De ergste koudegolven en sneeuwbuien waar Spanje mee te maken heeft gehad

Oeps ... foto ontbreekt!

De ergste koudegolven en sneeuwbuien waar Spanje mee te maken heeft gehad

Dit artikel is 7 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Bijna heel Europa heeft het de afgelopen dagen/weken gemerkt, de koudegolf die voor veel problemen gezorgd heeft in veel Europese landen. Tientallen mensen zijn om het leven gekomen en er werden temperaturen gemeten tot wel -22 graden of meer. Spanje heeft tot nu toe nog niet zo heel veel last gehad van de koudegolf maar wat niet is kan nog komen. Spanje heeft, net zoals andere landen, ook vaker te maken met koudegolven en hevige sneuwval.

Op het moment van schrijven is het koud in het noorden van Spanje waar de regio’s Galicië, Asturië, Cantabrië, Baskenland, Navarra en delen van Aragón, Catalonië, Castilla y León en Castilla-La Mancha te maken hebben met lage temperaturen, ijzig koude wind en sneeuw. Spanje is echter een groot land met veel klimatologische verschillen waardoor lang niet iedereen te maken heeft met de ijzige temperaturen en hevige sneeuwval. Langs de Middellandse Zeekust bijvoorbeeld schijnt de zon volop, heeft men een strakblauwe lucht en heeft men te maken met aangename temperaturen. Wel staat er een straffe wind waardoor de gevoelstemperatuur veel lager is en men het snel koud heeft.

Wat is een koudegolf

Volgens de Spaanse weerdienst AEMET is een koudegolf (in het Spaans Ola de frío) een aaneengesloten periode van minstens 5 ijsdagen (etmaal waarbij de temperatuur niet boven het vriespunt komt), waarvan op 3 dagen de minimumtemperatuur lager is dan -10,0 graden. Dit komt in Spanje echter niet zo heel vaak voor maar er zijn diverse jaren waarin er temperaturen gemeten werden tot wel -24 graden.

bdeb2a67e65f96560802e2e196d96f90

Koudegolven deze eeuw

Deze eeuw hebben er alweer twintig koudegolven plaatsgevonden in Spanje waardoor veel provincies dagen- of wekenlang enorm lage temperaturen hadden en veel overlast door de sneeuw en ijs. In de winter van 2001/2002 vond er slechts een koudegolf plaats maar dat was wel meteen de langste sinds het jaar 1975 en duurde 17 dagen tussen 13 en 29 december met een gemiddelde temperatuur van -8 graden waar 32 provincies mee te maken hadden. In 2012 hadden 39 provincies te maken met een koudegolf tussen 8 en 15 februari van dat jaar waarbij er gemiddelde temperaturen werden gemeten van -9 graden. In december 2009 werden er tijdens een koudegolf minimum temperaturen gemeten van -9 graden.

Lees ook: Vijf Spaanse steden waar de meeste sneeuw valt

Koudegolven vorige eeuw

In 1971 had Spanje te maken met een koudegolf van maar liefst 23 dagen waarbij op 3 januari van dat jaar een minimum temperatuur werd gemeten van -24,5 graden in Calamocha en -20,8 graden in Vitoria. Als we verder terug in de tijd gaan komen we uit in het jaar 1956 toen er twee koudegolven plaatsvonden in februari en december. Gedurende een van deze koudegolven had praktisch heel Spanje temperaturen onder het vriespunt waarbij temperaturen werden gemeten tot -24 graden. In januari 1945 werden er tijdens een koudegolf minimum temperaturen gemeten van -21,2 graden in de Pyreneeën.

Ergste sneeuwval deze eeuw

Naast koudegolven heeft Spanje ook te maken met sneeuwval en wel op sommige momenten zo hevig dat hele delen van Spanje bedekt zijn onder een dikke witte deken. Nu sneeuwt het wel vaker in Spanje, vooral in die delen die hoger gelegen zijn zoals in de Pyreneeën, de Picos de Europa, de bergen nabij Madrid of in de Sierra Nevada maar ook andere delen vanaf 400 meter hoogte kunnen al te maken hebben met sneeuw waarbij soms zelf de sneeuw tot op de stranden komt.

3a22d78e31e11b6c3857478449ba0944

Sneeuw in Madrid

Op 4 maart 2011 viel er enorm veel sneeuw in de hoofdstad van Spanje, Madrid, de hoogst gelegen Europese hoofdstad. Op die dag was de hele stad bedekt met een laag sneeuw van maar liefst 12 centimeter waardoor het verkeer in de stad enorm veel problemen had en er een enorme chaos ontstond. Ook in november van 2016 heeft Madrid te maken gehad met sneeuw waardoor sommige delen van de stad een dun laagje sneeuw hadden. Dit zorgde echter voor geen problemen.

Lees ook: De 10 koudste plaatsen van Spanje

b6799e89c8af454862cd99039d4fc6b5

Sneeuw in Barcelona

Begin maart 2010 had de Catalaanse hoofdstad Barcelona te maken met de ergste sneeuwval sinds 1986 en was er een grote chaos in het centrum van de stad. Men was namelijk totaal niet voorbereid op deze sneeuwval waardoor er geen zout was, geen sneeuwruimers en men simpelweg niet meer kon rijden op de wegen. Op sommige plaatsen viel tussen de 20 en 30 centimeter sneeuw zoals op de Plaza Catalunya, de Ramblas, de Passeig de Gracia, Avenida Diagonal, Parc Guëll en de Sagrada Familia die allemaal bedekt waren met een laag sneeuw. Daarna heeft het ook nog gesneeuwd in februari 2013 en in februari 2015 maar wel veel minder en zonder al teveel problemen.

da4f54e5e3aab54fde9e7a66b583b5d4

Sneeuw in Alicante en Murcia

Het komt bijna nooit voor maar ook de kustprovincies in de Comunidad Valenciana hebben wel eens te maken gehad met een enorme sneeuwval. In het geval van de provincie Alicante viel er in het jaar 1926 tussen 25 en 27 december enorm veel sneeuw waardoor sommige gemeenten in het achterland een witte kerst hadden, iets ongewoons in deze regio uiteraard. In dat jaar hadden ook steden als Almería, Torrevieja, Cartagena en Málaga te maken met de sneeuw. De sneeuw werd ook gemerkt in Murcia en Alcoi waar tot 1 meter sneeuw viel – (Remco Stoffer)

Ga naar de inhoud