Search
menu
Search

De 17-jarige weersvoorspeller Jorge Rey waarschuwt Spanje voor de koudste winter van de afgelopen 145 jaar

De 17-jarige weersvoorspeller Jorge Rey waarschuwt Spanje voor de koudste winter van de afgelopen 145 jaar
Beeld: via canva.com

De 17-jarige weersvoorspeller Jorge Rey waarschuwt Spanje voor de koudste winter van de afgelopen 145 jaar

Jorge Rey, een 17-jarige jongen uit Burgos, staat bekend om zijn voorspellingen over het weer door simpelweg naar de natuur te kijken. Hij heeft onlangs aangekondigd dat de Spanjaarden deze winter te maken zullen krijgen met de sterkste koude periode in 145 jaar. Dit nieuws heeft veel mensen verrast en bezorgd gemaakt, vooral de ouderen die zich afvragen hoe ze zich kunnen voorbereiden op zo’n strenge winter.

Jorge Rey is een 17-jarige jongen uit Burgos die al sinds zijn kindertijd gefascineerd is door de natuur. Hij begon op jonge leeftijd met het observeren van de natuur en het bestuderen van de verschillende patronen en veranderingen die hij zag. Op 13-jarige leeftijd ontdekte hij het concept van ‘cabañuelas‘, een traditionele methode voor het voorspellen van het weer door middel van observatie van de natuur. Sindsdien heeft hij zich toegelegd op het bestuderen en toepassen van deze methode en heeft hij een indrukwekkende reputatie opgebouwd als weersvoorspeller.

Jorge Rey verwierf aanzienlijke bekendheid door zijn nauwkeurige voorspelling van de sneeuwstorm Filomena in januari 2021. Deze storm, die uitzonderlijke sneeuwval en extreme weersomstandigheden over Spanje bracht, werd door Rey met opmerkelijke precisie voorspeld. Zijn voorspellingen hielpen bij het voorbereiden van noodmaatregelen en waarschuwingen voor het publiek, waardoor de impact van de storm enigszins werd beperkt. Zijn expertise en bijdrage aan de meteorologie werden hierdoor breed erkend en gewaardeerd.

Cabañuelas

Jorge Rey maakt gebruik van de cabañuelas-methode die is gebaseerd op het idee dat de eerste 24 dagen van augustus een weerspiegeling zijn van de 12 maanden van het jaar. De eerste 12 dagen vertegenwoordigen elk een maand, te beginnen met augustus. Op de 13e dag wordt deze cyclus herhaald om een nauwkeurigere voorspelling te krijgen. Tijdens deze periode observeert Jorge Rey verschillende aspecten van de natuur, waaronder het weer, de temperatuur, de flora en fauna, en zelfs de stand van de zon, maan en sterren.

Natuurlijke elementen die worden geobserveerd

  • Weer: Jorge Rey let op de vorm van de wolken, de richting van de wind, de aanwezigheid van stormen en de hoeveelheid dauw in de ochtend.
  • Temperatuur: Hij meet de temperatuur en houdt rekening met eventuele schommelingen.
  • Flora en fauna: De bloei van planten en bomen, evenals het gedrag van dieren zoals hanen, katten, zwaluwen en konijnen, kunnen allemaal aanwijzingen geven over het aankomende weer.
  • Zon, maan en sterren: De stand van de zon, maan en sterren kan ook belangrijke informatie verschaffen over het weer.
  • Andere tekenen: Jorge Rey let ook op andere tekenen, zoals het kraken van hout of de vorm van roet in schoorstenen.

Door al deze elementen te observeren en te analyseren, kan Jorge Rey een voorspelling doen over het weer voor de komende maanden.

Weersvoorspelling voor deze winter

Op basis van zijn cabañuelas-methode heeft Jorge Rey voorspeld dat we deze winter te maken zullen krijgen met de koudste periode in 145 jaar. Dit nieuws heeft veel mensen verrast en bezorgd gemaakt, vooral de ouderen die zich afvragen hoe ze zich kunnen voorbereiden op zo’n strenge winter. Maar wat betekent dit precies en wat kunnen we verwachten?

Volgens Jorge Rey zal deze winter de koudste periode zijn sinds 1876. Deze voorspelling is gebaseerd op de observaties die hij heeft gedaan tijdens de eerste 24 dagen van augustus, waarbij hij een sterke aanwezigheid van bepaalde natuurlijke elementen heeft opgemerkt die wijzen op een strenge winter. Zo heeft hij bijvoorbeeld gezien dat de wolken een specifieke vorm hebben die duidt op hevige sneeuwval en dat de wind uit het noorden komt, wat kan leiden tot lage temperaturen.

Hoe kunnen we ons voorbereiden?

Nu we weten dat we te maken zullen krijgen met een strenge winter in Spanje, is het belangrijk om ons hierop voor te bereiden. Vooral ouderen moeten extra voorzorgsmaatregelen nemen om zichzelf te beschermen tegen de kou. Hieronder volgen enkele tips om je voor te bereiden op de aankomende winter:

  1. Houd je huis warm: Zorg ervoor dat je huis goed geïsoleerd is en dat er geen tocht is. Controleer ook of je verwarming goed werkt en zorg voor voldoende brandhout als je een open haard hebt.
  2. Kleed je warm aan: Draag meerdere lagen kleding om jezelf warm te houden. Vergeet niet om een muts, sjaal en handschoenen te dragen als je naar buiten gaat.
  3. Eet gezond en warm: Zorg voor een gezond en voedzaam dieet om je immuunsysteem te versterken. Eet ook warme maaltijden om je lichaam op temperatuur te houden.
  4. Blijf in beweging: Beweging helpt je lichaam warm te blijven. Maak regelmatig een wandeling of doe wat lichte oefeningen binnenshuis.
  5. Zorg voor voldoende voorraad: Zorg ervoor dat je voldoende voorraad hebt van essentiële benodigdheden, zoals voedsel, medicijnen en brandstof.
Ga naar de inhoud