Metselaar bouwt een ronddraaiend huis in Almería

Metselaar bouwt een ronddraaiend huis in Almería
Beeld: Facebook / screenshot

Metselaar bouwt een ronddraaiend huis in Almería

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

ALMERÍA – Het is alweer dertig jaar geleden dat voormalig metselaar José een huis bouwde dat kan ronddraaien. Dat deed de man in een landelijk gelegen terrein in zijn geboortedorp Serón in het binnenland van de provincie Almería. Omdat hij geen geld heeft voor een motor, moet het huis door middel van zijn 4×4 gedraaid worden. Onderaan dit artikel is een korte video te zien van het draaiende huis.

José Martínez Yélamos vertrok in de jaren zestig vanuit Almería naar Catalonië om daar, net zoals zoveel andere Andalusiers, te gaan werken. Toen hij jaren later terugkeerde met zijn spaargeld, besloot hij als metselaar zijn droom waar te maken door een draaiend huis te bouwen. Dat deed José inmiddels alweer dertig jaar geleden.

José wilde een huis bouwen op een pilaar zodat hij dit kon draaien om elke keer iets nieuws te zien. Zo gezegd, zo gedaan. De pilaar staat tot twee meter diep in de grond verankerd met veel ijzer en cement. In verband met de sneeuw werden op het dak drie centimeter dikke vloertegels gelegd zodat de sneeuw eraf zou glijden en het gewicht niet het huis laat zinken.

Het huis staat er in 2022 nog bij zoals dat dertig jaar geleden werd gebouwd. José wilde altijd een motor gebruiken om zijn huis automatisch te laten draaien, maar hij heeft daar nooit geld voor gehad. Daarom koos hij ervoor om met een oude 4×4 Nissan Patrol en een dik touw de woning te draaien.

De woning is vaker op video opgenomen en op social media geplaatst waarna het storm loopt met toeristen uit binnen- en buitenland die de woning willen bekijken. Er is zelfs al een Duitse man geweest die José wilde inhuren om voor hem in Duitsland een soortgelijk huis te bouwen, iets wat José niet heeft gedaan.

Ga naar de inhoud