Spaanse Koningshuis krijgt bijna 8 miljoen euro dit jaar

Spaanse Koningshuis krijgt bijna 8 miljoen euro
Beeld: Archieffoto

Spaanse Koningshuis krijgt bijna 8 miljoen euro dit jaar

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – In de staatsbegroting die op maandag door de Spaanse regering gepresenteerd werd maar nog niet is aangenomen, staat dat het Spaanse Koningshuis meer geld zal krijgen. Koning Felipe VI, zijn vrouw en alle andere leden van het Koningshuis krijgen 1,4% meer wat neerkomt op bijna 8 miljoen euro.

Het is het derde jaar op rij dat het Koningshuis meer budget krijgt. In 2018 steeg dat met de regering-Rajoy (PP) nog met 0,9% maar dit jaar is er een budget in de staatsbegroting vrijgemaakt van 7.999.040 euro, wat 1,4% of 111.890 euro meer is dan de 7.887.150 euro van 2018.

De staatsbegroting die op maandag door de huidige regering van de PSOE gepresenteerd werd is nog niet aangenomen en er is een kans dat dit ook niet zal gaan gebeuren omdat op Podemos na bijna alle partijen dwars liggen.

Volgens de Spaanse grondwet (artikel 65.1) moet de “Jefe del Estado” ofwel het Staatshoofd een bepaald bedrag ter beschikking hebben om de dagelijkse kosten en salarissen te kunnen betalen.

De “Casa Real” heeft de vrije hand in hoe men het bedrag dat jaarlijks wordt toegewezen besteedt maar het merendeel gaat op aan de salarissen en onderhoudskosten.

In 2018 had Koning Felipe VI een salaris van 242.769 euro en zijn vrouw Doña Letizia een salaris van 133.530 euro. De voormalige Koning Juan Carlos kreeg 194.232 euro. Van het totaal van 2018 ging 679.818 euro naar de salarissen van de leden van de Koninklijke familie.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.