In 2023 is een internetsnelheid van minimaal 100 Mbps verplicht in Spanje

In 2023 is een internetsnelheid van minimaal 100 Mbps verplicht in Spanje
Beeld: Canva

In 2023 is een internetsnelheid van minimaal 100 Mbps verplicht in Spanje

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – In Spanje werd in juni 2022 de Algemene Telecommunicatiewet ofwel ‘Ley General de Telecomunicaciones’ aangenomen waarin onder andere vermeld staat dat telecomproviders vanaf juni 2023 in heel Spanje minimaal een internetsnelheid van 100 Mbps moeten aanbieden. Dat kan zowel met glasvezel als met 5G als de snelheid maar sneller wordt dan het huidige verplichte 30 Mbps. 

Dat is goed nieuws voor de personen die in afgelegen gebieden wonen zoals op het platteland want deze eis geldt overal in Spanje. De praktijk moet gaan uitwijzen of de telecomproviders aan deze nieuwe wet kunnen voldoen. Veel providers in Spanje zijn al begonnen met het aanbieden van de 100 Mbps-diensten als onderdeel van het ‘Programa ÚNICO de Demanda Rural’. Op DEZE KAART van Spanje kun je zien hoe de huidige situatie is wat betreft de internetsnelheden.

In eerste instantie werd gesproken dat deze minimale internetsnelheid van 100 Mbps verplicht zou worden vanaf 2025 als onderdeel van het ‘España Digital 2025’ plan, maar dat werd vervroegd naar juni 2023. Die snelheid kan gehaald worden met glasvezel internet maar omdat dat geografisch niet overal mogelijk is in Spanje is 5G of 4G+ ook een oplossing. Die snelheid moet gelden voor zowel het thuis internet als het mobiel internet en mag niet duurder zijn dan 35 euro per maand.

Op dit moment heeft 95,2% van Spanje een internetsnelheid van minimaal 30 Mbps en 87,6% een minimale snelheid van 100 Mbps. Als het aan de nieuwe wet ligt moet die 100 Mbps snelheid dus vanaf juni 2023 voor 100% gaan gelden. Bovendien worden toegang tot e-mail, sociale netwerken en online training of lessen nu beschouwd als basisgebruik in Spanje. Voor al deze diensten moet je minimaal een snelheid van 10 Mbps hebben, eventueel uitbreidbaar tot 30 Mbps.

Ga naar de inhoud