Spaanse voetballers vrijgesproken van matchfixing

Oeps ... foto ontbreekt!

Spaanse voetballers vrijgesproken van matchfixing

Dit artikel is 5 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

ZARAGOZA – Na een jarenlang onderzoek en daaropvolgende rechtszaak heeft de rechter in Valencia de 36 voetballers, trainer en scheidsrechter die verdacht werden van matchfixing in een wedstrijd tegen het Valenciaanse Levante in het voetbalseizoen 2010-2011 vrijgesproken van de aanklacht. Twee personen zijn wel schuldig bevonden.

8 jaar geleden in het voetbalseizoen 2010-2011 wist Real Zaragoza in de laatste wedstrijd van het seizoen met 1-2 van Levante te winnen waardoor de ‘maños’ zeker waren van een plaats in de eerste divisie (Primera División) terwijl daardoor Deportivo la Coruña naar de tweede divisie (Segunda División) werd gedegradeerd.

De president van de La Liga voetbalcompetitie Javier Tebas wilde deze zaak oplossen want het zou een enorm schandaal zijn binnen het Spaanse profvoetbal van wat velen menen de beste voetbalcompetitie ter wereld (?). Het was Tebas die in 2013, toen hij vice-president was, een tip kreeg van een voormalige Zaragoza-speler wiens identiteit tijdens het proces niet bekend is gemaakt.

Volgens de officier van justitie betaalde Real Zaragoza dagen voorafgaand aan de beslissende wedstrijd 1,7 miljoen euro aan premies aan Levante-spelers om de club uit Aragón te laten winnen, iets dat uiteindelijk ook gebeurde met 1-2 winst voor Real Zaragoza.

Maar de rechter in Valencia heeft nu geoordeeld dat de 36 verdachte voetballers waaronder nog enkele actieve spelers zoals Ander Herrera (PSG), Gabi (Atlético Madrid), Vicente Iborra (Villarreal), Cristian Stuani (Gerona) en de toenmalige Mexicaanse trainer Javier Aguirre niet schuldig zijn aan matchfixing. Ook een scheidsrechter is vrijgesproken van het beïnvloeden van de wedstrijd.

De rechter oordeelt wel dat de voormalige voorzitter en eigenaar van Real Zaragoza Agapito Iglesias en voormalig directielid F.J. Porquera schuldig zijn aan vervalsing van documenten. Agapito Iglesias kreeg één jaar en drie maanden celstraf van de rechter.

Ga naar de inhoud