Search
menu
Search

Algo de España – deel 121: Wat vind je LEUK en wat vind je NIET LEUK in Spanje

Algo de España – deel 121: Wat vind je LEUK en wat vind je NIET LEUK in Spanje
Beeld: ingezonden

Algo de España – deel 121: Wat vind je LEUK en wat vind je NIET LEUK in Spanje

INTRO: Elke woensdag kun je ‘iets’ verwachten van onze taalbegeleidster Cintha van Marrewijk. Zij heeft de afgelopen twaalf maanden 300 gratis lessen Spaans geschonken aan alle lezers van SpanjeVandaag, maar nu is het tijd om iets over het leven in Spanje en aanverwante onderwerpen uit te leggen. Een Spaanse gewoonte, een gebruik. Iets actueels, een verhaal of een miércoles de las palabrotas. Elke week een Spaanse verrassing van Cintha – Dien vooral je vraag of verzoek in via info@supergoedspaansleren.nl

Ik vroeg dit aan al mijn cursisten en dat zijn er inmiddels meer dan 44.000. En WAUW wat een reacties op mijn vraag: Wat vind je leuk en niet leuk in Spanje? Mooi om te zien dat vanuit heel Spanje toch wel dezelfde reacties komen. Kijk, Spanje is 12x groter dan Nederland. De mentaliteit van de Catalanen is niet te vergelijken met de Spanjaarden in Andalusië. Maar toch hoor je van alle kanten dat de Spanjaarden zo vriendelijk en behulpzaam zijn. Dat ze de tijd voor je nemen en dat ze aardig zijn.

Ergernis nummer 1

Aan de ene kant vinden we het leuk dat de Spanjaarden altijd de tijd nemen voor je. Maar aan de andere kant vinden we het wel vreselijk irritant als ze niet opschieten. In de rij voor de kassa bijvoorbeeld of bij de bank, dat kan ook altijd zo vreselijk lang duren. En over ambtenaren daar heb ik weinig goeds over gehoord.

Kijk in de spiegel

Eigenlijk denk ik dat er gewoon ons een spiegeltje wordt voorgehouden. Doe relaxed, maak je niet druk. Is het heel belangrijk om je boos te maken? Is het antwoord nee, doe het dan gewoon niet. Leef met de dag. Geniet van de mensen, van elkaar, van heerlijk eten met elkaar en van de zon. 

Denk eens niet als een Nederlander

Heel veel dingen zijn voor ons Nederlanders gewoon. En wij denken dat het de waarheid is en dat het zo hoort. Maar is dat eigenlijk wel zo? In Nederland is het Katholieke geloof de verering voor Jezus en God. Hier in Spanje zie je dat de Maagd Maria heel belangrijk is. 

Ikzelf ook hoor, ik vind het soms lastig te begrijpen. Maar nieuwsgierig als ik ben vraag ik altijd alles aan iedereen. Soms te lomp en te direct en soms kijken ze mij raar aan van, begrijp je dat niet? Eigenlijk het verhaal precies andersom. Het is voor Spanjaarden heel normaal en het hoort zo. 

Dus toen ik in Bedevaartsoord Guadalupe was en vroeg aan één van mijn Spaanse wandelmaatjes, waarom is La Virgen de Guadalupe zwart en heeft ze ook een kindje in haar arm. En toen mompelde hij, ja maar elke Virgen gaat toch over Maria. Ze hebben alleen allemaal andere gedaantes, maar het is gewoon Maria. Dat wist ik echt niet. Dus nu neem ik dat maar voor waar aan. Is het zo? Ik heb geen idee, maar ik geloof graag wat ze mij vertellen en als het hun waarheid is dan vind ik dat prima. 

Niet overal in Spanje gedragen ze zich zo

Tussen al die reacties zie ik ook dat het vaak plaatselijk is. En soms kloppen bepaalde opmerkingen niet. Iemand zei dat het binnenland arm is en dat er geen water is. Nou dan kijk ik om me heen, en ik zit echt in de middle of nowhere, maar hier is absoluut geen sprake van watertekort voor de bevolking of armoede. 

