Nieuwe regering Spanje verhoogt pensioenen met 0,9%

Nieuwe regering Spanje verhoogt pensioenen met 0,9%
Beeld: Europa Press

Nieuwe regering Spanje verhoogt pensioenen met 0,9%

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De 22 ministers van de nieuwe coalitieregering van de PSOE en Unidas-Podemos zijn op dinsdag voor het eerst bijeen gekomen tijdens een ministerraad, die vanaf nu niet meer op vrijdag maar op dinsdag plaats zal vinden. Een van de eerste maatregelen die men heeft aangenomen is het verhogen van de pensioenen met 0,9%, met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2020.

De 0,9% stijging van de pensioenen staat gelijk aan de verwachte IPC ofwel de Índice de precios al consumidor wat gelijk is aan de Consumentenprijsindex (CPI). Dit houdt in dat de pensioen gemiddeld met zo’n 9 euro per maand omhoog gaan terwijl het de staat 1,4 miljard euro extra zal kosten. Mocht de IPC hoger zijn dan 0,9% in 2020 dan zal men voor april 2021 een extra betaling ontvangen.

Wat betreft de stijging van het minimumsalaris naar 1.000 euro in Spanje, dat in 2019 reeds verhoogd werd naar 900 euro, is nog niet veel bekend en zal minder snel gaan plaatsvinden dan de verhoging van de pensioenen. 

Premier Pedro Sánchez had tijdens de persconferentie ook tijd om te praten over de problematische benoeming van de voormalige minister van Justitie Dolores Delgado tot nieuwe procureur-generaal van de Spaanse staat (fiscal general del Estado). Met name die benoeming heeft bij de oppositiepartijen PP, Ciudadanos en Vox veel stof doen opwaaien vanwege de vermeende onpartijdigheid.

Ga naar de inhoud