Ouders in Galicië kunnen aangeklaagd worden vanwege fatale thuisgeboorte

Oeps ... foto ontbreekt!

Ouders in Galicië kunnen aangeklaagd worden vanwege fatale thuisgeboorte

Dit artikel is 6 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

VIGO – Begin deze week is een baby bij een geboorte die thuis werd uitgevoerd zonder medische begeleiding om het leven gekomen bij de geboorte. Ondanks dat de baby in stuitligging lag weigerden de ouders medische assistentie bij de bevalling. Een rechtbank in de stad Vigo in het noordwesten van Spanje overweegt nu om aanklachten in te dienen tegen de ouders.

De ouders zijn uiteindelijk de eindverantwoordelijken omdat zij kozen voor een thuisbevalling zonder medische hulp. Het echtpaar wilde dat hun tweede kind op natuurlijke wijze thuis geboren zou worden, iets wat leidde tot de dood van de baby.

In dit geval lag de baby in stuitligging (voeten of billen eerst) wat een risicovolle positie is die in het ziekenhuis behandeld dient te worden waarbij de medische steun van gynaecologen vereist is. De ouders belden echter pas de ambulance toen het mis ging en men niets meer kon doen voor de baby.

Volgens het ziekenhuis weigerde de vrouw in de laatste maand van haar zwangerschap de gynaecoloog te bezoeken en wilde ze ook geen gezondheidswerker thuis ontvangen. In plaats daarvan ging de vrouw naar een persoon die geen medische kennis had.

In Spanje gebeurt het zelden dat men kiest voor een thuisbevalling, ook niet met medische zorg. Voor de geboorte van een kind gaat men in feite altijd naar een ziekenhuis in Spanje. Neemt iemand toch de beslissing om thuis te bevallen dan gebeurt dat altijd met medische hulp waarbij de ouders goed geïnformeerd zijn over het proces en de risico’s.

Ondanks dat slechts 10% van de geboortes thuis plaats vindt wil dit niet zeggen dat dit onveilig is. Volgens experts is een thuisbevalling met medische begeleiding net zo veilig als een ziekenhuisbevalling.

De ouders van de overleden baby kunnen nu wellicht aangeklaagd worden vanwege nalatigheid met dood tot gevolg wat kan oplopen tot een jarenlange gevangenisstraf. Afgelopen maart werd een echtpaar vanwege de dood van hun pasgeboren kind tot 15 jaar veroordeeld.

Ga naar de inhoud