Maar er zijn ook heel veel reacties die allemaal over hetzelfde gaan. De meeste mensen zijn heel erg blij met het motto van de Spanjaarden: Leven en laten leven. 

Buiten de deur afspreken

Iemand zei ook weer, waarom spreken Spanjaarden altijd buiten de deur af? Nu wil ik niet zeggen dat het altijd zo is. Want als je uitgenodigd wordt voor het eten dan is dat altijd bij iemand thuis, heel vaak lekker buiten. En als je even kort afspreekt, ja dan doe je dat op een terras of in de kroeg. Ook superleuk, want zo leer je nog meer mensen kennen. 

Opmerkingen van cursisten:

Echt ik heb de leukste verhaaltjes, maar ook wat ergernissen door gekregen. Hieronder lees je er een paar:

Het valt me op dat ze hier gewoon voor je oprit parkeren, behalve wanneer je hiervoor een bord hebt hangen. 

 • de mensen zijn in het algemeen vrolijker, lachen wordt graag gedaan. 
 • de mensen zijn uitbundiger en grijpen praktisch alles aan iets te vieren.
 • de bediening in de supermarkten is klantvriendelijker. De mensen achter de kassa helpen graag je boodschappen terug in de kar te doen bijvoorbeeld. Ongeduldigheid is ver te zoeken. 
 • het is even wennen rotondes op te rijden, veel Spanjaarden nemen het niet zo nauw met de gebruikelijke verkeersregels. Redactie: deze opmerking hoorde ik vaak. Spanjaarden in het verkeer, dat valt vaak niet helemaal mee. 
 • Fietsers zijn halve heiligen. De anderhalve meter bij inhalen wordt strikt nageleefd. Ook op smalle kronkelige bergwegen. Levert filevorming haha.

Wat wij vreemd vinden is dat veel Spanjaarden 1 of meer honden hebben en er niets mee doen. Ze laten ze rustig de hele tijd blaffen.

Openingstijden van de winkels is wennen.

Dat er geen nota’s voor belastingen worden verstuurd. Als je niet automatisch betaald komt de Correos een aangetekend poststuk bezorgen met meteen al aanmaning kosten en die liegen er niet om. Redactie: En dit vind ik dus echt een punt van mega ergernis. Bankzaken, iedereen trekt gewoon je bankrekening leeg. Vaak geen factuur, geen melding, helemaal niks. Het voordeel is wel weer dat je alles terug kunt draaien. Maar doe dat maar niet bij de Spaanse Belastingdienst, want die gedragen zich echt alsof ze alles voor het zeggen hebben. Mijn persoonlijke mening, waarvan ik weet dat bijna niemand het met me eens is, maar geef mij maar de Nederlandse Belastingdienst. Daarmee valt nog te praten vind ik, in ieder geval ze zijn te bereiken. En ze sturen brieven. Ook al zijn ze blauw, hier krijg ik alleen maar aangetekende brieven en willen ze meer en meer geld. Zo dit was even mijn frustratie haha. 

Meer ergernis: Dat weinig mensen Engels begrijpen en spreken, zelfs jonge mensen.Redactie: tja je weet dat ik een cursus heb waarmee je over 30 uur Spaans kunt leren spreken, dat gaat sneller dan verwachten dan Spanjaarden Engels gaan leren. Dit komt ook door de Franco tijd hoor, Engels wordt nog niet heel lang gegeven op scholen. En het grote nadeel is dat ze het nergens horen. Op TV wordt alles nagesynchroniseerd.

Weinig drogisterijen zoals Kruidvat en Etos, daarvoor moet je bij een apotheek zijn. Redactie: Dit vind ik een hele goede opmerking. En zo is het ook, bij de farmacia (apotheek) vind je echt van alles.

Huisartsen zijn niet zo toegankelijk als in Nederland. Redactie: Tja hier ben ik het niet mee eens, maar ik woon in een klein Spaans dorpje en iedereen, ook de dokter is erg toegankelijk.

