LET OP: Grote explosie petrochemische industrie Tarragona (UPDATES)

LET OP: Grote explosie petrochemische industrie Tarragona
Beeld: Twitter

LET OP: Grote explosie petrochemische industrie Tarragona (UPDATES)

Dit artikel is 5 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

TARRAGONA – Bij een grote explosie bij een bedrijf op een industrieterrein bij de chemische industrie in Tarragona zijn vier personen gewond geraakt. De politie raadt alle inwoners van Tarragona, La Canonja, Constantí, El Morell, Vila-seca, Salou, La Pineda Platja en Cambrils aan om alle ramen en deuren te sluiten en zelfs handdoeken voor de deuren te leggen.

Inwoners op de tv spreken over een grote explosie rond 18.30 uur bij het bedrijf IQOXE (Indústrias Químicas de Oxido de Etileno) waarbij tenminste vier personen gewond zijn geraakt en een van de arbeiders er slecht aan toe is. Vreemd genoeg is volgens de inwoners het alarmsysteem niet in werking getreden. Er zijn veel inwoners van o.a. La Canonja die klagen omdat niemand hen gewaarschuwd heeft na de explosie.

20 brandweereenheden uit de buurt zijn samen met de speciale chemische brandweer bezig om de brand onder controle te krijgen. Het gaat om een bedrijf bij de grootste petrochemische industrie van zuid Europa.

UPDATE 1: Op internet groepen (WhatsApp) in de buurt wordt gesproken over vijf doden maar dat hebben de tv en de kranten nog niet bevestigd. Daarnaast zegt men dat de sirenes niet zijn geactiveerd omdat het om een explosie gaat binnen het bedrijf zelf.

UPDATE 2: Volgens Emergències is de wolk die ontstaan is na de brand niet chemisch en is er geen risico voor de bevolking. Ondertussen koelt de brandweer een grote polypropyleenoxide-tank om ervoor te zorgen dat deze niet te warm wordt. Volgens de brandweer zijn er vijf gewonden en zijn er tenminste twee personen vermist.

UPDATE 3: Volgens de krant El Periódico gaat het om een wolk bestaande uit wolk van propyleen dat weliswaar niet giftig is maar wel brandbaar. Propyleen of propeen (H2C = CH – CH3) is een koolwaterstof dat behoort tot alkenen, kleurloos is met een vage geur van aardolie maar is vrijwel geurloos. Het is de tweede meest gebruikte verbinding in de chemische industrie wereldwijd.

UPDATE 4: Op dit moment is bekend dat er een dode is. Het gaat om een man die zich in haar zijn bevond op 3 km afstand en waar door de kracht van de explosie een deel van de woning naar beneden is gekomen. Daarnaast wordt er nog een persoon vermist en zijn er 6 gewonden waaronder enkele ernstig.

UPDATE 5 (woensdag): Het lichaam van een van de medewerkers is gevonden onder het puin. Dat laat het dodental na de explosie naar twee personen stijgen terwijl er acht gewonden zijn waarvan er twee zeer slecht aan toe zijn. Een van de overleden personen is een man die in zijn appartement op 3 km van de explosie om het leven kwam nadat een meer dan 800 kilo zware metalen plaat door het raam vloog bij zijn bovenbuurman wat ervoor zorgde dat de vloer naar beneden kwam. Op dit moment is de brand onder controle maar volgens de brandweer nog niet voorbij.

b067073c720dbea1ff8cc4f49a8140b8
Ontvangen via WhatsApp
https://twitter.com/JoseMAmoros4/status/1217157974671622144
https://twitter.com/JoseMAmoros4/status/1217146864115625985
Ga naar de inhoud