Nieuwe regering Spanje verhoogt pensioenen met 0,9%

Nieuwe regering Spanje verhoogt pensioenen met 0,9%
Beeld: Europa Press

MADRID – De 22 ministers van de nieuwe coalitieregering van de PSOE en Unidas-Podemos zijn op dinsdag voor het eerst bijeen gekomen tijdens een ministerraad, die vanaf nu niet meer op vrijdag maar op dinsdag plaats zal vinden. Een van de eerste maatregelen die men heeft aangenomen is het verhogen van de pensioenen met 0,9%, met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2020.

De 0,9% stijging van de pensioenen staat gelijk aan de verwachte IPC ofwel de Índice de precios al consumidor wat gelijk is aan de Consumentenprijsindex (CPI). Dit houdt in dat de pensioen gemiddeld met zo’n 9 euro per maand omhoog gaan terwijl het de staat 1,4 miljard euro extra zal kosten. Mocht de IPC hoger zijn dan 0,9% in 2020 dan zal men voor april 2021 een extra betaling ontvangen.

Wat betreft de stijging van het minimumsalaris naar 1.000 euro in Spanje, dat in 2019 reeds verhoogd werd naar 900 euro, is nog niet veel bekend en zal minder snel gaan plaatsvinden dan de verhoging van de pensioenen. 

Premier Pedro Sánchez had tijdens de persconferentie ook tijd om te praten over de problematische benoeming van de voormalige minister van Justitie Dolores Delgado tot nieuwe procureur-generaal van de Spaanse staat (fiscal general del Estado). Met name die benoeming heeft bij de oppositiepartijen PP, Ciudadanos en Vox veel stof doen opwaaien vanwege de vermeende onpartijdigheid.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Aanbevolen artikelen

10
Reageer op dit artikel

2 Comment threads
8 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
6 Comment authors
  Abonneren  
Abonneren op
Ramon

Waar oh waar haalt de regering het geld vandaan. Volgens mij zit er nog maar 40 miljard in de pensioenpot. Het is leuk te indexeren, maar de pensioenfondsen in Nederland kunnen het niet dus vraag me af hoe de Spaanse het kunnen.
Trouwens wist u dat een politieman in Spanje met 55 met pensioen gaat. Of beter gezegd hij komt standby te staan en kan eventueel opgeroepen worden. In de praktijk betekend het vervroegd pensioen, niet gek hoor.

Rob

U haalt 2 zaken door de war. In de eerste plaats gaat het hier om het staatspensioen, vergelijkbaar met de NL AOW. Die wordt in NL gewoon geïndexeerd. Dit jaar met liefst 2,4%. In de tweede plaats zegt u dat de pensioenfondsen ( dit zijn aanvullende pensioenen)!niet kunnen indexeren. Dit is onjuist. Ze MOGEN niet indexeren door de huidige spelregels. Het geld klotst echter tegen de plinten bij die fondsen, maar ze mogen het dus niet uitgeven. Conclusie is dus dat de NL en ES situatie totaal onvergelijkbaar zijn.

Jan, Ondara

Het kan dus wel, de pensioenen verhogen, meneer Rutte, ook al is het maar een gedeeltelijke inflatie correctie. Hopelijk neemt u een voorbeeld aan de minderheidsregering in Spanje!!🌹🌹🌹

Juan74

Wie zal dat betalen? Zoete lieve Gerritje, wie zal dat betalen.
Typisch, het pot verteren is al begonnen.
Een nieuwe crisis staat voor de deur en de oude is nog niet eens opgelost.

leo

Nu al bang? De regering moet nog beginnen en deze regering gaat als een bedrijf werken. Door te investeren in de burgers komt er weer geld in de economie waardoor de gewone burger weer meer te besteden heeft waardoor bars kunnen blijven bestaan omdat het kopje koffie betaald kan worden en gaat zo maar door wat je erin steekt komt dus ook weer terug. Een crisis blijft juist als je continu geld blijft wegtrekken bij de burgers omdat de koopkracht blijft dalen met alle gevolgen van dien. Rechts bestuur heeft tot op heden niets geholpen en schreeuwd nu moord en… Lees verder »

Kees

In dit ” bedrijf” zitten allemaal “directeuren” die nog nooit gewerkt hebben. Je kunt geen geld uitgeven dat je niet hebt, dat is volgens mij een basis regel. Voor de pensioenen lenen ze iedere maand geld. Al jaren lang.

leo

Dat komt omdat de PP zo nodig 90 miljoen uit de pensioen pot moest halen, waarvoor erg veel dank natuurlijk aan de PP 🙁 BTW voetbal clubs in Spanje geven al jaren geld uit wat ze niet hebben en toch gaat dat goed. Maar ik ben niet bang dat er niet genoeg geld is trek eerst maar miljoenen weg bij het stierenvechten en stuur dat elders heen en zo zijn er legio punten waar gewoon veel minder geld naar toe moet zodat de burger het weer beter krijgt, alles langzaam afpakken is geen optie en werkt ook niet aangezien je… Lees verder »

Juan74

Leo, Precies wat jij zegt is eerder de oorzaak geweest van de crisis. Geld uitgeven door links dat er niet was en ook niet kwam. Onder de laatste PSOE regering liep het begrotingstekort en ook de staatsschuld op tot ongekende hoogte. Rajoy heeft dit, mede onder druk van de EU moeten oplossen. Om te investeren moet je geld hebben. Er is geen geld. Dan gaan ze geld lenen en jouw aanname dat men de koopkracht omhoogbrengt is niet op voorhand vast te stellen. Zaken als inflatie spelen ook een rol. Als je lonen omhoog gooit, moeten die betaald worden. Bedrijven… Lees verder »

Kees

Juan, jij snapt het tenminste. Het zal één chaos worden deze jaren.

Rob.

Jan, de Nederlandse AOW wordt dit jaar met maar liefst 2,4% verhoogd. Daar verbleekt de Spaanse verhoging dus bij.
Dat heeft niets met Rutte te maken, maar is staand beleid, al heel lang.

Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Door op ‘Versturen’ te klikken ga je akkoord met onze privacyverklaring en geef je ons toestemming om dagelijks een nieuwsbrief met het actuele Spanje nieuws te sturen. Je kunt je altijd afmelden via de link onderaan de nieuwsbrief.