Search
menu
Search

Weerrecords met temperaturen tot 30 graden in Málaga, Almería, Murcia, Alicante en Valencia

Weerrecords met temperaturen tot 30 graden in Málaga, Almería, Murcia, Alicante en Valencia
Beeld: via canva.com

Weerrecords met temperaturen tot 30 graden in Málaga, Almería, Murcia, Alicante en Valencia

Recent schreven we nog dat het kwik tot bijna 27 graden was gestegen aan de Costa Blanca, maar het kan nog warmer. Verder naar het zuiden, om precies te zijn in Málaga in Andalusië, stegen de temperaturen op dinsdag naar een absoluut hitterecord voor een decembermaand. Het werd daar maar liefst 29,9 graden. Die hoge temperaturen werden volgens de Spaanse weerdienst ook geregistreerd in de provincie Almería in Andalusië en op meerdere plaatsen in de autonome regio Murcia.

Voor de Nederlanders en Belgen die of in deze gebieden wonen of daar op vakantie zijn is het natuurlijk heerlijk om met deze hoge temperaturen te kunnen genieten van een koude sangria (in plaats van een warme glühwein)op een terrasje, maar normaal is de situatie niet. En voor Andalusië is het zelfs slecht nieuws, want de streek heeft veel regenwater nodig om ervoor te zorgen dat de Costa del Sol en de Axarquia streken geen waterbeperkingen krijgen in januari of februari 2024.

De afgelopen dagen was het weer in Zuid-Spanje allesbehalve dus winters te noemen. Op dinsdagmiddag werd er bijna 30 graden geregistreerd in deze regio. Dit is ongekend voor de tijd van het jaar en heeft dan ook geleid tot een nieuw Spaans temperatuurrecord voor het vasteland in december. In Málaga werd een piekwaarde van 29,9 graden gemeten, wat hoger is dan het vorige record van 29,2 graden in Almeria in 1979.

Volgens de dagelijkse metingen van de Spaanse weerdienst AEMET had het centrum van Málaga op 12 december de hoogste temperatuur van heel Spanje met 29,9 graden, overigens dezelfde temperatuur als in het nabijgelegen Coín. De op een na hoogste temperatuur werd geregistreerd in Alhama de Murcia met 29,8 graden gevolgd door Fuente Alamo de Murcia met 29,7 graden, Vélez-Málaga met 29,7 graden, Totana (Murcia) met 29,6 graden, Archena (Murcia) met 29,5 graden, Huercal-Overa (Almería) en het vliegveld van Málaga met 29,4 graden en Lorca (Murcia) met 29,3 graden. In de Sierra Nevada (Granada) werd het zelfs 28,7 graden op een hoogte van 610 meter.

In de Valencia regio werden het afgelopen weekend en op maandag al extreem hoge temperaturen geregistreerd voor een decembermaand, maar daar werd het op 12 december ook weer warm. De hoogste temperatuur van de hele Valencia regio werd geregistreerd in Novelda (Alicante) met 29,1 graden. In Xativa (Valencia) daalde het kwik naar 28,7 graden gevolgd door Ontinyent (Valencia) met 28,6 graden, Barx (Valencia) met 27,5 graden en Rojales (Alicante) met 27,3 graden.

In Catalonië is het echter weer minder warm op dit moment met de hoogste temperatuur op 12 december in Tarragona aan de Costa Dorada met 20,9 graden, Sitges met 20,8 graden en Barcelona 20,1 graden. In de provincie Girona aan de Costa Brava werd het niet warmer dan 19,6 graden, wat natuurlijk ook niet verkeerd is (en voor velen zelfs aangenamer dan de 29,9 graden in Andalusië).

Op de Balearen eilanden was het weer warmer dan in Catalonië met 26,8 graden op Mallorca, 22,1 graden op Ibiza, 21,2 graden op Menorca en 19,2 graden op Formentera.De hoogste temperatuur op de Canarische Eilanden werd op 12 december geregistreerd op La Gomera met 27,7 graden gevolgd door Adeje (Tenerife) met 27,6 graden, La Aldea de San Nicolas (Gran Canaria) met 26,6 graden en Mogan (Gran Canaria) met 26,3 graden. De hoogste temperatuur op Fuerteventura was 25,2 graden en op Lanzarote 25,3 graden.

Ga naar de inhoud