Madrid wil na hevige sneeuwval tot rampgebied verklaard worden

Madrid wil na hevige sneeuwval tot rampgebied verklaard worden
Beeld: Europa Press
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – De burgemeester van Madrid heeft na diverse dagen politieke discussies aangekondigd dat hij aan de Spaanse regering vraagt om tot rampgebied te worden uitgeroepen. José Luis Martínez-Almeida spreekt over een schade van bijna 1,4 miljard euro voor de stad.

Na de hevige sneeuwval was het weer volop verwijten in de politiek tussen met name de PP-regioregering van de Madrid regio en de centrale PSOE-regering. Dat is op zich niet zo verwonderlijk want dat gebeurt al sinds dat de corona-crisis is begonnen in Spanje en daar komen nu de extreme omstandigheden vanwege de sneeuwstorm Filomena bij.

Daarbij wordt veel gesproken over de verklaring tot rampgebied van de stad Madrid en de hele autonome regio. De regering heeft al diverse keren aangegeven dat ze dat onderzoeken maar eerst de geschatte schade moeten weten. 

Daarnaast werd altijd gezegd dat de lokale en regionale autoriteiten officieel bij de centrale regering een aanvraag moeten indienen, zo zijn de procedures nu eenmaal, aldus de minister van Binnenlandse Zaken recent.

Welnu, dat heeft de burgemeester van Madrid dan ook gedaan. Hij wil dat zijn stad tot ‘zona catastrófica’ wordt verklaard zodat er financiële hulp kan komen. José Luis Martínez-Almeida spreekt over een schade van bijna 1,4 miljard euro voor de stad en haar inwoners. Zonder de hulp van de centrale regering komt men er niet bovenop.

Ook de regionale premier van de Madrid regio, Diaz Ayuso heeft aangegeven dat zij aan de regering wil vragen dat niet alleen de hoofdstad van Spanje tot rampgebied verklaard wordt maar de hele autonome regio. Diverse burgemeesters van gemeenten in de regio hebben al aangegeven dat ook zij tot rampgebied verklaard willen worden.

Volgens de burgemeester van Madrid is er in 30 uur tijd 1.250.000 kilo sneeuw gevallen wat 22,3 miljoen kubieke meter sneeuw is. Dat is te vergelijken met een rij vrachtwagens met 40.000 kilo per stuk van Madrid tot aan Brussel en nog eens 120 km, aldus burgemeester Almeida. 

Maar de sneeuw is niet het enige probleem want daarnaast heeft men te maken met een koudegolf met extreem lage temperaturen met alle problemen die daarbij komen kijken.

Men is met man en macht bezig om alle straten sneeuw- en ijsvrij te krijgen. Daarvoor heeft de gemeente de beschikking over 7.230 werknemers en nog eens 1.100 werknemers van de regionale overheid. 

Er rijden 1.000 voertuigen om straten sneeuwvrij te krijgen wat al bij meer dan 1.780 wegen gelukt is door o.a. 33 miljoen kilo zout, afkomstig van Torrevieja en Ibiza, te gebruiken.

Enkele voorbeelden van de ramp die zich heeft voorgedaan:

 • Meer dan 2.000 voertuigen zijn door de sleepdiensten van de wegen gehaald
 • Honderden bomen zijn afgeknapt vanwege het gewicht van de sneeuw
 • Overal ligt het afval opgehoopt omdat de afvaldiensten tot nu niet konden werken
 • Het leger is nog steeds aan het werk om straten sneeuwvrij te krijgen
 • Tientallen straten zijn onbegaanbaar door de sneeuw
 • Diverse straten zijn ijsbanen geworden vanwege de sneeuw
 • Meer dan 3.000 personen moesten naar de eerste hulp vanwege valpartijen
 • Op veel plaatsen zijn waterleidingen gebarsten vanwege bevriezing
 • Stadsparken blijven gedurende lange tijd gesloten vanwege vallen takken gevaar
 • Inwoners van Madrid wordt gevraagd om zelf de straat voor hun woningen of appartementencomplexen sneeuw en ijsvrij te maken
 • Veel supermarkten hebben nog steeds te maken met moeilijkheden van aanvoer producten
newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.