Search
menu
Search

Madrid wil na hevige sneeuwval tot rampgebied verklaard worden

Madrid wil na hevige sneeuwval tot rampgebied verklaard worden
Beeld: Europa Press

Madrid wil na hevige sneeuwval tot rampgebied verklaard worden

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De burgemeester van Madrid heeft na diverse dagen politieke discussies aangekondigd dat hij aan de Spaanse regering vraagt om tot rampgebied te worden uitgeroepen. José Luis Martínez-Almeida spreekt over een schade van bijna 1,4 miljard euro voor de stad.

Na de hevige sneeuwval was het weer volop verwijten in de politiek tussen met name de PP-regioregering van de Madrid regio en de centrale PSOE-regering. Dat is op zich niet zo verwonderlijk want dat gebeurt al sinds dat de corona-crisis is begonnen in Spanje en daar komen nu de extreme omstandigheden vanwege de sneeuwstorm Filomena bij.

Daarbij wordt veel gesproken over de verklaring tot rampgebied van de stad Madrid en de hele autonome regio. De regering heeft al diverse keren aangegeven dat ze dat onderzoeken maar eerst de geschatte schade moeten weten. 

Daarnaast werd altijd gezegd dat de lokale en regionale autoriteiten officieel bij de centrale regering een aanvraag moeten indienen, zo zijn de procedures nu eenmaal, aldus de minister van Binnenlandse Zaken recent.

Welnu, dat heeft de burgemeester van Madrid dan ook gedaan. Hij wil dat zijn stad tot ‘zona catastrófica’ wordt verklaard zodat er financiële hulp kan komen. José Luis Martínez-Almeida spreekt over een schade van bijna 1,4 miljard euro voor de stad en haar inwoners. Zonder de hulp van de centrale regering komt men er niet bovenop.

Ook de regionale premier van de Madrid regio, Diaz Ayuso heeft aangegeven dat zij aan de regering wil vragen dat niet alleen de hoofdstad van Spanje tot rampgebied verklaard wordt maar de hele autonome regio. Diverse burgemeesters van gemeenten in de regio hebben al aangegeven dat ook zij tot rampgebied verklaard willen worden.

Volgens de burgemeester van Madrid is er in 30 uur tijd 1.250.000 kilo sneeuw gevallen wat 22,3 miljoen kubieke meter sneeuw is. Dat is te vergelijken met een rij vrachtwagens met 40.000 kilo per stuk van Madrid tot aan Brussel en nog eens 120 km, aldus burgemeester Almeida. 

Maar de sneeuw is niet het enige probleem want daarnaast heeft men te maken met een koudegolf met extreem lage temperaturen met alle problemen die daarbij komen kijken.

Men is met man en macht bezig om alle straten sneeuw- en ijsvrij te krijgen. Daarvoor heeft de gemeente de beschikking over 7.230 werknemers en nog eens 1.100 werknemers van de regionale overheid. 

Er rijden 1.000 voertuigen om straten sneeuwvrij te krijgen wat al bij meer dan 1.780 wegen gelukt is door o.a. 33 miljoen kilo zout, afkomstig van Torrevieja en Ibiza, te gebruiken.

Enkele voorbeelden van de ramp die zich heeft voorgedaan:

 • Meer dan 2.000 voertuigen zijn door de sleepdiensten van de wegen gehaald
 • Honderden bomen zijn afgeknapt vanwege het gewicht van de sneeuw
 • Overal ligt het afval opgehoopt omdat de afvaldiensten tot nu niet konden werken
 • Het leger is nog steeds aan het werk om straten sneeuwvrij te krijgen
 • Tientallen straten zijn onbegaanbaar door de sneeuw
 • Diverse straten zijn ijsbanen geworden vanwege de sneeuw
 • Meer dan 3.000 personen moesten naar de eerste hulp vanwege valpartijen
 • Op veel plaatsen zijn waterleidingen gebarsten vanwege bevriezing
 • Stadsparken blijven gedurende lange tijd gesloten vanwege vallen takken gevaar
 • Inwoners van Madrid wordt gevraagd om zelf de straat voor hun woningen of appartementencomplexen sneeuw en ijsvrij te maken
 • Veel supermarkten hebben nog steeds te maken met moeilijkheden van aanvoer producten
Ga naar de inhoud