Nationale Tulpendag in Nederland kan in april ook gevierd worden in Catalonië

Nationale Tulpendag in Nederland kan in april ook gevierd worden in Catalonië
Beeld: Tulipmania.es / website

Nationale Tulpendag in Nederland kan in april ook gevierd worden in Catalonië

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

BARCELONA – In de provincie Barcelona, op meer dan 1.200 meter hoogte, is het vanaf deze lente weer mogelijk om in het kleine gehucht Coforb de Nederlands-Catalaanse tulpen te bewonderen. Helaas kan de Nederlandse Nationale Tulpendag die op zaterdag 15 januari gevierd wordt niet in Catalonië gehouden worden maar als je even geduld hebt kun je vanaf april 2022 genieten van de tulpen niet ver van Barcelona en de Costa Brava.

Op zaterdag 15 januari wordt op de Dam in Amsterdam het tulpenseizoen geopend met de Nationale Tulpendag. In een speciaal aangelegde pluktuin op de Dam kan iedereen gratis tulpen plukken, al kan het programma vanwege de lockdown aangepast worden. Met deze feestelijke actie van de Nederlandse tulpenkwekers barst het tulpenseizoen los.

Weliswaar zijn de tulpen het typisch Nederlandse symbool wat overal terugkomt, tulpen vind je natuurlijk ook buiten Nederland. In Catalonië is sinds 2019 de Tulipmania BCN te vinden in het gehucht/dorp Coforb in de provincie Barcelona. Daar is het vanaf april mogelijk om op 1.279 meter hoogte duizenden gekleurde tulpen met de bergen op de achtergrond te zien, iets wat men in Nederland natuurlijk niet heeft.

Op een terrein van bijna twee hectare staan elk jaar meer dan 25 soorten tulpen geplant wat een feestelijk gekleurd schouwspel oplevert waar duizenden bloemen liefhebbers op af komen. Omdat het over tulpen gaat kan het ook niet anders dat de initiatiefnemers Nederlanders zijn, zoals hier te lezen is.

Het tulpen-park zelf is onderverdeeld in twee delen: de ‘show garden’ en de ‘pick-up garden’ waar het in een deel mogelijk is om de tulpen te bewonderen en in het andere deel zelf de tulpen te plukken zoals in een pluktuin waar een vast bedrag voor betaald wordt.

Het hele project werd in 2019 opgezet en was het eerste jaar al succesvol. Helaas zorgde de corona-pandemie ervoor dat het tweede jaar niets georganiseerd kon worden maar in 2021 was er weer een tulpenfeest en ook voor 2022 wordt verwacht dat de tulpentuin weer open kan. Bezoek de website voor meer informatie of volg Tulipmania BCN op Facebook.

Ga naar de inhoud