Orkaanachtige windsnelheden in Spanje

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Orkaanachtige windsnelheden in Spanje
Beeld: 123rf & Flaticon

MADRID – In grote delen van Spanje, zowel in het noorden/noordwesten, midden van het land en langs de Middellandse Zeekust heeft men te maken met orkaanachtige windsnelheden van 133 km/uur. Deze hevige waaiende wind zorgt ervoor dat er gevaarlijke situaties kunnen ontstaan op de wegen maar ook op zee waar golven gemeten zijn van meer dan 9 meter.

De Spaanse weerdienst Aemet heeft een speciaal bulletin uitgegeven met daarin een waarschuwing voor praktisch heel Spanje wat betreft de harde windvlagen. Met name het noorden en noordwesten van het land zoals oranje weeralarmen voor Galicië, Asturië en Cantabrië terwijl het Baskenland een rood weeralarm heeft gekregen.

Verder naar het noorden en noordoosten van het land zijn er gele weeralarmen in Castilië en León, Navarra, La Rioja, Aragón, Castilla-La Mancha, Madrid regio, Catalonië, Valencia regio, Murcia, een deel van Andalusië (Almería en Granada) en de Balearen eilanden. Er zijn oranje weeralarmen voor de provincies Huesca (Aragon), Tarragona (Catalonië), Castellón (Valencia) en Almería en Granada (Andalusië).  

Volgens de Schaal van Beaufort is er sprake van orkanen bij windsnelheden van meer dan 117 km/uur. Er zijn donderdag windsnelheden gemeten van 133 km/uur in het noordwesten van het land (Pontevedra, Galicië) maar verwacht wordt dat de windsnelheden lager zijn op vrijdag en zaterdag waardoor er meer gesproken kan worden van zeer zware storm en orkaanachtig weer (windsnelheden van 103-117 km/uur) volgens de Schaal van Beaufort.

LEESTIP: Weeralarm kleurcodes in Spanje 

Naast de wind zorgen de regen en sneeuw ook voor problemen op verschillende plaatsen in Spanje, met name in het noorden en noordwesten en wat betreft de sneeuw vanaf 1.200 meter hoogte.

Verwacht wordt dat vanaf zaterdag deze orkaanachtige windsnelheden het land verlaten. De regio’s Galicië, Asturië, Cantabrië en Baskenland hebben nog wel oranje weeralarmen gekregen voor zaterdag vanwege de wilde zee met hoge golven en wind terwijl de Aemet voor Catalonië, Murcia, Almería, het binnenland van de provincies Valencia en Castellón en de Balearen eilanden gele weeralarmen heeft gegeven vanwege wind en regen.

Heb je een foutje ontdekt? Heb je een vraag? Mail ons!
Reageren op dit artikel kan via onze Facebook pagina of Facebook groep.
Gehele of gedeeltelijke reproductie van dit artikel en de daarbij geplaatste foto’s is zonder schriftelijke toestemming verboden. Het artikel staat geregistreerd bij Safe Creative Copyright Registry on the Net.

Meer recente artikelen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
donker/licht
Scroll naar top
newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.