Spaanse Koningshuis krijgt bijna 8 miljoen euro dit jaar

Spaanse Koningshuis krijgt bijna 8 miljoen euro
Beeld: Archieffoto

LET OP: Dit artikel is meer dan 12 maanden geleden geplaatst.

MADRID – In de staatsbegroting die op maandag door de Spaanse regering gepresenteerd werd maar nog niet is aangenomen, staat dat het Spaanse Koningshuis meer geld zal krijgen. Koning Felipe VI, zijn vrouw en alle andere leden van het Koningshuis krijgen 1,4% meer wat neerkomt op bijna 8 miljoen euro.

Het is het derde jaar op rij dat het Koningshuis meer budget krijgt. In 2018 steeg dat met de regering-Rajoy (PP) nog met 0,9% maar dit jaar is er een budget in de staatsbegroting vrijgemaakt van 7.999.040 euro, wat 1,4% of 111.890 euro meer is dan de 7.887.150 euro van 2018.

De staatsbegroting die op maandag door de huidige regering van de PSOE gepresenteerd werd is nog niet aangenomen en er is een kans dat dit ook niet zal gaan gebeuren omdat op Podemos na bijna alle partijen dwars liggen.

Volgens de Spaanse grondwet (artikel 65.1) moet de “Jefe del Estado” ofwel het Staatshoofd een bepaald bedrag ter beschikking hebben om de dagelijkse kosten en salarissen te kunnen betalen.

De “Casa Real” heeft de vrije hand in hoe men het bedrag dat jaarlijks wordt toegewezen besteedt maar het merendeel gaat op aan de salarissen en onderhoudskosten.

In 2018 had Koning Felipe VI een salaris van 242.769 euro en zijn vrouw Doña Letizia een salaris van 133.530 euro. De voormalige Koning Juan Carlos kreeg 194.232 euro. Van het totaal van 2018 ging 679.818 euro naar de salarissen van de leden van de Koninklijke familie.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Aanbevolen artikelen

11
Reageer op dit artikel

5 Comment threads
6 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
8 Comment authors
  Abonneren  
Abonneren op
Eddy

Dat is 22000,00€ per dag en eerlijk gezegd voor wat

Miel

8 miljoen is in verhouding tot de totale begroting niet echt veel, maar in vergelijking met het bedrag waarmee de gewone wérkende Spanjaard het moet doen krijgt deze nutteloze bende wel héél veel geld. Ook België, Holland, Groot Brittannië en nog enkele andere landen zitten met een dergelijk nest parasieten opgescheept en ik zal nooit begrijpen dat miljoenen mensen dat zonder meer aanvaarden. Een verregaande aanpassing van de grondwet om deze middeleeuwse toestanden af te schaffen dringt zich op en niet alleen in Spanje.

Juan74

Ik zal Nederland even als voorbeeld nemen, over de andere landen kan ik niet volledig oordelen. Maar jij kijkt naar wat het Koningshuis kost. Ik kijk naar wat ze opleveren. Dan stel ik vast en daar zijn zat gegevens van, dat zeker het Koningshuis van Nederland, veel meer voor het land binnenbrengt dan dat het kost. Kunnen die mensen ook met minder toe, absoluut. Maar er zijn wel meer mensen in bepaalde functies actief die meer verdienen dan ze nodig hebben. Maar als je alleen al ziet, laatste Staatsbezoek aan China van Willem Alexander en Maxima, kwam het Nederlandse bedrijfsleven… Lees verder »

Bram van Montfoort

Ook Zwitserland, Oostenrijk of Duitsland (republieken) sluiten prima handelsdeals in China. Dat de meerwaarde aan een bepaalde koning (of president) zou liggen kun je eenvoudigweg niet bewijzen. Maar bronnen naar een wetenschappelijke studie zie ik natuurlijk graag tegemoet

Juan74

Bij deze:
Nou zijn er bij elke studie en bij elk onderzoek altijd weer voor en tegenstanders, dus jij zal er wel gaten in schieten, ik zie wel degelijk dat de man een punt heeft.

Daarnaast is het natuurlijk zo dat negatief doen veel leuker is dan positief doen, kijk maar naar de kranten, ze schrijven liever over slechte dingen die gebeuren dan over de mooie dingen die gebeuren, maar dat is nu eenmaal een gegeven.

https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/-koninklijk-huis-levert-jaarlijks-tussen-de-4-en-5-miljard-op-~b983c115/

https://www.consultancy.nl/nieuws/17475/koningsdag-kost-groningen-13-miljoen-maar-levert-veel-meer-op

wimruygrok@gmail.com

Natuurlijk heeft het koningshuis een positief effect als ze deuren openen voor handelsdelegaties zoals de Volkskrant schrijft. En niet te vergeten het plezier dat ze veel mensen verschaffen op dagen als Koningsdag en bij het lezen van bepaalde bladen. Ik ben niet pers tegen de monarchie.
Maar kunnen we hetzelfde effect niet ook bereiken met een minder riante uitkering zoals andere koningshuizen (en republieken) bewijzen? Moet een prinses-student een miljoen per jaar krijgen terwijl haar studiegenoten moeite hebben om rond te komen? Ik bedoel maar….

Mapietta

En de landen zonder koning zijn ze straatarm?! Waar staan de gegevens dat de koninklijke familie meergeld binnen brengt dan het kost? Als ze de kunst verkopen die met geld van het volk hebben gekregen zeker…

Martin

Ik spreek enkel aangaande het Belgisch koningshuis: de koning en bij uitbreiding zijn familieleden hebben enkel nog een protocollaire functie en soms nog een delegatie leiden naar verre landen om contracten binnen te rijven. Beiden kunnen perfect uitgevoerd worden door anderen…en dus goedkoper! Het verschil is dat als hij en zijn familie hun werk niet goed doen, niemand ze kan ontslaan, dat zou met anderen dus wel kunnen

wimruygrok@gmail.com

Dan heeft het Nederlandse koningshuis het toch een stuk beter. Wij betalen met z’n allen 42,3 miljoen aan het koningshuis. Daarin begrepen auto’s, paarden, koetsen, paleizen, verwarming, personeel, etc.
Aan de koning, zijn vrouw en zijn moeder geven we een persoonlijke uitkering van 1,75 miljoen voor hun dagelijkse uitgaven (Levensmiddelen, kleding ed.).
Daarbij vergeleken is het Spaanse koningshuis dus erg zuinig……

Lucy

Ik denk dat die mensen harder werken dan jij denkt!

maclaren0@gmail.com

Dat hij er zelf voor gaat werken zoals wij allemaal

Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.