Verbod op mobiele telefoons in de scholen Madrid

Madrid regio verbiedt mobiele telefoons in de scholen
Beeld: 123rf

MADRID – De regioregering van de autonome regio Madrid heeft besloten dat scholieren geen mobiele telefoons meer in de klassen, gangpaden en in de kantine mogen hebben. Die regel zal ingaan vanaf het volgende schooljaar 2020/2021 en zal gelden voor alle openbare scholen (públicos) en door de overheid gesubsidieerde scholen (concertados) wat in totaal 1.700 scholen zijn waar 800.000 leerlingen les krijgen.

Het verbod op mobiele telefoons geldt voor zowel binnen in de leslokalen, in de gangpaden dus ook als de leerlingen van klas naar klas gaan, in de kantine en op het schoolplein. Het is verplicht voor alle leerlingen (en leraren?) en bij overtreding van deze nieuwe regels worden straffen gegeven, al is nog niet bekend om welke straffen het gaat maar wel dat dit afhangt van de schoolleiding.

De regioregering van Madrid neemt deze vergaande beslissing naar aanleiding van een groots opgezet onderzoek van de Universiteit van Chicago waaruit blijkt dat de smartphones de concentratie van scholieren ernstig verminderd en beïnvloedt, zelfs al de telefoons uit staan. Ongeveer datzelfde bleek al in een Spaans onderzoek in 2013.

Met het verbod van mobiele telefoons op 1.700 scholen voor meer dan 800.000 leerlingen wil men dus de concentratie en dus ook de kwaliteit van het lesgeven bevorderen. Maar daarnaast is de maatregel ook bedoeld om het bullying tegen te gaan omdat uit onderzoeken blijkt dat veel foto’s gemaakt worden tijdens schooltijd.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Aanbevolen artikelen

11
Reageer op dit artikel

6 Comment threads
5 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
7 Comment authors
  Abonneren  
Abonneren op
Lex van Lith

Moedig en uitstekend besluit.Deze vierkante huisdiertjes moeten lekker in het asiel of thuisblijven als er aandacht wordt gevraagd voor het ontvangen van onderwijs.Aandacht voor het verkeer wordt al afgedwongen door het uitdelen van boetes.Het aanvankelijk enthousiast ontvangen communicatiemiddel is helaas verworden tot een verslavende dwingeland!

Señor Juan

Goede zaak dit. Ik ben zelf smartphone verslaafd en ben blij dat ze de kinderen gaan helpen om weer lekker te fantaseren en samen te spelen op school. En natuurlijk niet afgeleid op school de boeken in te kunnen duiken.
Spanje, goed bezig! Nu de rest van de wereld nog!

FGM.Koopmans

Onbegrijpelijk dat mobiele telefoons in een klaslokaal waar dan ook zijn toegestaan.
Je bent op school om iets te leren en te luisteren naar de onderwijzer.

leo

Dus kunnen kinderen in nood dus niet meer bellen of een noodknop op hun mobiel indrukken, beter zou zijn enkel een simpele telefoon toe te staan zonder Android of ander besturings OS waar je 3eparty apps op kunt draaien. Dan kunnen ze enkel nog maar bellen of SMSen maar dat is in ieder geval veiliger dan helemaal niets.

Señor Juan

Inderdaad. Ik herinner mij nog goed toen ik naar school ging zonder mobiel. Ik was hele dagen bezorgd en bang. In plaats van leren dacht ik steeds als mij nu iets overkomt dan weet niemand dat ik hier op school ben. En ben ik helemaal alleen op deze school waar geen mensen zijn. Had ik maar een mobieltje gehad. Had ik mij veiliger gevoeld. Echt wat een onzin. Als er kinderen zijn met een bepaalde ziekte die een noodknop nodig hebben is daar echt wel wat voor te regelen. Voor alles andere is er helemaal niks nodig. Genoeg mensen en… Lees verder »

leo

Ja en dat stuk naar school en terug waar juist het meeste gebeurd is helemaal niet gevaarlijk. Het zal je maar overkomen dat je kind niet thuis komt van school en je je kind niet kunt bereiken en ook niet andersom. Maar daar denken de meesten pas te laat aan als het onheil al is geschied.

Señor Juan

In Spanje ga je niet zelf naar school maar wordt je gebracht en gehaald.
En dan nog. Hoe oud ben je Leo? Ik neem aan dat je zonder mobiel naar school ging. Vond je het toen ook zo eng?
Ze kunnen ook lockers plaatsen. Telefoon smorgens in. En als de school klaar is, er weer uit. Heb je dat stukje ook weer opgelost en kun je gerust adem halen.

leo

Kan beter vragen in welke tijd jij leeft want het is allemaal lang niet zo veilig meer, volg je het Spaanse nieuws wel op tv? Daarnaast worden enkel de kleinsten gebracht de wat oudere gaan toch echt zelf naar school met een stadsbus en juist die in de leefttijd van 14, 15 en 16 jaar zijn een prooi voor vele foute georganiseerde groeperingen. Leuk als je kind dan helaamaal niets kan als deze in het nauw komt. En ik ken Spanje al zo´n 20 jaar telefoons in lockers gaat niet gebeuren het wordt gewoon verboden ze mee te nemen naar… Lees verder »

Ed

Erg goed initiatief van regio Madrid. Nu Nederland !!! Die verslaving is te zot voor woorden en beïnvloedt niet alleen het leren op school! De éénzijdige ongevallen in NL bijvoorbeeld nemen de laatste jaren enorm toe. Hoe zou dat toch komen??!!

Desi

Geweldig, moet in Nederland ook!

Eddy

Dit wordt tijd Dat ze dat idioot gedoe met de DOMPHONE in school verbieden.Het is al erg genoeg je moet maar eens rond kijken op straat WALGELIJK in een woord hoe ze naar hun scherm zitten kijken als een bezetene ze zouden gewoon onder autoos lopen gewoon verstand op nul en maar domphone

Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.