Search
menu
Search

Inflatie Spanje stijgt naar 6,5 procent in december 2021

Inflatie Spanje stijgt naar 6,5 procent in december
Beeld: 123rf

Inflatie Spanje stijgt naar 6,5 procent in december 2021

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Consumentengoederen en -diensten waren in december 6,5 procent duurder dan een jaar eerder, meldt het het Spaanse Instituut voor de Statistieken (INE). In november was de inflatie nog 5,5 procent. De prijsontwikkeling van energie en voeding zorgde voor een verdere stijging van de inflatie waardoor de ‘Índice de Precios de Consumo’ of ‘IPC’ op het hoogste niveau is gekomen sinds mei 1992. Er wordt ook wel gesproken over een inflatie (inflación) van 6,5%.

Met het december cijfer is ook de inflatie van 2021 bekend. Consumentengoederen en –diensten waren in het afgelopen jaar gemiddeld circa 3% duurder dan in 2020. De Consumentenprijsindex, ook wel CPI genoemd in Nederland, is al tien maanden aan het stijgen als consequentie van duurdere energie (elektriciteit, gas en overige brandstoffen) en zorgde in december voor een stijging van de inflatie. De CPI geeft de prijsontwikkeling weer van goederen en diensten die Spaanse huishoudens aanschaffen voor consumptie.

Wat op de Spaanse lijst meteen opvalt is de enorme stijging van de elektriciteitsprijzen waardoor de inflatie ook meer gestegen is dan normaal. En dan heeft men het eigenlijk over de energieprijzen wat dus elektriciteit, gas en water zijn die in de groep huisvestingskosten (vivienda) stegen met 23,3%. De transportkosten (transporte) zijn met 10,9% gestegen, met name vanwege de brandstofprijzen die stegen.

De prijzen voor voedingsmiddelen en niet alcoholische dranken (alimentos y bebidas no alcohólicas), stegen met 5%, die van alcoholische dranken en tabak (bebidas alcohólicas y tabaco) met 1,6%, kleding en schoeisel (vestido y calzado) met 1,0%, meubels, huishoudelijke artikelen en artikelen voor onderhoud (muebles, artículos del hogar y artículos para el mantenimiento corriente del hogar) met 2,1%, gezondheid (sanidad) met 0,9%, restaurant en hotels (restaurantes y hoteles) met 3,1% en overige goederen en diensten (otros bienes y servicios) met 1,5%. De prijzen voor onderwijs (enseñanza) stegen in december in vergelijking met dezelfde maand in 2020 met 1,2% terwijl de prijzen voor communicatie (comunicaciones) daalden met 0,3%.

Ga naar de inhoud