De regels voor het vliegen met een drone in Spanje

Freepik
Beeld: Freepik
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – Moet ik een licentie hebben om met een drone te vliegen in Spanje? Mag ik overal met mijn drone vliegen? Als ik over mijn woonplaats vlieg met mijn drone mag dat dan? Drones, je ziet ze ook in Spanje steeds meer maar de regelgeving omtrent het gebruik van een drone is voor veel gebruikers vaag of zelfs onbekend.

Eind 2014 plaatste de regering in het staatsbulletin (BOE) een artikel met daarin enkele regels over het gebruik van een drone in Spanje. In artikel 50 wordt er verwezen naar “aeronaves civiles pilotadas por control remoto” oftewel vliegende objecten die bestuurd worden door een bediening. Dat slaat dus ook op drones van minder dan 25 kilo. Is jouw drone zwaarder dan moet je een licentie hebben om met de drone te vliegen aangezien men er vanuit gaat dat deze drone dan voor professionele doeleinden gebruikt wordt.

Bij het gebruik van drones zijn enkele regels waar men zich volgens de de website van de AESA (Agencia Estatal de Seguridad Aérea) aan moet houden. Op DEZE WEBISTE staat een kaart van Spanje met daarop de plaatsen (in het rood) waar niet gevlogen mag worden met drones:

Toegestaan:

 • Het is toegestaan overdag met een drone te vliegen als de weersomstandigheden goed zijn (zonder mist, regen en/of wind).
 • Het is toegestaan om ‘s avonds of ‘s nachts te vliegen als de weersomstandigheden goed zijn (zonder mist, regen en/of wind) en altijd met een drone tot 2 kilo en niet hoger dan 50 meter.
 • Als je met een FP-bril de drone bestuurt moet dat gebeuren terwijl er iemand anders zonder bril bij staat.
 • De drone moet altijd in het zichtveld blijven en niet hoger dan 120 meter komen.
 • In geval van een minderjarige drone-piloot is het niet nodig om een vliegbrevet te hebben als er een volwassen persoon bij aanwezig is.
 • Je bent altijd verantwoordelijk voor eventuele schade die veroorzaakt wordt door een drone. Het wordt aangeraden een verzekering af te sluiten.
 • Je mag alleen met de drone vliegen in gebieden waar dat is toegestaan. Om te weten waar dat is kun je HIER klikken voor een kaart van Spanje.
 • Houdt rekening met de Wet op de bescherming van persoonsgegevens (Ley Orgánica de Protección de Datos de Carácter Personal) met het maken van foto’s en video’s met een drone.

Niet toegestaan:

 • Er mag niet met een drone gevlogen worden in een gecontroleerd gebied. Om te weten waar dat is kun je HIER klikken voor een kaart van Spanje.
 • Het is niet toegestaan boven personen en gebouwen te vliegen als de drone zwaarder is dan 250 gram en hoger dan 20 meter.
 • ‘s Avonds en ‘s nachts vliegen mag niet als de drone zwaarder is dan 2 kilo en vanaf een hoogte van 50 meter.
 • Vliegen in een straal van 8 kilometer rondom een vliegveld of vlieggebied is niet toegestaan. 

Denk aan:

 • Je mag nooit iemand in gevaar brengen of lastig vallen met een drone of een voertuig etc.
 • Het delen van genomen beeld- en videomateriaal van personen en openbare plaatsen mag niet zonder toestemming vooraf.

Het niet houden aan de regels voor het vliegen met een drone in Spanje kan een duur grapje zijn met boetes die oplopen tot 225.000 euro.

Voor de regels voor professionele drone-piloten KLIK HIER.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.