Spanje wil zo snel mogelijk eigen satelliet de lucht in hebben na lancering Marokkaanse satelliet

Spanje wil zo snel mogelijk eigen satelliet de lucht in hebben na lancering Marokkaanse satelliet

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Marokko heeft begin november een spionagesatelliet gelanceerd en dat heeft voor een reactie gezorgd vanuit Spanje. Het land wil nu haar eigen ruimtevaartprogramma in de sneltrein vaart zetten om eind 2019 of begin 2020 een eigen observatiesatelliet te lanceren. Beide landen zijn sinds de crisis rondom het peterselie-eiland in 2002 bezig met de ontwikkeling van eigen satellieten om vanuit de lucht te kunnen observeren.

De website Spacenews meldt dat Marokko op 7 november 2017 de Mohammed 6-A observatiesatelliet gelanceerd heeft. Het gaat hier om een satelliet die ontwikkeld werd door Thales Alenia Space in samenwerking met Airbus Defence and Space. De satelliet werd door middel van een Arianespace Vega raket via de gemeente Kourou in Frans-Guyana gelanceerd.

Meteen na deze lancering kondigde Spanje aan dat zij haar eigen ruimtevaartprogramma zal versnellen om eind 2019 of begin 2020 een aardobservatiesatelliet te lanceren. Airbus ontwikkelt voor de Spaanse overheid de SeoSat/Ingenio satelliet die over maximaal twee jaar gelanceerd dient te worden. De totale kosten voor dit project lopen op tot 125 miljoen euro, geld wat het in Madrid gelegen Center for Development of Industrial Technology (CDTI) zal betalen terwijl Airbus het hele project leidt.

Als de Spaanse satelliet eenmaal klaar is zal deze vanuit de gemeente Kourou in Frans-Guyana aan boord van een Italiaanse Vega raket gelanceerd worden. Spanje wil daarmee de voorsprong die Marokko nu heeft op het gebied van de observatiesatellieten inhalen om zo zelf de situatie vanuit de lucht te kunnen bekijken. Het kan echter voorkomen dat tegen de tijd dat Spanje klaar is met de ontwikkeling van een eigen satelliet, Marokko al haar tweede Mohammed 6-B satelliet gelanceerd heeft.

De drang van Marokko en Spanje om eigen satellieten te hebben is ontstaan nadat er een conflict was rondom de bezetting van het peterselie-eiland ofwel isla perejil in 2002. Tijdens dat conflict bleek dat met name de Spaanse autoriteiten problemen hadden om via satellietbeelden de aanwezigheid van Marokko op het kleine eiland in de Alboran zee te verifiëren.

Foto: el Pais

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.