Spanje’s meest romantische en verliefde stelletjes van toen en nu

Oeps ... foto ontbreekt!

Spanje’s meest romantische en verliefde stelletjes van toen en nu

Dit artikel is 7 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Het is deze dinsdag Valentijnsdag (San Valentín) de dag van de liefde over de hele wereld en dus ook in Spanje, el día de los enamorados. Het is een dag dat elk stelletje eventjes stilstaat in het drukke leventje om elkaar nogmaals de liefde te verklaren. Daaronder bevinden zich ook veel Spaanse stelletjes dus bij deze een korte opsomming van Spanje’s meest romantische stelletjes.

teruel

Los amantes Diego en Isabel in Teruel

Volgens de Spanjaarden het mooiste liefdesverhaal ooit en het Spaanse antwoord op het Italiaanse Romeo en Juliet. In het jaar 1217 kwam Diego Marcilla terug van een zes jaar durende zoektocht om fortuin te maken om daarna zijn geliefde Isabel Segura te trouwen. Helaas was Isabel al uitgehuwelijkt waarna Diego bij het horen van dit nieuws aan een gebroken hart overleed. Isabel volgde niet veel later nadat ook zij aan een gebroken hart overleed bij het zien van Diego’s levenloze lichaam. Nu bevindt zich in de stad Teruel (Aragón) een mausoleum met de lichamen van Diego en Isabel met daarin twee liggende beelden die elkaars handen voor eeuwig vasthouden. Op Valentijnsdag wordt dit gevierd in Teruel met onder andere een middeleeuwse markt en wordt de stad tot meest romantische plaats van Spanje vernoemd.

reyes

Reyes Católicos (Fernando en Isabel)

Wie kent ze niet, het Koningsechtpaar Fernando de Aragon en Isabel de Castilla, beter bekend als de Reyes Católicos. Het huwelijk van deze twee personen heeft geschiedenis geschreven en ervoor gezorgd dat Spanje één land werd om gezamenlijk tegen de Moorse invasie te vechten. Het waren Fernando en Isabel die Columbus uiteindelijk, na de overwinning in Granada, op pad stuurden om een nieuwe weg naar Indië te bevaren maar wat later de ontdekking van Amerika werd waardoor het Spaanse rijk de daarop volgende honderden jaren in rijkdom groeide en praktisch heel Amerika veroverde.

dali

Kunstenaar Dalí en zijn muze Gala

De Catalaanse schilder en kunstenaar Salvador Dalí was hopeloos verliefd op zijn muze en vrouw Gala, oftewel de Russische Elena Ivanovna Diakonova. Het echtpaar trouwde in 1934 waarna Dalí tientallen schilderijen maakte van zijn geliefde vrouw. Ondanks het feit dat Gala was getrouwd met de excentrieke kunstenaar bleef zij ook gewoon romantisch omgaan met haar ex man en had zij meerdere avonturen met jongere mannen. In het jaar 1969 kocht Dalí een heus kasteel (Púbol) voor zijn vrouw zodat zij ook daar rustig door kon gaan met haar liefdesleven terwijl Dalí in Cadaques werkte en leefde. Gala overleed in 1982 en werd in de crypte in het kasteel bijgezet. Dalí zelf ligt in een crypte in zijn museum in Figueres, de plaats waar hij aan een hartstilstand overleed in 1989 en waar hij tevens was geboren. Dus ook na hun dood is het tweetal gescheiden van elkaar.

manolete

Manolete en Lupe

Stierenvechter Vs actrice, dat waren Manolete en zijn vrouw Lupe Sino. Het is echter een tragisch liefdesverhaal van een stierenvechter die een actrice leerde kennen in de bekende bar Chicote in Madrid en daarna trouwden. Manolete overleed echter al op 30 jarige leeftijd in de stierenarena nadat hij door een stier was doorboord. Zijn vrouw Lupe stierf 12 jaar later, eenzaam en alleen op 42 jarige leeftijd. Recent is er nog een verfilming gemaakt over het stel met Penélope Cruz als Lupe en Adrien Brody in de hoofdrollen (het duurde 6 jaar voordat de film uiteindelijk uitkwam).

felipe

Felipe en Letizia

Een liefdesverhaal wat zich afspeelt in de huidige tijd. Kroonprins Felipe vond na een jarenlange zoektocht eindelijk zijn toekomstige vrouw en Princes/Koningin, de toenmalige journaliste en tv-journaal presentatrice Letizia Ortiz. Het stel ontmoette elkaar in het najaar van 2002 maar wist de relatie maar liefst een jaar lang geheim te houden zonder dat iemand er maar iets van wist (en dat is best knap). Op 1 november 2003 maakte het echtpaar de verloving bekend, de dag nadat Letizia nog het 9-uurjournaal had gepresenteerd. Letizia was een sensationele bruid want ze was niet van adel, Spaans en reeds eenmaal getrouwd geweest (echter alleen voor de wet en niet voor de kerk, anders was er een probleem geweest). Op 22 mei 2004 trouwden Felipe en Letizia met elkaar in Madrid en een jaar later kwam het eerste kind ter wereld waarna nog een dochter volgde. Felipe is op dit moment Koning van Spanje en Letizia Koningin.

penelope

Penélope Cruz en Javier Bardem

De dag dat actrice Penélope Cruz aankondigde dat zij een relatie had met mede acteur Javier Bardem, braken er zeker veel mannelijke harten. Penélope en Javier leerden elkaar kennen bij de opnames van de film Jamon Jamon waar Penélope toen 16 jaar jong was. Het duurde echter nog 15 jaar (en diverse vriendjes zoals Matthew McConaughey en Tom Cruise) voordat zij met Javier Bardem trouwde. Zij werkten weer samen in de film Vicky Cristina Barcelona van Woody Allen waarna de liefde weer opfleurde en zij elkaar weer gingen zien. Niet veel later trouwde het stel in het geheim op de Bahama’s en kregen zij twee kinderen en leefden zij nog lang en gelukkig.

shakira

Shakira en Pique

Popzangeres Shakira (bekend van Waka Waka) komt uit Colombia maar heeft inmiddels haar hard verloren aan de Catalaanse /Spaanse FC Barcelona verdediger Gerard Piqué. Het stel leerde elkaar kennen bij het WK in 2010 waar het nationale Spaanse elftal wist te winnen en Shakira al waka waka achtig Pique wist te veroveren. Niet veel later maakte het stel bekend dat ze samen waren en was een nieuw mediapaar geboren. In januari 2013 werd daarnaast hun eerste zoon Milan geboren en recent in januari 2015 hun tweede zoon Sasha. Het stelletje is nog niet getrouwd en wellicht zit een huwelijk er aan te komen. Voor nu wonen Shakira en Pique samen in Barcelona en is de zangeres vaak te zien bij de voetbalwedstrijden in het Camp Nou stadion.

Als laatste … Don Quijote en Sancho Panza

Ok, weliswaar geen romantisch stel maar wellicht wel het Spaanse tweetal wat het meest bekend is uit het boek/roman van schrijver Miguel de Cervantes “El ingenioso hidalgo Don Quxote de la Mancha” uit 1605. Samen maakten Don Quijote en Sancho de meest wonderbaarlijke avonturen mee en stonden ze altijd voor elkaar klaar, iets wat een stelletje wat verliefd is eigenlijk ook doet. Daarom mogen deze twee mannen zeker niet ontbreken in deze lijst.

donquijote
Ga naar de inhoud