanje veel bars zijn gesloten:
1/ pensioengerechtigde leeftijd van de eigenaren
2/. Klantenverlies, klanten worden steeds veeleisender.
Laten we eerlijk zijn : er zijn nog duizenden bars waar de viezigheid er vanaf druipt; vieze vloeren, smotsige tafels, vervuilde TL-lampen, akoestiek, tocht, kleine smerige toiletten en het zicht op stapels lege kratten bier….onsmakelijk en ongezellig, daar ga je toch nooit meer naar binnen?….

Ben ik mee eens, liever meer betalen en meer hygiëne ,

Inderdaad, de toiletten zijn echt smerig dat is al jaren zo!!

Heel jammer ,dat de kleine Spaanse ,gezellige bars verdwijnen .
Klantvriendelijkheid tegen over buitenlanders is niet altijd oke .De Spanjaarden krijgen bij een biertje of wijn een kleine tapas ,terwijl de toeristen in dezelfde bar niks bij hen drankje krijgen .Ze doen zichzelf de tas om

Femke, die discriminatie van toeristen heb ik nog nooit meegemaakt. Niet vroeger toen ik zelf toerist was en ook niet nu ik in Andalusië woon…..

Hier is het toch echt de crisis geweest waardoor bars dicht gingen, eerst bleven de mensen weg die hun dagelijks bakje koffie niet meer konden betalen dus de bars gingen later open waardoor er nog minder klanten kwamen en uiteindelijk door te lage inkomsten moesten sluiten. wat er nu nog is draait maar het kraakt een beetje aangezien de mensen nog altijd niet genoeg geld hebben, misschien gaat het beter worden als het minimum loon in Spanje omhoog gaat.

Het bar-hangen is niet meer van deze tijd. De vraag naar veelzijdigheid wordt meer op prijs / kwaliteit getoetst. Entertainment en vooral bites zijn in trek. Met alleen bier , frisdrank , wijn koffie / thee zal het niet meer lukken. Het uitzicht / ligging is bepalend voor het bestaandsrecht voor / van het bedrijf. De concurrentie is heftig . Het weer is zowat het belangrijkste ..! Horeca is niet eenvoudig eerder afhankelijk van.! De klant is koning en dat blijft zo..! Alles moet goed zijn en schoon.! Klantvriendelijkheid moet top zijn.

Pedro, deels eens met je opmerkingen.Maar wat voor ons vaak doorslaggevend is is de kwaliteit van de tapas. En die zijn bij ons in Andalusië gelukkig altijd gratis….

dag/nacht
Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.