Spaanse voetballers vrijgesproken van matchfixing

Spaanse voetballers vrijgesproken van matchfixing
Beeld: 123rf & Freepik

ZARAGOZA – Na een jarenlang onderzoek en daaropvolgende rechtszaak heeft de rechter in Valencia de 36 voetballers, trainer en scheidsrechter die verdacht werden van matchfixing in een wedstrijd tegen het Valenciaanse Levante in het voetbalseizoen 2010-2011 vrijgesproken van de aanklacht. Twee personen zijn wel schuldig bevonden.

8 jaar geleden in het voetbalseizoen 2010-2011 wist Real Zaragoza in de laatste wedstrijd van het seizoen met 1-2 van Levante te winnen waardoor de ‘maños’ zeker waren van een plaats in de eerste divisie (Primera División) terwijl daardoor Deportivo la Coruña naar de tweede divisie (Segunda División) werd gedegradeerd.

De president van de La Liga voetbalcompetitie Javier Tebas wilde deze zaak oplossen want het zou een enorm schandaal zijn binnen het Spaanse profvoetbal van wat velen menen de beste voetbalcompetitie ter wereld (?). Het was Tebas die in 2013, toen hij vice-president was, een tip kreeg van een voormalige Zaragoza-speler wiens identiteit tijdens het proces niet bekend is gemaakt.

Volgens de officier van justitie betaalde Real Zaragoza dagen voorafgaand aan de beslissende wedstrijd 1,7 miljoen euro aan premies aan Levante-spelers om de club uit Aragón te laten winnen, iets dat uiteindelijk ook gebeurde met 1-2 winst voor Real Zaragoza.

Maar de rechter in Valencia heeft nu geoordeeld dat de 36 verdachte voetballers waaronder nog enkele actieve spelers zoals Ander Herrera (PSG), Gabi (Atlético Madrid), Vicente Iborra (Villarreal), Cristian Stuani (Gerona) en de toenmalige Mexicaanse trainer Javier Aguirre niet schuldig zijn aan matchfixing. Ook een scheidsrechter is vrijgesproken van het beïnvloeden van de wedstrijd.

De rechter oordeelt wel dat de voormalige voorzitter en eigenaar van Real Zaragoza Agapito Iglesias en voormalig directielid F.J. Porquera schuldig zijn aan vervalsing van documenten. Agapito Iglesias kreeg één jaar en drie maanden celstraf van de rechter.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Meest recente artikelen

7
Reageer op dit artikel

3 Comment threads
4 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
  Abonneren  
Abonneren op
Anoniem

Bedekt!!met de mantel der liefde…

Rob

Dat lijkt me sterk. Hooguit gebrek aan bewijs. Dan ben je juridisch onschuldig, hoe onrechtvaardig dit ook lijkt. Maar zo werkt een fatsoenlijk rechtssysteem nu eenmaal.

Anoniem

Fatsoenlijk rechtsstysteem ? een tijdje geleden werd een alleenstaande vrouw zonder werk tot 2 jaar effectieve celstraf veroordeelt omdat ze uit een bankautomaat een vergeten bankkaart had uitgenomen en het geld dat uit de schuif kwam gebruikt heeft om eten te kopen voor haar kinderen.Natuurlijk is dit niet goed te praten maar t.o.v haar situatie had men toch een andere straf kunnen uitspreken.Meerdere criminelen komen er meestal veel gunstiger vanaf als het over straffen gaat.

Rob

Als we het dan toch over voetbal hebben, meldt dan ook even dat 2 spelers uit de derde divisie veroordeeld zijn tot zeer lange celstraffen i.v.m. een verkrachtingszaak van een meisje van 16.
Afschuwelijk!

Anoniem

Het waren wel degelijk 4 spelers waarvan er uiteindelijk 1 is vrijgesproken en de drie andere hebben straffen gekregen tot 38 jaar waarvan ze uiteindelijk er 20 moeten uitzitten.

Anoniem

Jij weet het zo goed, want je was er bij???

Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.