Een standbeeld voor Spaanse Antoñito, het eerste in de EU gewijd aan een persoon met het syndroom van Down

Een standbeeld voor Spaanse Antoñito, het eerste in EU gewijd aan een persoon met het syndroom van Down
Beeld: Junta de Andalucía / web

Een standbeeld voor Spaanse Antoñito, het eerste in de EU gewijd aan een persoon met het syndroom van Down

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

SEVILLA – In het dorp van Antonio González Gallardo ‘Antoñito’ is nu een standbeeld aan hem gewijd. Constantina is een dorp in de provincie Sevilla waar Antoñito één van de geliefdste inwoners is. Juanma Moreno, de regionale premier van Andalusië, mocht het beeld onthullen. De 48-jarige Antonio heeft trisomie-21 (syndroom van Down). Dit standbeeld is het eerste monument in de openlucht in Europa dat gewijd is aan trisomie-21.

Antoñito houdt zo van zijn dorp dat hij zichzelf altijd voorstelt als ‘Antoñito uit Constantina’. Alle buren waren dan ook aanwezig bij de onthulling van het standbeeld. Hij wordt gezien als de beste vertegenwoordiger van het dorp. Zijn extra chromosoom staat slechts voor goedheid en vrolijkheid. Hij heeft altijd een goed woord voor iedereen en hij houdt enorm van onderonsjes en grapjes. ‘Dit standbeeld is van iedereen, omdat we niet verschillend zijn, maar gelijk’ zo zei de geëmotioneerde Antoñito tegen zijn geliefde dorpsbewoners. 

In de toespraak van Moreno noemde hij de eeuwige glimlach en eerlijke uitstraling van Antoñito. ‘Als je me een kapotte auto verkoopt, neem ik hem van je over’ volgens Moreno.  Boven alles is Antoñito een fan van de voetbalclub Betis. Daarom heeft ex-voetballer Rafael Gordillo hem een gesigneerd T-shirt aangeboden met het nummer 17 en de handtekeningen van alle spelers. Het cadeau werd met tranen in ontvangst genomen. Het wapen van de club is ook te vinden op het bronzen standbeeld, net als de maagd van Robledo. Dit is een andere passie van Antoñito. 

In zijn toespraak legt de premier van Andalusië nadruk op het belang van het standbeeld. ‘Kunt u zich voorstellen hoe een kind met trisomie-21 zich voelt als het weet dat het gerepresenteerd wordt in een standbeeld? Een wereld vol mogelijkheden’.  Het is belangrijk om ons te realiseren dat de inclusieve samenleving gaat over verschillende capaciteiten die geweldig zijn en die potentie hebben. Deze vaardigheden maken hen uniek en dat is wat dit standbeeld symboliseert. 

Het standbeeld zelf is op ware grootte gemaakt door Daniel Jurado en Francisco Marcelo. Het is een initiatief van de ‘asociación José Luis Ortiz en la memoria’ met hulp en ondersteuning van de bewoners van Constantina. Het doel om de samenleving inclusiever te maken en mensen met andere capaciteiten zichtbaarder te maken is behaald.

Ga naar de inhoud