Spaanse regering wil Iberische wolf beschermen met een landelijk jachtverbod

Spaanse regering wil Iberische wolf beschermen met een landelijk jachtverbod
Beeld: 123rf

Spaanse regering wil Iberische wolf beschermen met een landelijk jachtverbod

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Als het aan het Ministerie van Ecologische Transitie ligt moet er in Spanje zo snel mogelijk een landelijk jachtverbod komen op de Iberische wolf (lobo ibérico). Volgens de laatste officiële cijfers die alweer uit 2017 dateren, werden er in Spanje dat jaar 110 wolven legaal gedood en/of gevangen.

Het Ministerio para la Transición Ecológica heeft een voorstel op tafel gelegd om de jacht op de Iberische wolf in het hele land te verbieden en alleen toe te staan in uitzonderlijke situaties. Op sommige plaatsen in Spanje wordt de Iberische wolf met uitsterven bedreigd.

De natuur- en dierenbeschermers ju¡chen het voorstel toe maar voor de jachtsector in Spanje en verschillende regionale overheden zoals in Castilië en León, Galicië, Asturië en Cantabrië komt het nieuws als een grote en onaangename verrassing.

Met name in deze regio’s waar in het achterland sprake is van leegloop verdedigt men de jacht als middel om juist de leegloop in het platteland tegen te gaan. Daarnaast vindt men dat de boeren en landbouwers beschermd moeten worden van aanvallen van wolven die dus gecontroleerd moeten worden door middel van de jacht.

Het Ministerie zegt echter door te willen gaan met het vermelden van de Iberische Wolf op de speciale lijst ‘Listado de Especies Silvestres en Régimen de Protección Especial’ waardoor de Spaanse/Iberische wolf beschermd wordt.

Hoeveel

De vraag is echter, hoeveel Iberische wolven zijn er nog in Spanje? De laatste cijfers zijn van 2012-2014 toen er 297 roedels geteld werden in Spanje. Het overgrote deel van de Iberische wolf leeft in Castilië en León, Galicië, Asturië, Cantabrië en in mindere mate Baskenland, la Rioja en Castilla-La Mancha.

Het gaat altijd om schattingen maar men meent dat er tussen de 2.000 en 2.500 Iberische wolven leven in Spanje. Het probleem van de Iberische wolf is dat ze veel schade veroorzaken bij boeren en met name veetelers.

Zo werden er tot 30 september 2020 in Castilië en León 1.034 aanvallen van wolven geregistreerd waardoor 1.091 dieren gedood werden. De boeren krijgen in de meeste gevallen een financiële compensatie maar dat dekt de prijs van een gedood dier bijna nooit.

Iberische wolf

De Iberische wolf (Canis lupus signatus) is een kleine ondersoort van de wolf die alleen in Spanje en Portugal voorkomt. 

Deze Iberische wolf heeft een iets rossiger vacht dan de grijze wolf. Ze zijn iets kleiner dan ondersoorten uit noordelijker gebieden in Europa. De vacht is in de winter voorzien van een grauwe dekvacht en in de zomer verliest de wolf veel van zijn haren en heeft dan een enigszins ‘shabby’ uiterlijk. De poten zijn breed aan de onderkant, zodat het dier in rotsachtige streken een goede grip op de ondergrond heeft.

Iberische wolven leven in paren of kleine familiegroepen en maken jacht op jonge reeën, konijnen, egels, ratten, hagedissen, vogels en insecten. Ook eten ze eieren en vruchten zoals bessen. 

Een groep bestaat meestal uit een mannetje en een vrouwtje, voor langere tijd vergezeld door hun eigen opgroeiende nageslacht. Meestal verlaten de jongen na de puberteit de groep en vinden een eigen partner. Het komt zelden voor dat de ondersoort in grotere groepen jaagt of leeft.

Ga naar de inhoud