skip to Main Content
Spanje wil zo snel mogelijk eigen satelliet de lucht in hebben na lancering Marokkaanse satelliet

Spanje wil zo snel mogelijk eigen satelliet de lucht in hebben na lancering Marokkaanse satelliet

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Marokko heeft begin november een spionagesatelliet gelanceerd en dat heeft voor een reactie gezorgd vanuit Spanje. Het land wil nu haar eigen ruimtevaartprogramma in de sneltrein vaart zetten om eind 2019 of begin 2020 een eigen observatiesatelliet te lanceren. Beide landen zijn sinds de crisis rondom het peterselie-eiland in 2002 bezig met de ontwikkeling van eigen satellieten om vanuit de lucht te kunnen observeren.

De website Spacenews meldt dat Marokko op 7 november 2017 de Mohammed 6-A observatiesatelliet gelanceerd heeft. Het gaat hier om een satelliet die ontwikkeld werd door Thales Alenia Space in samenwerking met Airbus Defence and Space. De satelliet werd door middel van een Arianespace Vega raket via de gemeente Kourou in Frans-Guyana gelanceerd.

Meteen na deze lancering kondigde Spanje aan dat zij haar eigen ruimtevaartprogramma zal versnellen om eind 2019 of begin 2020 een aardobservatiesatelliet te lanceren. Airbus ontwikkelt voor de Spaanse overheid de SeoSat/Ingenio satelliet die over maximaal twee jaar gelanceerd dient te worden. De totale kosten voor dit project lopen op tot 125 miljoen euro, geld wat het in Madrid gelegen Center for Development of Industrial Technology (CDTI) zal betalen terwijl Airbus het hele project leidt.

Als de Spaanse satelliet eenmaal klaar is zal deze vanuit de gemeente Kourou in Frans-Guyana aan boord van een Italiaanse Vega raket gelanceerd worden. Spanje wil daarmee de voorsprong die Marokko nu heeft op het gebied van de observatiesatellieten inhalen om zo zelf de situatie vanuit de lucht te kunnen bekijken. Het kan echter voorkomen dat tegen de tijd dat Spanje klaar is met de ontwikkeling van een eigen satelliet, Marokko al haar tweede Mohammed 6-B satelliet gelanceerd heeft.

De drang van Marokko en Spanje om eigen satellieten te hebben is ontstaan nadat er een conflict was rondom de bezetting van het peterselie-eiland ofwel isla perejil in 2002. Tijdens dat conflict bleek dat met name de Spaanse autoriteiten problemen hadden om via satellietbeelden de aanwezigheid van Marokko op het kleine eiland in de Alboran zee te verifiëren.

Foto: el Pais

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 4 reacties
  1. 125 miljoen voor een satellietje, enkel maar om een mini eilandje in de gaten te houden voor de o zo belangrijke visgronden

    1. Ja je kunt er ook iemand met mobieltje opzetten die even naar Madrid belt als er Marokkaan aan komt.

      1. Harm, bedankt voor één van de beste reacties die ik ooit al heb gelezen op deze site. Zo eenvoudig, zo nuchter, zo cool en toch zo hilarisch! ??????

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken