Spaanse Koningshuis publiceert de jaarlijkse kerstwens

Spaanse Koningshuis publiceert de jaarlijkse kerstwens
Beeld: Casa de S.M. el Rey / web

Spaanse Koningshuis publiceert de jaarlijkse kerstwens

Het Spaanse koningshuis is een van de oudste en meest gerespecteerde monarchieën ter wereld. Al eeuwenlang heeft het koningshuis een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis en cultuur van Spanje. Het is dan ook geen verrassing dat de jaarlijkse kerstwens van de koninklijke familie veel aandacht krijgt in zowel binnen- als buitenland. Dit jaar kozen koning Felipe VI en koningin Letizia voor een bijzondere foto om hun kerstgroet over te brengen. In deze foto, genomen op de dag van de eedaflegging van Prinses Leonor, zien we de koninklijke familie stralend en gelukkig.

Elk jaar, net voor de kerstdagen, stuurt het Spaanse koningshuis een kerstgroet naar het volk. Dit is een traditie die al decennia lang wordt voortgezet door de koninklijke familie. Het is een manier om hun waardering en dankbaarheid te tonen aan het Spaanse volk en om hen een gelukkig nieuwjaar toe te wensen.

Dit jaar kozen koning Felipe VI en koningin Letizia voor een foto van de hele familie, genomen op 31 oktober tijdens de eedaflegging van Prinses Leonor. Deze foto is extra speciaal omdat het de eerste keer is dat de prinses deelnam aan deze ceremonie en haar vader opvolgde als erfgenaam van de troon. De foto straalt warmte en geluk uit, met de koninklijke familie die lachend poseert in het koninklijk paleis of ‘Palacio Real’.

De kerstwens wordt traditiegetrouw ondertekend door de koning, de koningin en hun twee dochters. Dit jaar voegden ze ook een persoonlijke boodschap toe, geschreven in het Engels: “We wensen jullie allemaal een gelukkige kerst en een voorspoedig nieuwjaar, met al onze genegenheid.” Deze persoonlijke touch toont de warmte en betrokkenheid van het koningshuis bij het volk.

De betekenis achter de foto

De keuze voor deze specifieke foto voor de kerstwens is niet toevallig. Het symboliseert de belangrijke gebeurtenis van de eedaflegging van Prinses Leonor en benadrukt de rol die ze zal spelen in de toekomst van Spanje. Het is ook een manier om te laten zien dat het koningshuis een hechte familie is, die samenwerkt en elkaar steunt.

Daarnaast is het ook een eerbetoon aan de Spaanse grondwet, die op 31 oktober 1978 werd aangenomen en in 2023 45 jaar bestaat. Deze grondwet legde de basis voor de huidige democratische staat van Spanje en wordt elk jaar op deze dag gevierd. Door deze foto te kiezen, laat het koningshuis zien dat ze trots zijn op hun land en de waarden waar het voor staat.

  • kerstwens1 1
  • kerstwens2
  • kerstwens3
  • kerstwens4

Kerstwens voormalig koningspaar

Naast de kerstgroet van koning Felipe VI en koningin Letizia en hun twee dochters, heeft ook het voormalige koningspaar, Juan Carlos I en Sofia, hun eigen kerstwens uitgebracht. In hun kaart, ondertekend door de voormalige koning en koningin. Zij kozen voor een afbeelding van de schilder Bartolomé Esteban Murillo en het schilderij ‘Adoración de los Pastores’ (Aanbidding van de herders) dat in het Museo del Prado te bewonderen is.

Het is gebruikelijk dat de Reyes Eméritos ook een kerstwens sturen naar het volk, als blijk van hun voortdurende betrokkenheid bij het land. Ondanks hun aftreden in 2014, blijven ze een belangrijke rol spelen in de Spaanse samenleving en worden ze nog steeds gewaardeerd door het volk.

Ga naar de inhoud