Universiteitsstad Salamanca viert vervroegd oudejaarsfeest

Oeps ... foto ontbreekt!

Universiteitsstad Salamanca viert vervroegd oudejaarsfeest

Dit artikel is 5 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

SALAMANCA – Op donderdag 12 december hebben duizenden studenten de kou en regen getrotseerd en een vervroegd oudejaarsfeest of in het Spaans Nochevieja gevierd wat in deze universiteitsstad de naam “Fin de Año Universitario” (oude naam Nochevieja Universitaria) is geworden. Dit feest wordt altijd op de op een na laatste donderdag van het jaar gevierd wat dit jaar dus op 12 december was. Om middernacht barstte op het mooie plein Plaza Mayor het feest los en werden er in plaats van twaalf druiven twaalf snoepjes gegeten.

Het is vreemd om twee weken voor het echte oud & nieuw een oudejaarsfeest te organiseren maar in de universiteitsstad Salamanca kan alles. Wat begonnen is als een feestje van een tiental vrienden op het beroemde Plaza Mayor plein is 20 jaar later uitgegroeid tot een evenement waar van heinde en ver uit Spanje studenten naartoe komen en zelfs uit het buitenland deelnemers in Salamanca aanwezig zijn. Het deelnemersaantal van feestende jongeren loopt op naar de 20.000 tot 30.000 studenten.

De Nochevieja Universitaria begint officieel op donderdag om 21.30 uur en zal eindigen rond 00.30 uur maar dan is het feest nog lang niet voorbij. Op het beroemde Plaza Mayor plein zijn artiesten en dj’s aanwezig om de sfeer te creëren waarna om middernacht van donderdag op vrijdag in plaats van de traditionele twaalf druiven (uvas) twaalf snoepjes (gominolas) gegeten zullen worden op elke klokslag. Druiven mag volgens de traditie niet want dat moet gebeuren bij oud & nieuw anders komen de voorspellingen niet uit 😉

Naast de studenten die al aanwezig zijn in de stad Salamanca werden er dit jaar ook 70 bussen met studenten uit o.a. Madrid, Segovia, León, Santiago de Compostela, Valencia, Granada, Gijón, Oviedo en Cádiz verwacht. Daarnaast kwamen er ook studenten (of toeristen) uit het buitenland naar Salamanca om het studentenfeest mee te maken. Buiten al deze feestende mensen was de politie met meer dan 300 agenten aanwezig, waren er tientallen ambulances en verpleegpersoneel die klaar stonden en had de gemeente alle nodige maatregelen getroffen om het feest veilig en zonder incidenten te laten verlopen.

Oorsprong

Zoals het verhaal gaat waren er in 1999 op de voorlaatste donderdag van het jaar een tiental vrienden die een afscheidsfeestje wilden organiseren omdat de kerstvakantie zou beginnen en veel van hen elkaar pas weer in het nieuwe jaar zouden zien. Om toch samen oud & nieuw te kunnen vieren kwam men om middernacht onder de klok op de Plaza Mayor bij elkaar om met cava en twaalf snoepjes een eigen oudejaarsfeestje te vieren.

Het jaar daarop in 2000 kwamen er meer vrienden bij en elk jaar werden dat er steeds meer waardoor dat aantal voor dit jaar op 35.000 “vrienden” geschat wordt. Sinds 2005 heeft de gemeente de organisatie van het feest min of meer overgenomen om ervoor te zorgen dat alles volgens de regels gaat en zo veilig mogelijk gebeurt. Een ander deel van de organisatie is in handen van Unievento die zorg draagt voor de organisatie van trasport, muziek etc.

Naast de Plaza Mayor wordt er natuurlijk ook elders in de stad gefeest en doen inmiddels praktisch alle discotheken, bars etc. mee met een van de drukstbezochte feesten van de stad waardoor het feest zeker voor 6.30 uur vrijdagmorgen niet zal eindigen om daarna churros met chocolade naar binnen te werken.

Ga naar de inhoud