Het verhaal van Roland: Ik ging bij Irun de grens over om vervolgen langs de kustlijn door naar Galicie. Wat me toen al opviel dat veel zo niet haast alle restaurants ’s-avonds amper geopend waren en diner(cena) vrijwel onmogelijk wat me ertoe dwong de lunch (comida) als maaltijd te gebruiken terwijl ik die nota bene al jaren oversloeg.

Zo kwam ik op een gegeven moment in Monforte de Lemos terecht in de provincie Lugo (Galicië). Leuk plaatsje, leuk hotel. Aan de overkant van hotel een restaurant waar ik wilde gaan eten. Was echter al 16:05 en……helaas werd ik niet meer geholpen. Terug in hotel vroeg de eigenaar, zo snel terug, niet gegeten en zei hem werd niet meer geholpen. Wacht maar, we liepen samen terug naar het restaurant, hij sprake met iemand en ik kon alsnog plaats nemen voor Menu del Dia. Dat heb ik vrijwel altijd genomen zowel in Spanje als Portugal en was vrijwel altijd prima bella. Dus ja, best aardig van die hoteleigenaar.

Zo belandde ik ook op een gegeven moment in Verin, provincie Ourense (Galicië). Moest tanken en stopte bij een Repsol benzinestation. Je weet dat in Spanje, in tegenstellig tot in NL, nog heel veel benzinestations bemand zijn en je dus wordt geholpen. Dus met open kap van de cabriolet kwam ik eraan gereden en muziekje op mijn Phone via de loudspeakers. Een vlot voor het gehoor mix van heel toevallig Spaanse kinderliedjes (canciones infantiles). De melodie bleek uitdagend voor de vrouwelijke pompbediende want toen ze het hoorde begon ze spontaan een dansje uit te voeren. Jammer genoeg geen video opname gemaakt.

Ook overnacht in La Bazana, provincie Badajoz (Extremadura), jou wellicht bekend. Verbleef er in Arroyo la plata. Prima adres. De navigatie van mijn auto kon de locatie niet vinden en na 2x een rondje te hebben gereden zonder resultaat een voorbijganger op straat aangesproken en de situatie uitgelegd. De alleraardigste Spanjaard, die toevallig Engels sprak en het heel leuk vond om met mij Engels te kunnen praten, zei no problem, stapte in de auto en wees me de weg. Hem uiteraard weer teruggebracht naar het opstappunt.

Wat me ook altijd is opgevallen dat het verkeer lang niet zo asociaal is qua gedrag als b.v. in NL. Iedereen, maar dan ook echt iedereen stopt voor een zebrapad om voetgangers te laten oversteken. Redactie: Men moet wel, want er staan boetes op.

Wat vind jij raar, opmerkelijk, bijzonder, niet leuk, wel leuk.

Nou hier komt ie: 

