Search
menu
Search

Nederland verhoogt dreigingsniveau, maar wat doet Spanje?

Nederland verhoogt dreigingsniveau, maar wat doet Spanje?
Beeld: Ministerio del Interior / web

Nederland verhoogt dreigingsniveau, maar wat doet Spanje?

Nederland heeft dinsdag het dreigingsniveau verhoogd van niveau 3 (aanzienlijk) naar niveau 4. Dat wil zeggen dat de kans op een aanslag in Nederland ‘reëel’ is. In Spanje zijn na de laatste verhoging in oktober geen wijzigingen doorgevoerd. Spanje heeft sinds 2015 al dreigingsniveau 4 en heeft in oktober de veiligheidsmaatregelen verhoogd, maar niet naar het dreigingsniveau naar 5, het allerhoogste wat men voorlopig wil vermijden in Spanje.

Terwijl Nederland spreekt over ‘reële’ kansen op een aanslag, is daar in Spanje al veel langer sprake van. In oktober heeft Spanje al besloten om een ​​reeks aanvullende veiligheidsmaatregelen te nemen om het land beter te beschermen tegen terroristische aanslagen. Deze maatregelen zijn genomen na een analyse van alle veiligheidselementen. Niveau 4 van de 5 is van kracht sinds 4 juni 2015 en omvat al een reeks strenge maatregelen om het land te beschermen tegen terroristische aanslagen.

De Spaanse regering aan de hand van het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft in oktober de veiligheidsmaatregelen in het land versterkt als reactie op de recente terroristische aanslagen in Europa. Deze versterking heeft geleid tot een verbetering van de inlichtingen-, controle- en monitoringscapaciteiten van alle politiediensten.

Terreurdreigingsniveau 4 of ook wel code rood houdt in dat er meer surveillance plaatsvindt op straat en op belangrijke plaatsen waar veel mensen bij elkaar komen. Terreurdreigingsniveau 5 of code zwart is het hoogste niveau waarbij het leger in staat van paraatheid komt, omdat men informatie heeft dat er een aanslag gaat plaatsvinden. Niveau 5 staat bijna gelijk aan een staat van oorlog en dat wil men voorkomen in Spanje, ook omdat er op dit moment geen nieuwe concrete terroristische bedreigingen zijn.

Laatste nieuws Spanje

Voor het laatste nieuws over terroristische activiteiten en maatregelen in Spanje is het raadzaam om via X-accounts van o.a. het Ministerie van Binnenlandse zaken (LINK), de Policia Nacional (LINK), Mossos d’Esquadra (LINK), Guardia Civil (LINK) te volgen.

Daarnaast is er een smartphoneapplicatie genaamd AlertCops die geïnstalleerd kan worden via deze links voor Android via Google Play (LINK) en voor de iPhone (LINK). Ook zitten wij van de redactie bij SpanjeVandaag bovenop het nieuws en plaatsen we zo snel mogelijk het laatste nieuws en de actualiteiten op onze website.

alertcops2 1
De handige smartphone app in Spanje om misdrijven te melden
Als je in Spanje woont of op bezoek bent is het makkelijk om een rechtstreeks verbinding te hebben met de politie via de smartphone app AlertCops.
logo1 1www.spanjevandaag.com
Ga naar de inhoud