Gewonde klimmer gered van de Acherito-berg in Huesca bij 15 graden onder nul

Gewonde klimmer gered van de Acherito-berg in Huesca bij 15 graden onder nul
Beeld: Guardia Civil

Gewonde klimmer gered van de Acherito-berg in Huesca bij 15 graden onder nul

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

HUESCA – Op de Pico Acherito (2.374 meter hoog) in de provincie Huesca (Aragón) gleed een klimmer uit op een gladde helling. Hij raakte gewond aan zijn schouder en been. Gelukkig voor de man was hij in gezelschap en die klimpartner bedekte hem en maakte een bivakplaats vooraleer hij om hulp ging.

De specialisten van de Guardia Civil rukten woensdag uit naar de Pico Acherito om een klimmer van 33 jaar te redden. Nadat die 200 meter naar beneden gleed van een bevroren helling, raakte de man gewond aan zijn schouder en been. Gelukkig voor de man was zijn partner koelbloedig. Omdat er geen verbinding op die hoogte was, begaf hij zich na het maken van een bivakplaats terug naar de refugio om hulp op te roepen.

Rond half 12 ’s middags kwam de noodoproep binnen bij de Guardia Civil. Zij begaf zich meteen per helikopter naar het gebied, maar door de hevige wind kon het reddingsteam niet vlakbij de gewonde worden gedropt. De helikopter liet het team daarom achter bij de refugio de Linza, van waar men de beklimming van de Noordzijde van de pico Acherito begon.

Het reddingswerkers van de Guardia Civil legden uiteindelijk 7 kilometer door de sneeuw af. De gevoelstemperatuur lag door de wind om en bij de min 15 graden celsius. Pas om half acht ’s avonds werd op 1.900 meter hoogte de plek van het ongeluk bereikt.

De gewonde werd vastgebonden op een draagberrie en voorzichtig terug naar beneden gebracht. Dankzij de sneeuw kon de man op een constructie naar beneden worden gegleden, alsof het om een slee ging. Na vier uur zwoegen bereikte het team uiteindelijk veilig en wel de refugio de Linza, van daaruit voerde een ziekenwagen de gewonde naar het ziekenhuis van Jaca.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.