 • Spanjaarden (en andere culturen rondom de mediterranee ) praten allemaal heel hard alsof ze ruzie hebben met elkaar…😉
 • Spanjaarden willen het liefst woningen met een tuin op het noorden en Nederlanders juist een tuin op het zuiden en westen
 • Nederlanders lopen vrijwel altijd in korte broek in de winter als er ook maar 1 zonnestraal te zien is
 • Spanjaarden zijn bij 20 graden aangekleed in de winter alsof ze op de noord/zuidpool leven. Redactie: zo grappig deze opmerking en zo waar.
 • Spanjaarden drinken al een biertje bij hun ontbijt
 • Spanjaarden houden van goed verlichte ruimtes en dimmers kennen ze niet
 • Spanjaarden versieren al eind november hun huizen met kerstverlichting
 • Nederlanders vinden alles lekker goedkoop in Spanje
 • Spanjaarden beginnen laat met werk, doen een lange lunch, en gaan dan weer een paar uur door tot een uur of 19
 • Nederlanders vinden het koud ’s avonds in de winter en Spaanse huizen hebben vaak geen centrale verwarming
 • Spanjaarden hebben hele kleine huiskamers maar dat komt omdat ze vaak in de zomer alles buiten doen en in de winter denk ik vroeg naar bed gaan (om kindjes te maken…😉) Redactie; haha weer zo’n aanname, net als de volgende opmerking. Hier gaan de Spanjaarden altijd laat naar bed. Ook in de winter.
 • Spaanse makelaars rijden allemaal in vette Mercedessen Redactie: oh ja? 
 • Nederlandse overheidswebsites zijn echt een stuk professioneler. Redactie: Zo mee eens. Echt wat een drama vind ik de websites van de overheid, belastingen, veel bedrijven. En antwoord op je mail krijg je ook 9 van de 10 keer niet.
 • Als je hier een Spaanse eenrichtingsstraat in fietst staat er niet onder het verbodsbord dat je wel als fietser tegen het verkeer in mag fietsen
 • Als je met een cabrio rijdt in de zomer in Spanje dan heb je de kap dicht (en niet open zoals je zou doen in Nederland)
 • Een menu del dia is meestal goedkoop, een goede, volledige maaltijd en dan hoef je ’s avonds niet meer te eten. Redactie; Spanjaarden eten ´s avonds gewoon weer hoor. En meestal iets warms, maar wel wat eenvoudigs.
 • De meeste extranjeros (buitenlanders) kopen huizen in nieuwbouwcomplexen (voor teveel geld).
 • Spaanse huizen zijn vaak niet heel gezellig van binnen; slechte verlichting en zware/grote meubels
 • Spanjaarden zijn hele leuke mensen, zeker als je de taal spreekt
 • Padel is heel populair in Spanje en er zijn overal pay and play courts (aan de kust)
 • De Spaanse jeugd spreekt best goed Engels en ook al probeer je spaans dan switchen ze heel snel naar Engels.

Nog meer leuke verschillen:

O.k.   wij serveren een kop koffie of thee. We houden de koektrommel voor.  Ieder mag 1 koekje pakken.  De trommel gaat weer dicht en verdwijnt in de kast.

Dat zie je in Spanje echt niet. Er wordt iets lekkers op tafel gezet en dat blijft staan. Ieder mag pakken wij hij/zij wil.

Wij zitten te eten.  Er komt een bekende.  Die wordt even apart gezet ( in de zithoek)  tot wij klaar zijn. In Spanje wordt de gast aan tafel genodigd en mag gewoon mee eten. Alles wordt gedeeld

Afspraken  maken is wat lastiger. Morgen is  b.v.  een ruim begrip.

Word je ergens uitgenodigd  om te eten dan neem je niet een bloemetje mee voor de gastvrouw.  Je neemt eerder een dessert of een fles wijn of cava mee.

Wil je toch bloemen geven dan laat je die vooraf bezorgen zodat de gastvrouw ze alvast kan verzorgen en in een vaas zetten.

Elk land heeft zijn eigen identiteit, zijn eigen volk, zijn eigen tradities, zijn eigen verscheidenheid.

Dus ja, elk land heeft allicht iets opmerkelijk, zoals bvb:

– de gevaarlijke en onnodige stierengevechten in arenas en straten in Spanje. 

– de moeilijke mosselvangst aan de noord-west kust.

– de twee redelijk verschillende regio’s, zoals Andalusië en Catalonië.

– het meestal toch wel heel mooi weer dat Spanje begenadigd heeft.

– de grote productie van goedkopere wijnen.

Huwelijksaanzoek

Wat ik mooi vind aan Spanjaarden is de rust die ze voor dingen nemen. Wat vandaag niet komt, komt morgen wel. En het denken en leven in mogelijkheden i.p.v. onmogelijkheden.  Heerlijk vind ik dat. 

Ik heb twee weken terug in Spanje in een typisch Spaans restaurant mijn vriend ten huwelijk gevraagd. Iedereen vond het geweldig en werkte mee aan de verrassing.  Na zijn JA-woord ontstond er een spontaan feest. Er werd tussen de tafels gedanst en gezongen. En iedereen deed mee. Een geweldig gebeuren.  Ik had me het niet mooier kunnen voorstellen. 

