Meer salaris voor koning Felipe en koningin Letizia in Spanje in 2022

Meer salaris voor koning Felipe en koningin Letizia in Spanje in 2022
Beeld: Casa Real Española

Meer salaris voor koning Felipe en koningin Letizia in Spanje in 2022

MADRID – Het Spaanse koningshuis heeft een salarisverhoging gekregen van 2% in 2022. Dat betekent dat koning Felipe en koningin Letizia dit jaar meer salaris ontvangen voor hun werkzaamheden. Het salaris en de andere kosten van het Spaanse koningshuis staan elk jaar in de staatsbegroting en zijn ook HIER op de website van het koningshuis vermeld.

La Casa Real Española ontvangt dit jaar in totaal 8.431.150 euro wat nagenoeg hetzelfde bedrag is als in 2021. Net zoals voorgaande jaren kan in de staatsbegroting gelezen worden hoeveel de leden van het koningshuis verdienen. In dit geval gaan die salarissen met 2% omhoog in 2022.

Zo ontvangt koning Felipe voor zijn diensten 258.927 euro, ongeveer 5.000 euro per jaar meer dan in 2021. Koningin Letizia ontvangt dit jaar 142.402 euro, een stijging van ongeveer 3.000 euro ten opzichte van 2021. De voormalige koningin Sofia ontvangt 116.525 euro, ongeveer 2.000 euro meer dan vorig jaar. Net zoals in 2021 is de voormalige koning Juan Carlos niet opgenomen op de loonlijst.

Volgens de Spaanse grondwet (artikel 65.1) moet de ‘Jefe del Estado’ ofwel het Staatshoofd een bepaald bedrag ter beschikking hebben om de dagelijkse kosten en salarissen te kunnen betalen. De ‘Casa Real’ heeft de vrije hand in hoe men het bedrag dat jaarlijks wordt toegewezen besteedt maar het merendeel gaat op aan de salarissen en onderhoudskosten. Dit jaar wordt 4.029.473 (53%) besteed aan salarissen voor het personeel van het koningshuis. De verdeling is HIER te lezen.

Spanje Vs Nederland en België 

Als we het salaris van de Spaanse koning vergelijken met die van de Nederlandse koning Willem Alexander dan is dat een groot verschil. Zo ontvangt Felipe dus 258.927 euro aan salaris maar is dat voor 2022 voor Willem Alexander voor het eerste meer dan 1 miljoen euro, te weten 1.007.000 euro, bijna 4 keer meer dan de Spaanse Felipe. De Belgische koning Filip ontvangt als jaarsalaris 980.000 euro (in 2021).

Ook bij de koninginnen zijn de bedragen anders want de Spaanse Letizia ontvangt een jaarsalaris van 142.402 euro terwijl de Nederlandse Maxima in 2022 precies 400.000 euro zal ontvangen. In België is het salaris van Mathilde verwerkt in het jaarsalaris van haar echtgenoot Filip.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.