Orkaanachtige windsnelheden in Spanje

Oeps ... foto ontbreekt!

Orkaanachtige windsnelheden in Spanje

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – In grote delen van Spanje, zowel in het noorden/noordwesten, midden van het land en langs de Middellandse Zeekust heeft men te maken met orkaanachtige windsnelheden van 133 km/uur. Deze hevige waaiende wind zorgt ervoor dat er gevaarlijke situaties kunnen ontstaan op de wegen maar ook op zee waar golven gemeten zijn van meer dan 9 meter.

De Spaanse weerdienst Aemet heeft een speciaal bulletin uitgegeven met daarin een waarschuwing voor praktisch heel Spanje wat betreft de harde windvlagen. Met name het noorden en noordwesten van het land zoals oranje weeralarmen voor Galicië, Asturië en Cantabrië terwijl het Baskenland een rood weeralarm heeft gekregen.

Verder naar het noorden en noordoosten van het land zijn er gele weeralarmen in Castilië en León, Navarra, La Rioja, Aragón, Castilla-La Mancha, Madrid regio, Catalonië, Valencia regio, Murcia, een deel van Andalusië (Almería en Granada) en de Balearen eilanden. Er zijn oranje weeralarmen voor de provincies Huesca (Aragon), Tarragona (Catalonië), Castellón (Valencia) en Almería en Granada (Andalusië).  

Volgens de Schaal van Beaufort is er sprake van orkanen bij windsnelheden van meer dan 117 km/uur. Er zijn donderdag windsnelheden gemeten van 133 km/uur in het noordwesten van het land (Pontevedra, Galicië) maar verwacht wordt dat de windsnelheden lager zijn op vrijdag en zaterdag waardoor er meer gesproken kan worden van zeer zware storm en orkaanachtig weer (windsnelheden van 103-117 km/uur) volgens de Schaal van Beaufort.

LEESTIP: Weeralarm kleurcodes in Spanje 

Naast de wind zorgen de regen en sneeuw ook voor problemen op verschillende plaatsen in Spanje, met name in het noorden en noordwesten en wat betreft de sneeuw vanaf 1.200 meter hoogte.

Verwacht wordt dat vanaf zaterdag deze orkaanachtige windsnelheden het land verlaten. De regio’s Galicië, Asturië, Cantabrië en Baskenland hebben nog wel oranje weeralarmen gekregen voor zaterdag vanwege de wilde zee met hoge golven en wind terwijl de Aemet voor Catalonië, Murcia, Almería, het binnenland van de provincies Valencia en Castellón en de Balearen eilanden gele weeralarmen heeft gegeven vanwege wind en regen.

Ga naar de inhoud