Ik ben spontaan verliefd geworden op Spanje. Volgend jaar gaan we weer naar Spanje op vakantie. 

Wel of niet op tijd

Belangrijk verschil:  Voor ons Nederlanders is:  Afspraak = Afspraak  … vooral als het gaat om een dag & tijdstip als een monteur (of iets) moet komen.

In Spanje is het vaak een duidelijke dag & tijdstip…. maar komt ie soms wel op die dag… soms niet… en meestal ietsje later..  (nooit/zelden te vroeg, haha)

Dat is dus wel wennen in het begin..  (en moet ik grinniken om Nederlanders die daar heel punctueel hun huis willen laten verbouwen en een ’strak’ werkschema hebben bedacht.. hahaha..)

Heerlijk vertoeven; relax. Zonnig.

De huurprijzen rijzen hier, na de Corona,  de pan uit. Redactie; dat ligt er maar aan waar je verblijft.

Op elke 5 dagen, 1 dode (vrouw)door huiselijk geweld.

Elk jaar protestmars. Ik heb hier meegelopen. Als je foto’s wil?! Dat is vooruitstrevend want in Nederland gebeurt het nog steeds niet!

Honden mogen buiten het seizoen niet op het strand zoals dat wel in Nederland is geregeld. Wel zijn er hondenstranden. Nou ja, leuk is het niet!

Alles wordt hier duurder, maar nog goedkoper dan in ons land. 

Gezondheidszorg is hier goed. Het blijkt dat elk jaar voor vrouwen borst- en baarmoederonderzoek is. Kan Nederland nog wat van leren.

Inderdaad opmerkelijk, statiegeld

Wat mij opvalt is de manier waarop er omgegaan wordt met afval.

In NL kennen we een statiegeld systeem, dat ben ik in Spanje nog niet tegengekomen.

Ook de containers langs de weg worden in mijn beleving niet gebruikt waar ze voor dienen, tenminste dat zie ik aan de Costa Blanca.

In de container voor plastic zitten plat gemaakte dozen papier en bv de doos van een pizza. In de papier container is gevuld met plastic zakken tussen het papier en in de glasbak zit een vuilniszak met troep. Het vuilverwerkingsbedrijf heeft daar volgens mij nog een hele klus aan om alles te sorteren.

Verder wordt er troep naast de container gezet, dat zou in Nederland onmogelijk zijn zonder een fikse boete.

Dit was een greep uit de vele opmerking van al mijn cursisten. Superlief hun bijdrage en echt wel een afspiegeling van de Spaanse werkelijkheid. Ook al zijn de verschillen tussen de regio ́s enorm. Neem niet alles zo maar aan van wat men zegt. Je kunt beter zelf gaan ervaren of het zo is. 

Leef je droom

Het belangrijkste altijd denk ik is, leef je droom en niet andersom. Maakt niet uit waar dat is. De één is supergelukkig in Nederland en de ander in Spanje of waar dan ook. Ik denk dat je vooral gelukkig moet zijn met jezelf en met wat je doet en mag beleven. Dat je kijkt naar jezelf en dat je doet zoals je wilt dat anderen doen. Ik bedoel wijzen naar anderen heeft geen zin. Oordelen over wat er allemaal niet goed is. Beter blij zijn met wat er wel is en genieten van kleine dingen. Van je gezondheid, hopelijk je vitaliteit en dat je nog heel lang je droom mag leven.

Makkelijk en snel Spaans leren met SuperGoedSpaansLeren.nl: Baal jij ook dat je niet alles makkelijk kunt regelen in het Spaans. 25 jaar geleden leerde Cintha Spaans in 4 maanden. Dat is voor jou ook mogelijk, een NIEUWE leuke lesmethode, waardoor jij in simpele stappen gegarandeerd Spaans praat in een korte tijd. MEER INFORMATIE.

Ga naar de inhoud