Spanje wil zo snel mogelijk eigen satelliet de lucht in hebben na lancering Marokkaanse satelliet

Oeps ... foto ontbreekt!

Spanje wil zo snel mogelijk eigen satelliet de lucht in hebben na lancering Marokkaanse satelliet

Dit artikel is 6 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Marokko heeft begin november een spionagesatelliet gelanceerd en dat heeft voor een reactie gezorgd vanuit Spanje. Het land wil nu haar eigen ruimtevaartprogramma in de sneltrein vaart zetten om eind 2019 of begin 2020 een eigen observatiesatelliet te lanceren. Beide landen zijn sinds de crisis rondom het peterselie-eiland in 2002 bezig met de ontwikkeling van eigen satellieten om vanuit de lucht te kunnen observeren.

De website Spacenews meldt dat Marokko op 7 november 2017 de Mohammed 6-A observatiesatelliet gelanceerd heeft. Het gaat hier om een satelliet die ontwikkeld werd door Thales Alenia Space in samenwerking met Airbus Defence and Space. De satelliet werd door middel van een Arianespace Vega raket via de gemeente Kourou in Frans-Guyana gelanceerd.

Meteen na deze lancering kondigde Spanje aan dat zij haar eigen ruimtevaartprogramma zal versnellen om eind 2019 of begin 2020 een aardobservatiesatelliet te lanceren. Airbus ontwikkelt voor de Spaanse overheid de SeoSat/Ingenio satelliet die over maximaal twee jaar gelanceerd dient te worden. De totale kosten voor dit project lopen op tot 125 miljoen euro, geld wat het in Madrid gelegen Center for Development of Industrial Technology (CDTI) zal betalen terwijl Airbus het hele project leidt.

Als de Spaanse satelliet eenmaal klaar is zal deze vanuit de gemeente Kourou in Frans-Guyana aan boord van een Italiaanse Vega raket gelanceerd worden. Spanje wil daarmee de voorsprong die Marokko nu heeft op het gebied van de observatiesatellieten inhalen om zo zelf de situatie vanuit de lucht te kunnen bekijken. Het kan echter voorkomen dat tegen de tijd dat Spanje klaar is met de ontwikkeling van een eigen satelliet, Marokko al haar tweede Mohammed 6-B satelliet gelanceerd heeft.

De drang van Marokko en Spanje om eigen satellieten te hebben is ontstaan nadat er een conflict was rondom de bezetting van het peterselie-eiland ofwel isla perejil in 2002. Tijdens dat conflict bleek dat met name de Spaanse autoriteiten problemen hadden om via satellietbeelden de aanwezigheid van Marokko op het kleine eiland in de Alboran zee te verifiëren.

Foto: el Pais

Ga naar de inhoud