Benidorm Fest en het selectieproces voor de Spaanse kandidaat voor het Eurovisie songfestival 2022

Benidorm Fest en het selectieproces voor de Spaanse kandidaat voor het Eurovisie songfestival 2022
Beeld: RTVE / website

Benidorm Fest en het selectieproces voor de Spaanse kandidaat voor het Eurovisie songfestival 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

ALICANTE – Afgelopen week maakte RTVE de 14 kanshebbers bekend die Spanje in 2022 kunnen vertegenwoordigen tijdens het Eurovisiesongfestival. De kandidaten moeten nu nog optreden wat in groepen van zeven gebeurt in twee halve finales waarna de vier meest gestemde kandidaten doorgaan naar de finale. De namen van de kanshebbers en de titels van de liedjes zijn al bekend gemaakt maar pas op 23 december zijn de liedjes bij RTVE te horen. Het hele selectieproces vindt plaats in Benidorm en heeft de naam ‘Benidorm Fest’ gekregen.

Met Benidorm Fest keert de glamour van een internationaal festival terug naar Benidorm. In de jaren 1959 tot 2006 was Benidorm de hoststad van het ‘Festival Internacional de la Canción de Benidorm’ wat geïnspireerd was op het succesvolle Sanremo Music Festival. Het festival was een jaarlijkse zangwedstrijd die elke zomer plaatsvond en diende om de Spaanse muziek en de badplaats Benidorm te promoten. Met name tijdens de beginjaren genoot het Benidorm festival veel bekendheid met optredens van artiesten als Julio Iglesias, Raphael, Bruno Lomas en Dúo Dinámico. Met de gala’s, semi-finale en finale om de Eurovisiesongfestival 2022 kandidaat te kiezen moet deze glamour van vervlogen tijden weer terugkeren naar Benidorm.

In totaal heeft de Eurovisiesongfestival organisatie van RTVE 886 inzendingen ontvangen waarna men besloot het oorspronkelijke aantal van 12 uit te breiden naar 14 kandidaten om zo een nog betere show te kunnen geven tijdens het op de Spaanse televisie uit te zenden selectieproces. Dit zijn de 14 kandidaten: Azúcar Moreno, Blanca Paloma, Chanel, Gonzalo Hermida, Javiera Mena, Luna Ki, Marta Sango, Rayden, Rigoberta Bandini, Sara Deop, Tanxugueiras, Unique, Varry Brava en Xeinn.

In de meeste gevallen gaat het om jonge artiesten met verschillende stijlen muziek maar wat het meest opvalt is de kandidatuur van Azúcar Moreno. De twee zussen Encarna en Toñi Salazar doen 32 jaar nadat ze Spanje vertegenwoordigen tijdens het Eurovisiesongfestival in 1990 in Zagreb en met hun lied ‘Bandido’ als vijftiende eindigden, opnieuw mee als kanshebbers. Hieronder een lijst met de kandidaten en hun liedjes:

 • Azúcar Moreno – “Postureo”
 • Blanca Paloma – “Secreto del agua”
 • Chanel – “Slo mo”
 • Gonzalo Hermida – “Quién lo diría”
 • Javiera Mena – “Culpa”
 • Luna Ki – “Voy a morir”
 • Marta Sango -.”Sigues en mi mente”
 • Rayden – “Calle de la llorería”
 • Rigoberta Bandini – “Ay Mama”
 • Sara Deop – “Make you say”
 • Tanxugueiras – “Terra”
 • Unique – “Mejores”
 • Varry Brava – “Raffaella”
 • Xeinn – “Eco”

Zoals bekend hoort Spanje bij de big five landen die altijd meedoen aan het Eurovisiesongfestival. Dat wil echter niet zeggen dat deze betalende deelnemende landen erg succesvol zijn want Spanje eindigde dit jaar met zanger Blas Canto en zijn lied ‘voy a quadarme’ op de 24e plaats met slechts 6 punten, wat iets beter was dan gastland Nederland dat op de 23e plaats eindigde met slechts 11 punten.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.