Met Valentijnsdag maken veel verliefde stellen trouwplannen maar wat kost een bruiloft in Spanje?

Met Valentijnsdag maken veel verliefde stellen trouwplannen maar wat kost een bruiloft in Spanje?
Beeld: Canva

Met Valentijnsdag maken veel verliefde stellen trouwplannen maar wat kost een bruiloft in Spanje?

MADRID – Het is voor veel mensen erg romantisch om op Valentijnsdag te trouwen of iemand ten huwelijk te vragen maar hoeveel huwelijken zijn er eigenlijk in Spanje en wat kost zo’n huwelijksdag eigenlijk? Net zoals veel zaken in Spanje is de kostprijs van een huwelijksdag per autonome regio verschillend.

Eerst even wat cijfers van het Spaanse Instituut voor de Statistieken (INE) waarbij 2020 als referentiejaar wordt genomen. In dat jaar werden er 90.670 huwelijken afgesloten, een daling van 45,5% ten opzichte van het pre-Covid jaar 2019. In het geval van 15.707 huwelijken was er sprake van tenminste een buitenlandse partner. In het geval van 3.189 huwelijken vonden deze plaats tussen twee personen van hetzelfde geslacht, iets dat sinds 2005 mogelijk is in Spanje. 3.038 huwelijken vonden plaats tussen twee buitenlandse personen en 71.925 huwelijken tussen twee personen met de Spaanse nationaliteit.

Trouwen is een ding maar de bruiloft een ander. Maar wat kost nou een gemiddelde trouwdag in Spanje. Zoals te lezen is op de website Business Insider die zich baseert op cijfers van Bodas.net kost een gemiddelde bruiloft met 130 gasten circa 20.500 euro. Daarbij gaat het grootste deel van het budget naar het banket en de huur van de feestruimte.

Maar zoals we al schreven zijn die kosten niet overal in Spanje hetzelfde en zijn er verschillen tussen de autonome regio’s. De regio Castilla-La Mancha is met 32.500 euro de duurste regio van Spanje gevolgd door Navarra met 27.600 euro, La Rioja met 26.200 euro, Asturië met 24.400 euro, Murcia regio met 23.800 euro en de Madrid regio en Aragón beiden met 22.800 euro.

Een bruiloft in het Baskenland kost gemiddeld 22.300 euro gevolgd door Galicië met 20.900 euro, Castilië en León met 20.500 euro, Valencia regio met 20.200 euro, Extremadura met 19.900 euro, Cantabrië met 19.600 euro, Catalonië met 17.900 euro, Balearen met 17.300 euro, Andalusië met 16.700 euro en de Canarische Eilanden met 12.400 euro.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.