Conservatieve PP-partij wint de regionale verkiezingen in Castilië en León

Conservatieve PP-partij wint de regionale verkiezingen in Castilië en León
Beeld: @alferma / twitter

Conservatieve PP-partij wint de regionale verkiezingen in Castilië en León

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

VALLADOLID – Met een van de laagste opkomsten allertijden aan een regionale verkiezing in de autonome regio Castilië en León, is het de conservatieve partij Partido Popular (PP) gelukt de meeste stemmen te krijgen. Maar de partij had gehoopt alleen te kunnen regeren met een meerderheid maar dat heeft de PP niet gehaald en een samenwerking met het extreemrechtse VOX is een must. Het is deze VOX-partij die als grote winnaar gezien kan worden met de grootste stijging terwijl de PSOE er op achteruit is gegaan en Ciudadanos tot bijna niets is gereduceerd.

De PP-partij heeft tijdens de regionale verkiezingen in Castilië en León gewonnen met 31,4% van alle stemmen wat goed is voor 31 zetels. Dat is net iets meer dan de PSOE-partij die 30,05% van de stemmen kreeg en 28 zetels heeft. De derde grote partij in deze autonome regio is de extreemrechtse VOX geworden met 17,6% van de zetels wat goed is voor 13 zetels. 

De PP is er slechts 2 zetels op vooruit gegaan (van 29 naar 31) terwijl de PSOE er 7 zetels op achteruit is gegaan (van 35 naar 28) en VOX met 12 zetels steeg (van 1 naar 13). Ciudadanos is 11 zetels achteruit gegaan (van 12 naar 1) en Unidas-Podemos daalde van 2 naar 1 zetel. Nieuw is de regionale partij Soria Ya die 3 zetels wist te krijgen terwijl ook de regionale partij UPL erop vooruit ging van 1 naar 3 zetels.

De opkomst bij deze vervroegde regionale verkiezingen is het laagst in de geschiedenis met 63,4%, wat minder is dan de 65,8% bij de verkiezingen in deze regio in 2019. De PP-partij had gehoopt een absolute meerderheid aan stemmen te halen maar dat is deze conservatieve partij verre van gelukt. Daarom zal de PP naar VOX moeten kijken om een regering te kunnen vormen, iets wat de PP eigenlijk niet wil maar genoodzaakt is om te doen.

Ga naar de inhoud