Ryanair wint de strijd om handbagagebeleid in Spanje

Ryanair wint de strijd om handbagagebeleid in Spanje
Beeld: via canva.com

Ryanair wint de strijd om handbagagebeleid in Spanje

Dit artikel is 8 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Ryanair heeft een belangrijke overwinning behaald in haar strijd om het handbagagebeleid. Een rechtbank in Spanje heeft namelijk bepaald dat luchtvaartmaatschappijen, waaronder Ryanair, hun eigen beleid voor handbagage in het vliegtuig mogen bepalen. Ondertussen roept het Europees Parlement de Europese Commissie op om vaart te maken met wetgeving die gemeenschappelijke regels vastlegt voor handbagage.

Ryanair staat bekend om haar strenge beleid wat betreft handbagage in het vliegtuig. Passagiers mogen gratis een klein tasje of persoonlijk item van maximaal 40 x 20 x 25 cm meenemen dat onder de stoel past. Daarnaast is het toegestaan om tegen betaling een tweede, grotere tas of rolkoffer van maximaal 55 x 40 x 20 cm mee te nemen. Dit tasje gaat de bagageruimte boven de stoelen in.

Volgens Ryanair is er simpelweg onvoldoende ruimte in het vliegtuig voor iedereen om gratis twee stuks handbagage mee te nemen. Daarom heeft de prijsvechter restricties opgelegd. Eddie Wilson, CEO van Ryanair, verdedigt het beleid: “We hebben het recht om zelf prijzen voor onze producten te bepalen, dat is een fundamenteel recht volgens de Europese wetgeving. Er is niet genoeg ruimte in het vliegtuig voor iedereen om zowel een handtas als een tas onder de stoel mee te nemen. Daarom beperken wij het, zodat degenen die het comfort willen hebben van een extra tas die kunnen meenemen.”

Ryanair vindt met andere woorden dat handbagage geen basisrecht is, maar een extra service waar apart voor betaald mag worden. De prijsvechter gaat er prat op de laagste tarieven in Europa aan te bieden, en handbagage past daar volgens hen niet bij.

Ryanair wint rechtszaak

Eind 2023 won Ryanair een belangrijke rechtszaak in Spanje, waar een hoger beroep werd aangespannen tegen een eerdere uitspraak. In die zaak had een lagere rechtbank nog geoordeeld dat het handbagagebeleid van Ryanair “misleidend” was. Maar het Hof van Beroep in La Coruña (Galicië) draaide die uitspraak terug.

Het hof bevestigde dat luchtvaartmaatschappijen zoals Ryanair inderdaad hun eigen regels mogen stellen wat betreft handbagage. Ryanair mocht dus gewoon geld vragen voor grotere stuks handbagage in de cabine, naast het kleine tasje dat gratis onder de stoel past. Een fikse overwinning voor de Ierse prijsvechter.

Boetes voor Ryanair, Vueling en easyJet

Ondanks de gewonnen rechtszaak in Galicië kreeg Ryanair eerder wel boetes opgelegd van Spaanse rechtbanken. Net als andere budget-carriers zoals Vueling en easyJet werd Ryanair meermaals op de vingers getikt.

Zo veroordeelde een rechtbank in Madrid Ryanair in 2022 tot het terugbetalen van 50 euro kosten voor handbagage aan een passagierskoppel. Het vliegen met handbagage zou een “essentieel passagiersrecht” zijn dat niet extra mag worden belast, aldus de rechter.

Een andere uitspraak stelde zelfs dat handbagage bij de prijs van het ticket inbegrepen zou moeten zijn. Extra bagage die ingecheckt wordt mag wel extra kosten, omdat dit optioneel is en extra brandstof vergt. Maar een normale handtas of rugzak zou gratis moeten zijn.

handbagage
Handbagage regels vliegmaatschappijen die naar Spanje vliegen op een rij
De regels voor handbagage verschillen per luchtvaartmaatschappij en in dit artikel hebben we de afmetingen van handbagage en persoonlijke items op een rijtje gezet voor onder andere Ryanair, KLM, Iberia, Transavia, Corendon en TUI fly.
logo1 1www.spanjevandaag.com

Consumentenwaakhond

In 2023 startte de Spaanse consumentenwaakhond een onderzoek naar Ryanair en andere budgetmaatschappijen. Reden was het veelvuldig overtreden van consumentenrechten rondom handbagage en transparantie van tarieven.

De waakhond eist meer transparantie, zodat klanten precies weten waar ze aan toe zijn wat betreft de totale prijs en vertrektijden. Ook zou er duidelijker gecommuniceerd moeten worden welke regels er precies gelden voor handbagage.

De uitkomst van dit onderzoek is nog onbekend. Wellicht dat opnieuw forse boetes volgen voor de Ierse prijsvechter.

Ga naar de inhoud